Toelating en verwijdering van een leerling
Voor Chrono geldt een vastgesteld beleidsplan “Toelating en verwijdering van een leerling”. Dit is te lezen in de stichtingsbrede informatiegids.
Algemene uitgangspunten toelatingsbeleid.
1. Met ingang van 1 augustus 2014 hebben alle scholen, in het kader van Passend Onderwijs, de zorgplicht om aangemelde leerlingen die extra ondersteuning behoeven een zo passend mogelijk onderwijsaanbod te doen.
2. Ouders hebben een keuzevrijheid: zij zoeken een school die het beste aansluit bij hun eigen opvattingen en ideeën over goed onderwijs en die zij het beste vinden aansluiten bij aard en karakter van hun kind (levensbeschouwelijke, pedagogische en didactische uitgangspunten).
3. In principe zijn alle kinderen welkom op één van de scholen ressorterend onder het bevoegd gezag. Er wordt geen onderscheid gemaakt op grond van levensbeschouwing, cultuur of handicap.
4. Ouders kunnen hun kind schriftelijk aanmelden (aanmeldingsformulier) vanaf de dag dat het kind drie jaar wordt en minimaal tien weken voor de datum waarop ze toelating vragen.
5. Ouders zijn verplicht bij aanmelding aan te geven bij welke school ze eveneens om toelating hebben verzocht.
6. De school die de het aanmeldingsformulier als eerste ontvangt, moet een zo passend mogelijk onderwijsaanbod doen, dus een plek vinden op een school waar het kind daadwerkelijk geplaatst kan worden.
7. Het schoolbestuur (dit is gedelegeerd aan de schoolleiding) beoordeelt of een aanmelding een kind betreft dat extra ondersteuning behoeft en moet een oordeel vellen over de ondersteuningsbehoefte van de aangemelde leerling. Hiertoe kan het bestuur (via de Commissie Advisering en Toewijzing of via school) de ouders vragen gegevens te overleggen over stoornissen of handicaps van het kind of de beperkingen in de onderwijsparticipatie.
8. De school waarvoor toelating wordt verzocht, toetst de ondersteuningsbehoefte aan het eigen ondersteuningsprofiel.
9. De (on)mogelijkheden van de individuele basisschool zijn bepalend voor de plaatsing van een kind op de school waar het kind wordt aangemeld. Deze staan beschreven in het School ondersteuningsprofiel, hierna te noemen SOP. Hierbij wordt o.a. gekeken naar: de capaciteiten van het team in relatie tot de gewenste zorg van het kind, de groepsgrootte, de groepssamenstelling, de beschikbare huisvesting en de beschikbare personeelsformatie.
10. De toelating van een kind mag niet afhankelijk zijn van een financiële bijdrage van de ouders.
11. Als een school een leerling die extra zorg behoeft moet weigeren, is zij verplicht er voor te zorgen, dat deze leerling bij een andere school terecht kan. Dit is een resultaatverplichting.
12. Ouders en leerlingen dienen de bijzondere grondslag van de school te onderschrijven of te respecteren.
13. Leerlingen zijn verplicht met alle activiteiten mee te doen; uitsluitingen, bijvoorbeeld van het bijwonen van vieringen en godsdienstlessen zijn niet mogelijk, een en ander met inachtneming van artikel 58 WPO.
Procedure toelating van een kind
· Aanmelding is mogelijk gedurende het schooljaar (zie ook nr. 4 Algemene uitgangspunten toelatingsbeleid).
· Ouders die kun kind willen aanmelden op de school van hun keuze dienen eerst contact op te nemen met de directeur van de school. Er wordt een afspraak gemaakt voor een kennismakingsgesprek, waarin de ouders informatie ontvangen over het onderwijs op de school. Daarbij wordt in ieder geval de informatiegids aan de ouders overhandigd.
· Ouders zijn verplicht alle relevante informatie over het kind te verstrekken aan de school: het achterhouden van informatie kan het weigeren van de inschrijving tot gevolg hebben, ook met terugwerkende kracht.
· Een toekomstige kleuter wordt voorafgaande aan de definitieve plaatsing, zodra het de leeftijd van 3 jaar en 10 maanden heeft bereikt, in de gelegenheid gesteld kennis te maken met de school, de kinderen en de leerkracht. De kennismaking omvat minimaal 1 en maximaal 5 dagdelen. Definitieve plaatsing is mogelijk vanaf het vierde levensjaar. In het speciaal basisonderwijs bestaat, onder voorwaarde van goedkeuring door de inspectie, de mogelijkheid om op speciale gronden een leerling toe te laten vanaf de leeftijd van 3 jaar en 6 maanden.
· Indien de leerling afkomstig is van een andere basisschool vindt, voorafgaand aan de inschrijving, altijd overleg plaats met de directie van de andere basisschool.
· De directeur van de ontvangende school stuurt vervolgens een bewijs van inschrijving naar de school van herkomst.
· De school van herkomst is verplicht een onderwijskundig rapport van de leerling aan te leveren aan de nieuwe school van het kind. (Art. 42 WPO)
· Een zorgdossier kan reden zijn om een kind niet toe te laten tot de school, indien aantoonbaar is dat de benodigde zorg door de school niet geboden kan worden.
· Plaatsing van een toekomstige leerling in een minder geschikte periode (december of laatste weken van het schooljaar) wordt in overleg met de ouders afgesproken.
· Ouders dienen het inschrijfformulier geheel en naar waarheid in te vullen en te ondertekenen. Indien het formulier niet volledig en/of niet naar waarheid is ingevuld, kan plaatsing worden geweigerd.
· Leerlingen worden geacht verzorgd op school te verschijnen volgens algemeen gangbare normen, dit ter beoordeling van de schoolleiding.
· De schoolleiding heeft de bevoegdheid voorschriften te geven en te wijzigen ter zake van uiterlijk en kleding van leerlingen.