Veiligheidsprotocol
Pesten, bedreiging, geweld en discriminatie horen niet thuis in het onderwijs. Leerlingen, medewerkers en ouders moeten erop kunnen vertrouwen dat:
- je door anderen in je waarde wordt gelaten;
- ieder zich aan de normale regels van omgang en fatsoen houdt;
- ruzies niet met dreiging en geweld worden ‘opgelost’;
- er altijd iemand is die naar je vragen en klachten wil luisteren.
Daarom hebben alle besturen en scholen van het primair onderwijs in Deventer een protocol “De veilige school, uw en onze zorg” opgesteld. Daarin staan afspraken over hoe we willen dat leerlingen, leraren en ouders op school met elkaar omgaan, waar grenzen liggen en wat er gebeurt wanneer grenzen worden overschreden.
Daarnaast heeft de school een beleidsdocument: 'Samenleven op Kolmenscate'. Dit visie document hangt in alle klassen en is een leidraad voor hoe wij willen dat wij allen met elkaar omgaan. Welke normen en waarden wij belangrijk vinden en de afspraken die wij hierover met elkaar maken.
Meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld
Iedere school is verplicht om een meldcode voor kindermishandeling te hanteren. De meldcode is een hulpmiddel om kindermishandeling, maar ook om huiselijk geweld tegen te gaan. Een meldcode betekent niet dat er meldplicht is. Bij meldplicht moet een professional zijn vermoeden van geweld melden bij een andere instantie. Ook op onze school gebruiken we deze meldcode. De meldcode maakt onderdeel uit van ons veiligheidsbeleid “Veilig op school”. Dit veiligheidsbeleid ligt op school ter inzage.
Anti pestbeleid en vertrouwenspersonen
Leerlingen en docenten kunnen voor advies terecht bij Pestweb of direct bellen voor een persoonlijk gesprek naar de hulplijn Pestweb, telefoon (0800) 2828280.
Ouders en verzorgers kunnen terecht bij 5010 (landelijk informatiepunt pesten).
Pestweb (www.pestweb.nl) is een interactieve website gericht op leerlingen en docenten. Op de site is informatie te vinden en worden aan de hand van tests adviezen gegeven over omgaan met pesten op school. Aan Pestweb is een telefoonlijn en een e-mailadres gekoppeld waar gebruikers van deze site terecht kunnen voor persoonlijke ondersteuning.
Ouders en verzorgers van schoolgaande kinderen vinden bij 5010 antwoord op elke vraag over onderwijs en alles wat ermee te maken heeft. 5010 is een initiatief van de vier ouderorganisaties in samenwerking met Balans, CG-raad. FvO e.a.
Telefonische vragen stellen aan 5010 is op werkdagen mogelijk van 10.00 tot 15.00 uur, vakanties uitgezonderd (gratis via 0800-5010). Ook is informatie te vinden op de website www.50tien.nl