Koningin Julianaschool

Lombokstraat 2B 1782 SR Den Helder

  • Schoolfoto van Koningin Julianaschool
  • Schoolfoto van Koningin Julianaschool
  • Schoolfoto van Koningin Julianaschool
  • Schoolfoto van Koningin Julianaschool
  • Schoolfoto van Koningin Julianaschool

Resultaten eindtoets

Alle leerlingen maken in groep 8 van de basisschool een eindtoets. De school kiest per schooljaar welke toets wordt gebruikt. Er zijn verschillende goedgekeurde eindtoetsen om uit te kiezen. Met de toets wordt gekeken hoeveel kennis de leerlingen hebben van taal en rekenen. De toets geeft een extra uitslag naast het schooladvies dat een leerling krijgt van de leerkracht.

Welk percentage leerlingen behaalt het fundamentele niveau en welk percentage het streefniveau?

Let op: In schooljaar 2023-2024 is de eindtoets vervangen door de doorstroomtoets. Op dit moment zie je nog de resultaten van de eindtoets van 2023.
De resultaten van de doorstroomtoets van 2024 zijn na de zomer voor het eerst zichtbaar. Dit is in lijn met de beoordeling van de Inspectie van het Onderwijs. Kijk voor meer informatie op de website van de inspectie.

Let op: Voor de beoordelingen in het schooljaar 2023-2024 hanteert de inspectie naast de ongewijzigde signaleringswaarden zogenaamde correctiewaarden bij de beoordeling van de leerresultaten. Meer informatie is te vinden op de website van de inspectie.

Fundamenteel niveau

Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.

Bron

Streefniveau

Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.

Bron

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Toelichting van de school

Wij volgen kinderen vanaf het moment dat zij op de Koningin Julianaschool gestart zijn door middel van een leerlingvolgsysteem (LVS) op basis van observaties (groep 1 t/m 8) en toetsen (groep 3 t/m 8).
De tussentijdse IEP LVS-toetsen en de methode-afhankelijke toetsen geven ons, naast wat wij zien in de groep, een goed beeld van de ontwikkeling van uw kind. Het geeft ons mogelijkheden om extra hulp te verlenen waar nodig en leerlingen meer uitdaging te bieden als dit gewenst is.

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Toelichting van de school

Een analyse van Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO) maakt duidelijk dat kansrijk adviseren in het voordeel van de leerling is: die maakt de verwachting vaak waar. Stroomt de leerling toch af in (de onderbouw van) het VO, dan komt hij/zij alsnog terecht op het niveau dat bij hem/haar past. Het is in ons huidige stelsel gemakkelijker af te stromen naar een niveau dat bij je past, dan op te stromen naar een niveau dat je in eerste instantie niet geadviseerd werd. 

Daarom willen we graag kansrijk adviseren en kijken we nadrukkelijk naar de ontwikkeling die een leerling in de afgelopen jaren heeft doorgemaakt op het gebied van hoofd, hart en handen: het ‘actuele niveau’ van het kind weegt zo minder zwaar mee. We maken gebruik van verschillende informatiebronnen, waaronder ons IEP LVS, aanvullende (methode)toetsen, observaties en kindgesprekken. Op deze manier zorgen we dat er meerdere factoren meespelen in het opstellen van het advies voor het voortgezet onderwijs. We kijken zeer kritisch naar de zachte kindkenmerken, zoals werkhouding en motivatie, omdat deze niet objectief te beoordelen zijn door leerkrachten.

Bij de schoolkeuze voor het voortgezet onderwijs zijn het kind, de ouder(s) en/of verzorger(s), de leerkrachten van groep 7 en groep 8, de intern begeleider en de onderwijsadviseur van de onderwijsversterkers betrokken. We voeren in groep 7 en 8 gesprekken met ouders en leerling over het (voorlopig) advies.

Weergave Schooladvies

Bron

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
In het derde jaar

Bron

Sociale ontwikkeling

Hoe denkt deze school over sociale ontwikkeling?

Opbrengsten van onderwijs bestaan niet alleen uit leerprestaties. Naast kwalificatie is socialisatie een belangrijke taak van scholen. De sociale opbrengsten van onderwijs zijn belangrijk voor de individuele ontplooiing en persoonsvorming van iedere leerling. Onder ‘sociale opbrengsten van onderwijs’ verstaat de inspectie de competenties die nodig zijn om in allerlei situaties op een goede manier met anderen om te gaan en bij te dragen aan de samenleving. Sociale competenties hebben ook een voorwaardelijke functie: ze dragen bij aan een positief en sociaal veilig klimaat op school en bevorderen de leerprestaties (Dijkstra, 2012).

Kernwaarden uit de visie op sociale ontwikkeling

  • Vertrouwen
  • Welbevinden
  • Oog voor elkaar

Wat zegt de inspectie over de school?

Toelichting van de school

De onderwijsinspectie beoordeelt de onderwijskwaliteit van Koningin Julianaschool in mei 2024 als Voldoende. De standaarden Visie, Ambities en doelen (SKA1) en Uitvoering en kwaliteitscultuur (SKA2) krijgen de waardering Goed. Alle andere onderzochte standaarden zijn als Voldoende beoordeeld.

Terug naar boven