Werkplaats Kindergemeenschap

Kees Boekelaan 10 3723 BA Bilthoven

  • Onze jongste werkers (leerlingen) hebben iedere twee jaar het kabouterpad in ons eigen bos.
  • De tuinen worden door onze werkers (leerlingen) onderhouden. Natuuronderwijs op eigen terrein is een belangrijk onderdeel van het  programma
  • Boeke's eerste school. In 2012 een inspiratiebron voor het ontwerp van het nieuwe deel van onze huidige Werkplaats.
  • Tradities neem je mee, het zijn de cultuurdragers van de school. De lintendans in de laatste week is zo'n traditie.
  • Ieder jaar nemen de werkers van groep 8 afscheid met een musical in de grote zaal van ons VO. Muziek, dans, theater komt samen.

Resultaten eindtoets

Toelichting van de school

Alle hier gepubliceerde gegevens zijn gebaseerd op de resultaten van bijna al onze werkers van groep 8 die de eindtoets hebben gedaan. (Het resultaat van één werker is niet meegenomen, zij heeft de toets door ziekte later gemaakt) Dit betekent dat ook de werkers met een VSO advies bij het gemiddelde zijn meegenomen. (dit is anders dan 'Scholen op de kaart adviseert, het is echter een bewuste keuze vanuit de visie dat 'al onze werkers' er bij horen en wij trots zijn op de resultaten die zij binnen hun mogelijkheden behalen).

In het verleden namen wij de eindtoets niet af, sinds deze door de overheid verplicht is gesteld hebben wij in 2015 in een 'experimentfase' de 'Route8' toets afgenomen. Over de wijze van afname van deze toets waren wij minder tevreden. De IEP toets die wij in 2016 hebben afgenomen sluit om een aantal redenen beter aan bij onze werkwijze. De advisering die uit deze uitslag volgde sloot in ca 98% van de gevallen aan bij de eerder gegeven VO adviezen. Er is geen aanleiding geweest om de adviezen aan te passen. 

Welk percentage leerlingen behaalt het fundamentele niveau en welk percentage het streefniveau?

Let op: In schooljaar 2023-2024 is de eindtoets vervangen door de doorstroomtoets. Op dit moment zie je nog de resultaten van de eindtoets van 2023.
De resultaten van de doorstroomtoets van 2024 zijn na de zomer voor het eerst zichtbaar. Dit is in lijn met de beoordeling van de Inspectie van het Onderwijs. Kijk voor meer informatie op de website van de inspectie.

Let op: Voor de beoordelingen in het schooljaar 2023-2024 hanteert de inspectie naast de ongewijzigde signaleringswaarden zogenaamde correctiewaarden bij de beoordeling van de leerresultaten. Meer informatie is te vinden op de website van de inspectie.

Fundamenteel niveau

Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.

Bron

Streefniveau

Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.

Bron

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Toelichting van de school

Naast onze gebruikelijke toetsen nemen wij 1x per schooljaar de toetsen van het CITO leerlingvolgsysteem af. Deze middentoets (februari) geeft een goed beeld van de ontwikkeling van onze leerlingen. Bovendien is het voor ons een belangrijke evaluatie van de kwaliteit van ons onderwijs.

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Toelichting van de school

De trend in de afgelopen jaren voor wat betreft het advies naar het voortgezet onderwijs (VO) is in dit overzicht terug te lezen: de school geeft conform de wens van het VO in de regio steeds meer een eenduidig advies (bv. óf HAVO óf VWO i.p.v. dubbele adviezen zoals havo/vwo)(etc). Onze adviezen weerspiegelen de regionale tendens: circa 40% van de kinderen gaat na het BO door in het VMBO, ca. 60% in Havo/Vwo. Landelijk zijn die percentages ongeveer in evenwicht 50%-50%. Ongeveer 80% van onze werkers (leerlingen) vervolgt de schooltijd op het VO van De Werkplaats.
Weergave Schooladvies

Bron

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
In het derde jaar

Bron

Wat zegt de inspectie over de school?

Toelichting van de school

Het laatste inspectiebezoek vond in juni 2013 plaats. De bevindingen van de inspecteur staan beschreven in het rapport. Een volgend bezoek vindt over 4 jaar plaats. De school valt daarmee onder het 'basistoezicht'. Dat wil zeggen dat de inspectie de kwaliteit van de school in orde heeft bevonden. De school krijgt een extra compliment voor de kwaliteit van de leerlingenzorg. Met een cijferwaardering '4' is dit volgens de inspecteur een voorbeeld voor andere scholen.

Terug naar boven