Kindcentrum Kolmenscate

Venninkweg 1 7421 GP Deventer

  • Samen met de leerkrachten zetten de kinderen elke dag hun GroeiKracht in.
  • Schoolfoto van Kindcentrum Kolmenscate
  • Bewegend leren is een onderdeel van het leerproces op onze school.
  • Samen met de leerling werken we aan de invulling van het schoolfolio.
  • We heten iedere ochtend de kinderen welkom op onze school.

Resultaten eindtoets

Toelichting van de school

Eindtoets groep 8

In april maken de leerlingen de eindtoets. Deze toets wordt gebruikt om de opbrengsten van het onderwijs voor de school en de overheid in beeld te brengen. De eindtoets is een aanvulling op andere gegevens voor het schooladvies dat een leerling krijgt. Leerlingen met een individueel leertraject en een grote leerachterstand (> 2 jaar), hoeven deze toets niet te maken. Voorwaarde is dat de ouders ingestemd hebben met een individueel leertraject, waarin duidelijk is aangegeven dat het eindniveau van de leerling afwijkt. Bij deze leerlingen zal wel onderzocht worden of ze in aanmerking komen voor extra ondersteuning in het kader van LWOO (Leerweg Ondersteunend Onderwijs).

Welk percentage leerlingen behaalt het fundamentele niveau en welk percentage het streefniveau?

Let op: In schooljaar 2023-2024 is de eindtoets vervangen door de doorstroomtoets. Op dit moment zie je nog de resultaten van de eindtoets van 2023.
De resultaten van de doorstroomtoets van 2024 zijn na de zomer voor het eerst zichtbaar. Dit is in lijn met de beoordeling van de Inspectie van het Onderwijs. Kijk voor meer informatie op de website van de inspectie.

Let op: Voor de beoordelingen in het schooljaar 2023-2024 hanteert de inspectie naast de ongewijzigde signaleringswaarden zogenaamde correctiewaarden bij de beoordeling van de leerresultaten. Meer informatie is te vinden op de website van de inspectie.

Fundamenteel niveau

Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.

Bron

Streefniveau

Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.

Bron

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Toelichting van de school

We volgen de ontwikkelingen van de leerlingen op de volgende wijze:

1. observaties in de groep tijdens de lessen
2. nadat we een onderdeel uit de lesmethode hebben behandeld, wordt er een methode-gebonden toets afgenomen
3. de leerlingen van de groepen 3 t/m 8 maken twee keer per jaar een methode-onafhankelijke toets (IEP-toetsen)

De observaties en methode-gebonden toetsen gebruiken we om te kijken of leerlingen de aangeboden leerstof begrepen hebben. Op basis hiervan bepalen we of leerlingen nog herhaling nodig hebben of dat juist extra verdieping nodig is.

De methode-onafhankelijke toetsen gebruiken we om te kunnen bepalen hoe de ontwikkeling van de leerling t.o.v. landelijke ontwikkeling verloopt. 

Op basis van al de bovengenoemde gegevens bepalen we ook het leerstofaanbod en de begeleiding van de leerlingen voor de volgende periode.

Uitgangspunt blijft dat ieder kind, binnen de mogelijkheden die het heeft, zich optimaal kan ontwikkelen.

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Toelichting van de school

Overgang naar het voortgezet onderwijs

Voor de overgang naar het voortgezet onderwijs geeft de school een advies dat tot stand komt op basis van het inzicht van de groepsleerkracht en de wens van de ouders. De resultaten op de IEP-onderdelen Technisch Lezen, (begrijpend) Lezen, Rekenen en Taalverzorging, behaald in de groepen 6, 7 en 8, worden daarbij gebruikt om dit advies te toetsen. Onze jarenlange contacten met u als ouder en onze ervaring met het geven van adviezen, zorgen voor voldoende zekerheid bij het maken van de juiste keuze.

Weergave Schooladvies

Bron

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
In het derde jaar

Bron

Sociale ontwikkeling

Hoe denkt deze school over sociale ontwikkeling?

Op Kindcentrum Kolmenscate hebben we de standaarden geformuleerd over hoe we willen samenleven. Uitgangspunt is dat Kindcentrum Kolmenscate een veilige school voor iedereen is.

- Ieder kind is welkom.
- We behandelen elkaar zoals we zelf behandeld willen worden.
- We luisteren naar elkaar en je zegt het wanneer iets niet leuk is.

Kernwaarden uit de visie op sociale ontwikkeling

  • Je mag zijn wie je bent.
  • Je hebt respect voor anderen.
  • Samen(leven) op Kolmenscate

Wat zegt de inspectie over de school?

De Inspectie van het Onderwijs onderzoekt minimaal één keer in de vier jaar het bestuur van een school. De inspectie kijkt dan of de kwaliteitszorg, de onderwijskwaliteit en de financiële zaken bij het schoolbestuur op orde zijn. Daarnaast bezoekt de inspectie een aantal scholen die bij het schoolbestuur horen en onderzoekt deze scholen nader. De gegevens van het laatste onderzoek van de inspectie zijn beschikbaar op de website van de onderwijsinspectie.

Terug naar boven