Openbare Basisschool De Vlieten

Anjer 2 2678 PB De Lier

  • Schoolfoto van Openbare Basisschool De Vlieten
  • Schoolfoto van Openbare Basisschool De Vlieten
  • Schoolfoto van Openbare Basisschool De Vlieten
  • Schoolfoto van Openbare Basisschool De Vlieten
  • Schoolfoto van Openbare Basisschool De Vlieten

Resultaten eindtoets

Toelichting van de school

Sinds 2015 is het verplicht om in april en mei bij de leerlingen in groep 8 een eindtoets af te nemen. Wij hebben als school gekozen voor de Route-8 toets. Dit is een digitale, adaptieve toets die het taal- en rekenniveau van de kinderen meet. Wanneer de score op de eindtoets hoger is dan het gegeven advies, kan dit een aanleiding zijn om het advies aan te passen. Mocht de score juist lager uitvallen dan zal het gegeven schooladvies gehandhaafd blijven.

Al jaren halen onze leerlingen een prima resultaat op de eindtoets. In 98% van de gevallen blijkt steeds weer dat het resultaat van de eindtoets overeenkomt met het vooraf door ons gemaakte schooladvies. 

Welk percentage leerlingen behaalt het fundamentele niveau en welk percentage het streefniveau?

Let op: In schooljaar 2023-2024 is de eindtoets vervangen door de doorstroomtoets. Op dit moment zie je nog de resultaten van de eindtoets van 2023.
De resultaten van de doorstroomtoets van 2024 zijn na de zomer voor het eerst zichtbaar. Dit is in lijn met de beoordeling van de Inspectie van het Onderwijs. Kijk voor meer informatie op de website van de inspectie.

Let op: Voor de beoordelingen in het schooljaar 2023-2024 hanteert de inspectie naast de ongewijzigde signaleringswaarden zogenaamde correctiewaarden bij de beoordeling van de leerresultaten. Meer informatie is te vinden op de website van de inspectie.

Fundamenteel niveau

Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.

Bron

Streefniveau

Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.

Bron

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Toelichting van de school

Vooradvies:  In groep 7 wordt een eerste inschatting gegeven over het vervolgonderwijs van uw kind: het vooradvies. Het vooradvies wordt gemaakt door de groepsleerkracht, Intern Begeleider en directeur. Tijdens een gesprek zullen eventuele verbeterpunten benoemd worden waar nog aan gewerkt kan worden. Het vooradvies is belangrijk bij uw oriëntatie op het Voortgezet Onderwijs.   

Schooladvies:  In groep 8 zal in medio november de Nederlandse Intelligentietest voor Onderwijsniveau (NIO), worden afgenomen. Met behulp van deze toets en ons eigen leerlingvolgsysteem wordt in januari en februari het schooladvies gegeven. Met het schooladvies kunt u uw kind aanmelden op een school voor Voortgezet Onderwijs.   

Eindtoets en heroverweging: In april volgt de eindtoets. Wij hebben gekozen voor de Route-8 toets;een digitale, adaptieve toets die het taal- en rekenniveau van de kinderen meet.

Weergave Schooladvies

Bron

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
In het derde jaar

Bron

Wat zegt de inspectie over de school?

De Inspectie van het Onderwijs onderzoekt minimaal één keer in de vier jaar het bestuur van een school. De inspectie kijkt dan of de kwaliteitszorg, de onderwijskwaliteit en de financiële zaken bij het schoolbestuur op orde zijn. Daarnaast bezoekt de inspectie een aantal scholen die bij het schoolbestuur horen en onderzoekt deze scholen nader. De gegevens van het laatste onderzoek van de inspectie zijn beschikbaar op de website van de onderwijsinspectie.

Terug naar boven