Een school is een omgeving waar mensen intensief met elkaar omgaan. Gewoonlijk worden de meeste klachten over de dagelijkse gang van zaken in de school in goed onderling overleg tussen ouders, leerlingen, personeel en schoolleiding afgehandeld. Klachten kunnen betrekking hebben op de begeleiding van leerlingen, toepassing van strafmaatregelen, beoordeling van leerlingen, de inrichting van de schoolorganisatie, seksuele intimidatie, discriminerend gedrag, agressie, geweld en pesten. (Pesten is een probleem dat altijd in meer of mindere mate voorkomt en kan soms verstrekkende gevolgen hebben. Binnen ons onderwijs zijn we bewust van deze maatschappelijke problematieken en hebben zodoende op school veel informatie en instrumenten voor de meest effectieve aanpak). Soms is een meningsverschil zodanig, dat iemand een klacht hierover wil indienen. Die mogelijkheid is er. Voor de school is een klachtenregeling vastgesteld. Deze is voor iedereen die bij de school betrokken is, in te zien.
Vertrouwenspersoon machtsmisbruik op school
Interne procedure: Er zijn twee vertrouwenspersonen op de Oanset. Vanuit het personeel is dat mevr. J. Visser en M. Wijbenga De vertrouwenspersoon verzorgt de opvang van de personen die zich geconfronteerd voelen met ongewenst gedrag. Tevens biedt de vertrouwenspersoon emotionele en psychische steun, geeft advies en verwijst eventueel voor hulp naar een instantie. Iemand die last heeft van ongewenst gedrag bespreekt met de vertrouwenspersoon op welke wijze dit kan worden beëindigd en welk stappen hiervoor ondernomen kunnen worden, bijvoorbeeld het inschakelen van een bemiddelaar. Indien de persoon overweegt of besluit een officiële klacht in te dienen wordt hij/zij door de vertrouwenspersoon bijgestaan.
Externe procedure: Als school hebben we een klachtenregeling machtsmisbruik. Hieronder vallen klachten over discriminatie, racisme, agressie, geweld, (seksuele) intimidatie en (cyber)pesten. Het gaat om situaties tussen leerlingen onderling en tussen leerling en leerkracht of aan school verbonden personeel. In de klachtenregeling zijn bepalingen opgenomen over contactpersonen, vertrouwenspersonen en de klachtencommissie.
Sociale veiligheidscoördinatoren
Op onze school zijn 2 coördinatoren sociale veiligheid. Dit zijn Juf Marjon en juf Marike.
Landelijke Klachtencommissie onderwijs (LKC)
De school is voor de behandeling van klachten tevens aangesloten bij een onafhankelijke klachtencommissie: de “Landelijke Klachtencommissie voor het openbaar en het algemeen toegankelijk onderwijs (LKC)”. De LKC onderzoekt de klacht en beoordeelt (na een hoorzitting) of deze gegrond is. De LKC brengt advies uit aan het schoolbestuur en kan aan haar advies aanbevelingen verbinden. Het schoolbestuur neemt over de afhandeling van de klacht en het opvolgen van de aanbevelingen de uiteindelijke beslissing. Een klacht kan bij het schoolbestuur of rechtstreeks schriftelijk bij de LKC worden ingediend.
Het adres is:
Landelijke Klachtencommissie onderwijs (LKC)
Postbus 85191
3508 AD Utrecht
telefoon 030-2809590
email: info@onderwijsgeschillen.nl website: www.onderwijsgeschillen.nl
Klachten en onderwijsinspectie
Er wordt soms gedacht dat de onderwijsinspectie de plek is waar je een klacht kan indienen over de school. Dit is echter niet juist. Dit kon vroeger wel maar sinds 1998 behandelt de inspectie geen klachten meer van ouders. Ouders worden nu doorverwezen naar de klachtencommissie waarbij de school is aangesloten (zie 5.8.1 en 5.8.2). U wordt dus niet als individuele ouders geholpen. Soms is het wel verstandig de inspectie te melden dat u een klacht heeft over uw school. Hoe meer ouders melding maken over hetzelfde probleem hoe groter de kans is dat de inspectie bij het eerst volgende bezoek aan de school hier naar zal kijken. De inspectie is onpartijdig en zal dus nooit uw kant of die van de school kiezen. Alleen bij seksuele intimidatie of seksuele mishandeling kunt u direct terecht bij de vertrouwensinspecteur van onderwijs, tel. 0900-1113111.