Ds. D.J. Karresschool

Naarderstraat 170 2574 PK Den Haag

Schoolfoto van Ds. D.J. Karresschool

Resultaten eindtoets

Alle leerlingen maken in groep 8 van de basisschool een eindtoets. De school kiest per schooljaar welke toets wordt gebruikt. Er zijn verschillende goedgekeurde eindtoetsen om uit te kiezen. Met de toets wordt gekeken hoeveel kennis de leerlingen hebben van taal en rekenen. De toets geeft een extra uitslag naast het schooladvies dat een leerling krijgt van de leerkracht.

Welk percentage leerlingen behaalt het fundamentele niveau en welk percentage het streefniveau?

Let op: In schooljaar 2023-2024 is de eindtoets vervangen door de doorstroomtoets. Op dit moment zie je nog de resultaten van de eindtoets van 2023.
De resultaten van de doorstroomtoets van 2024 zijn na de zomer voor het eerst zichtbaar. Dit is in lijn met de beoordeling van de Inspectie van het Onderwijs. Kijk voor meer informatie op de website van de inspectie.

Let op: Voor de beoordelingen in het schooljaar 2023-2024 hanteert de inspectie naast de ongewijzigde signaleringswaarden zogenaamde correctiewaarden bij de beoordeling van de leerresultaten. Meer informatie is te vinden op de website van de inspectie.

Fundamenteel niveau

Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.

Bron

Streefniveau

Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.

Bron

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Toelichting van de school

We toetsen wat kinderen geleerd hebben. Dit doen we door 'methode-toetsen', maar ook twee keer per jaar met CITO. Dit noemen we de tussentijdse resultaten. Deze resultaten worden gebruikt om de leerontwikkeling van de kinderen te volgen en om ons onderwijsaanbod te evalueren. De tussenresultaten kunnen een aanleiding zijn om ons aanbod aan te passen aan de behoeften van de betreffende groep (en). Naar aanleiding van de tussenresultaten worden de groepsplannen opgesteld met daarin de gewenste vaardigheidsscores. In deze groepsplannen wordt ook beschreven hoe we dit gaan realiseren. Dit doen we vanaf groep 3 twee keer per schooljaar. Na de kerstvakantie en net voor de zomervakantie. We kijken zo of kinderen gegroeid zijn in hun leerontwikkeling. 

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Toelichting van de school

Totstandkoming schooladvies

In de meeste gevallen zit uw kind al geruime tijd bij ons op school. In dat geval kennen wij uw kind goed en hebben wij al vaker met u gesproken over hoe uw kind zich ontwikkelt. Naast de Cito-toetsen nemen wij ook andere (methode gebonden) toetsen af. De uitslagen van deze tussentijdse toetsen worden altijd met u besproken. Ook vindt u de uitslagen bij de rapporten. Hierdoor heeft u goed zicht op het niveau van uw kind.  Al in groep 7 bespreken wij met ouders en leerlingen het vervolgonderwijs en geven we een voorlopig schooladvies voor de overgang naar de middelbare school. Dit schooladvies is gebaseerd op het totaalbeeld dat wij hebben van uw kind. In november nemen wij bij de leerlingen van groep 8 ook de NIO-toets af. Met de NIO-toets kunnen wij het VO-advies onderbouwen op basis van de geteste intelligentie en de potentie van de leerling.     In januari is er wederom een voorlopig advies, gevolgd door een definitief advies in maart. Wij kijken naar de toets resultaten, maar ook naar zaken als werkhouding, motivatie en concentratie. Dit is een belangrijk moment in de schoolloopbaan van uw kind. Bij dit voorlopige schooladvies in groep 8 in januari zit een scholenlijst met alle VO-scholen. Dit zijn alleen VO-scholen in de BOVO regio Haaglanden: Den Haag, Rijswijk en Leidschendam-Voorburg. De scholenlijst is bedoeld om u te helpen bij het oriënteren op VO-scholen waar uw kind naar toe zou kunnen. Tijdens de adviesgesprekken in januari zullen we met u spreken over deze lijst en bekijken welke scholen passen bij uw kind en het niveau van uw kind. Alle exacte data krijgt u begin van het schooljaar via de leerkracht. Meer informatie vindt u op de website www.scholenopdekaart.nl . Valt het resultaat van de doorstroomtoets hoger uit dan het schooladvies, dan zijn wij verplicht om het schooladvies bij te stellen overeenkomstig het resultaat van de doorstroomtoets, tenzij door de leraar kan worden onderbouwd waarom bijstelling niet in het belang is van de leerling.  

Aanmeldprocedure voortgezet onderwijs schooljaar 2023-2024

Het schooladvies van de basisschool dient uiterlijk 24 maart te worden vastgesteld. Dit schooladvies is bindend voor toelating tot het voortgezet onderwijs. Dat wil zeggen dat de middelbare school uw kind moet toelaten op het niveau van het schooladvies. Een hoger niveau mag ook. Plaatsing op een lager niveau mag alleen als ouders daarom verzoeken. Alle leerlingen maken in groep 8 een verplichte doorstroomtoets. De uitslag hiervan geldt als een tweede gegeven. We zullen u altijd betrekken bij onze overwegingen als we een advies willen bijstellen. Als het advies naar boven wordt bijgesteld, moet uw kind op dit niveau worden toegelaten. De middelbare school mag uw kind niet weigeren omdat er twijfel is of uw kind het niveau wel aankan. Het kan gebeuren dat er op de middelbare school van uw keuze geen plaats is op het nieuwe niveau. Dan mag uw kind worden geweigerd en zult u op zoek moeten gaan naar een andere school. Indien uw kind de doorstroomtoets minder goed maakt dan verwacht, dan blijft het eerder gegeven schooladvies gewoon gelden. Bijstelling naar beneden is dus niet aan de orde. Voor meer info: zie Voor ouders - BOVO Haaglanden

Weergave Schooladvies

Bron

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
In het derde jaar

Bron

Sociale ontwikkeling

Hoe denkt deze school over sociale ontwikkeling?

Alleen in een veilige omgeving komt een kind tot leren. De leerkracht doet er toe en geeft het goede voorbeeld. Hij of zij ziet de leerlingen dagelijks en kijkt niet alleen naar leeropbrengsten, maar ook naar hoe het kind zich veilig en fijn voelt.

Kernwaarden uit de visie op sociale ontwikkeling

  • Veilig
  • Respect
  • Betrokken

Wat zegt de inspectie over de school?

De Inspectie van het Onderwijs onderzoekt minimaal één keer in de vier jaar het bestuur van een school. De inspectie kijkt dan of de kwaliteitszorg, de onderwijskwaliteit en de financiële zaken bij het schoolbestuur op orde zijn. Daarnaast bezoekt de inspectie een aantal scholen die bij het schoolbestuur horen en onderzoekt deze scholen nader. De gegevens van het laatste onderzoek van de inspectie zijn beschikbaar op de website van de onderwijsinspectie.

Terug naar boven