Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Binnen de stichting PRODAS zijn er bindende afspraken gemaakt om bij het plannen van de schoolvakanties uit te gaan van de door de Rijksoverheid vastgestelde vakanties en het Provinciaal Advies schoolvakanties. Wanneer de verplichte uren voor vakantie zijn ingedeeld, zijn er nog enige uren over. Die uren mogen door de school worden ingezet. Ze worden vaak gebruikt voor het organiseren van studiedagen. De kinderen zijn dan vrij. De vakantietijden en vrije dagen kunt u vinden in de schoolkalender op de website van onze school.
Leerplicht en verlof
In Nederland zijn alle kinderen vanaf de eerste dag van de maand volgende op de vijfde verjaardag leerplichtig. Dat betekent dat zij naar school moeten en in principe alleen in de schoolvakanties en op roostervrije dagen vrij zijn. Het is in het belang van de leerling dat zo min mogelijk lessen gemist worden.
Verlof buiten schoolvakanties
Aanvragen extra verlof. Wanneer u voor uw kind extra vrij wilt, zult u hiervoor altijd schriftelijk toestemming moeten vragen aan de directeur. Een aanvraag is in te dienen via onze Basisschoolapp. Via de tegel "formulieren" vindt u een kopje 'verlofformulier'. De directeur ontvangt deze en zal deze ondertekenen indien het verlof wordt ingewilligd. U ontvangt een kopie van de verlofaanvraag op papier terug via uw kind, waar op staat of het verlof wel of niet is ingewilligd. Een aanvraagformulier voor de aanvraag van extra verlof is ook opvraagbaar bij de conciërge. Het is belangrijk dat u het aanvraagformulier voorziet van een goede motivatie en ruime tijd van tevoren op school inlevert (dit in verband met een eventueel in te dienen bezwaarschrift en/of in te stellen beroep). In bepaalde gevallen is een bewijsstuk vereist. U hoort van de directeur of dit noodzakelijk is.
Vakantie onder schooltijd is niet mogelijk.
Er is slechts één uitzondering: als het kind tijdens geen enkele schoolvakantie met zijn ouders op vakantie kan gaan door de specifieke aard van het beroep van (één van) de ouders. In dat geval mag alleen de directeur éénmaal per schooljaar het kind vrij geven, zodat er toch een gezinsvakantie kan plaats vinden. Het betreft de enige gezinsvakantie in dat schooljaar. Bij de aanvraag moet een werkgeversverklaring worden meegestuurd, waaruit de specifieke aard van het beroep en de verlofperiode van de betrokken ouder(s) duidelijk worden.
Verder moet er met de volgende voorwaarden rekening worden gehouden:
- In verband met een eventuele bezwaarprocedure moet de aanvraag ten minste acht weken van tevoren bij de directeur worden ingediend.
- De totale verlofperiode mag maximaal uit 10 schooldagen bestaan.
- De verlofperiode mag niet in de eerste twee weken van het schooljaar vallen.
Verlof in geval van “andere gewichtige omstandigheden”
Onder ‘andere gewichtige omstandigheden’ vallen situaties die buiten de wil van de ouders en/of de leerling liggen. Voor bepaalde omstandigheden kan vrij worden gevraagd. Hierbij moet gedacht worden aan:
- Een verhuizing van het gezin;
- Het bijwonen van een huwelijk van bloed- of aanverwanten t/m 3e graad;
- Ernstige ziekte van bloed- of aanverwanten t/m 3e graad (het aantal verlofdagen wordt bepaald in overleg met de directeur);
- Overlijden van bloed- of aanverwanten t/m 4e graad;
- Viering van een 25-, 40- of 50-jarig ambtsjubileum en het 12½-, 25-, 40-, 50- of 60-jarig huwelijksjubileum van ouders of grootouders.
Als de aanvraag verlof vanwege gewichtige omstandigheden 10 dagen of minder in een schooljaar bedraagt, beslist de directeur. Als de aanvraag over meer dan 10 dagen in een schooljaar gaat, wordt de aanvraag door de directeur met zijn/haar advies doorgestuurd aan de leerplichtconsulent van de gemeente Deurne. In dit geval beslist de leerplichtconsulent.
De volgende situaties zijn géén ‘andere gewichtige omstandigheden’:
- Familiebezoek in het buitenland;
- Vakantie in een goedkope periode of in verband met een speciale aanbieding; goedkopere vliegtarieven;
- Vakantie onder schooltijd bij gebrek aan andere boekingsmogelijkheden;
- Gratis vakantie vanwege een gewonnen prijs of aangeboden door derden;
- Een uitnodiging van familie of vrienden om buiten de normale schoolvakanties op vakantie te gaan;
- Eerder vertrek of latere terugkeer in verband met (verkeers-)drukte;
- Verlof voor een kind, omdat andere kinderen uit het gezin al of nog vrij zijn.
Niet eens met het besluit
Wanneer het verzoek om extra verlof wordt afgewezen en u bent het niet eens met dat besluit, dan kunt u schriftelijk bezwaar maken bij de persoon die het besluit heeft genomen. U krijgt de gelegenheid om het bezwaar mondeling toe te lichten. Daarna krijgt u schriftelijk bericht van het besluit dat over het bezwaarschrift is genomen. Bent u het dan nog niet eens met het besluit, dan kan op grond van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) binnen zes weken schriftelijk beroep aangetekend worden bij de Rechtbank Oost-Brabant, sector Bestuursrecht, Postbus 90125, 5200 MA ‘s-Hertogenbosch.
Als u meer informatie nodig heeft, kunt u contact opnemen met de directeur en/of de leerplichtconsulent van de gemeente Deurne. Op de website leerplichtwegwijzer.nl zijn veel gestelde vragen terug te vinden.
Ongeoorloofd verzuim
Wanneer leerplichtige kinderen zonder toestemming van de directie niet op school zijn, noemen we dat ongeoorloofd schoolverzuim. De school is verplicht (vermoedens van) ongeoorloofd verzuim te melden bij de leerplichtambtenaar van de gemeente. Wanneer kinderen (vaker) ongeoorloofd verzuimen, kan de leerplichtambtenaar samen met de officier van justitie maatregelen nemen.
Te laat komen is een vorm van ongeoorloofd verzuim. We hebben daarover de volgende afspraak gemaakt: als een kind één keer te laat komt, spreekt de leerkracht hem hierover aan. Bij een tweede keer spreekt de leerkracht de ouder aan. Na drie keer volgt er een gesprek met de directie. Verzuim wordt nauwlettend door de leerplichtambtenaar gevolgd. De mogelijkheid bestaat, dat bij veelvuldig verzuim, de ouder door de leerplichtambtenaar wordt opgeroepen voor een gesprek.