Hoe toetst de school de sociale veiligheid?
De school monitort de sociale en fysieke veiligheid met een vragenlijst afgenomen door/via: Kanvas.
Toelichting van de school
Afnemen sociale- en veiligheidsvragenlijsten
De school werkt met de Kanjertraining. Alle leerlingen van gr 5 t/m 8 vullen 2 keer per jaar de Kanjervragenlijst in. De leerkrachten vullen 2 keer per jaar voor alle leerlingen van groep 1 t/m 8 in november en mei de Kanjervragenlijst in. Naar aanleiding van de uitslag van de vragenlijst voeren de leerkrachten van groep 3 t/m 8 kindgesprekken met de leerlingen. De leerkrachten stellen plannen op indien er meer nodig is om het kind of de groep verder te helpen in hun sociale ontwikkeling.
Ontruimingsoefeningen
Om in geval van brand of bij een andere calamiteit op de juiste wijze te kunnen handelen, heeft de school een ontruimingsplan opgesteld. In het plan wordt aangegeven hoe kinderen en medewerkers bij een calamiteit het gebouw zo snel mogelijk kunnen verlaten. Ook staat aangegeven hoe hulpdiensten worden gealarmeerd en wie welke taken uitvoert bij de ontruiming van het gebouw. In ieder lokaal en openbare ruimte is een exemplaar van het ontruimingsplan aanwezig. De leerkrachten kennen de inhoud van het ontruimingsplan, zodat bij een calamiteit adequaat wordt gehandeld. Minimaal eens per jaar organiseert de school een ontruimingsoefening. De ontruiming wordt geleid door een coördinator en de bedrijfshulpverleners (BHV-ers).
BHV-ers
De BHV-ers hebben naast het verlenen van hulp bij ontruimingen ook tot taak het verlenen van eerste hulp en het beperken en bestrijden van een beginnende brand. Elke BHV-er is in het bezit van het diploma Basisopleiding Bedrijfshulpverlener. RI&E’s Elke vier jaar vindt binnen de school een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) plaats. Deze vloeit voort uit de Arbowet. Met de RI&E wordt in kaart gebracht welke knelpunten zich mogelijk voordoen op het gebied van veiligheid en gezondheid. Op basis van de RI&E wordt een plan van aanpak opgesteld. Hierin staat aangegeven hoe geconstateerde knelpunten kunnen worden verbeterd c.q. opgelost.
Verwijsindex
Onze school is sinds 1 augustus 2011 aangesloten bij de Verwijsindex Regio de Vallei, kortweg VIVallei. VIVallei is een digitaal systeem waarin professionals, zoals bijvoorbeeld begeleiders, hulpverleners en leerkrachten, een melding kunnen doen. Dit doen zij wanneer zij zich zorgen maken over een kind en dit willen delen met andere professionals die het kind ook kennen. Door dit systeem komen kinderen snel in beeld van hulpverlenende instanties en kunnen deze snel samenwerken. Uitgangspunt blijft dat we u als ouder/verzorger altijd als eerste informeren wanneer wij als school zorgen hebben over uw kind. Soms is het voor ouders of school echter niet duidelijk welke hulpverleners betrokken zijn bij een kind. Door middel van de VIVallei kunnen wij als school die andere hulpverleners sneller vinden. Dit komt de onderlinge afstemming ten goede. Uw kind wordt sneller en beter geholpen. In de VIVallei worden alleen algemene gegevens vermeld: naam, geboortedatum en burgerservicenummer (BSN). De reden van signalering van uw kind wordt niet opgenomen. Voor vragen kunt u terecht op http://www.multisignaal.nl/gelderland-foodvalley
Foto’s in schoolgids,media en op de website
Het CNS-privacyreglement voorziet in zaken omtrent privacy, zoals bijvoorbeeld hoe er wordt omgegaan met foto’s en video’s. Door middel van het toestemmingsformulier privacygevoelige zaken geven ouders aan welke keuzes zij maken met betrekking tot persoonsgegevens en privacy. Jaarlijks wijzen we ouders op het bestaan van dit formulier en kunnen ouders eerder gemaakte keuzes aanpassen.
Controle speeltoestellen
De controle van de speeltoestellen vindt jaarlijks plaats. Als de veiligheid dit vraagt, worden speeltoestellen aangepast.