PCBO Prinses Margriet

Sluisoordlaan 198 7322 EL Apeldoorn

  • Schoolfoto van PCBO Prinses Margriet
  • Schoolfoto van PCBO Prinses Margriet
  • Schoolfoto van PCBO Prinses Margriet
  • Schoolfoto van PCBO Prinses Margriet
  • Schoolfoto van PCBO Prinses Margriet

Het team

Alle personeelsleden van de school vormen samen het team. Zowel de leerkrachten voor de klas, als het niet onderwijzend personeel. Vaak zijn er op een school specialisten aanwezig die extra ondersteuning bieden aan leerlingen die dit nodig hebben. Elke school kent daarin een eigen aanpak. Hoe het team is samengesteld en hoe de school bijvoorbeeld vervanging regelt? Dat kan alleen de school je vertellen.

Vakleerkrachten op deze school

Er zijn geen vakleerkrachten aanwezig op deze school

Hoe wordt vervanging geregeld?

Bij verlof proberen we zo veel mogelijk met invallers te werken. Indien er geen invaller is proberen we de groep op te splitsen over de andere groepen. Deze oplossing kent echter zijn grenzen. In het uiterste geval wordt een groep naar huis gestuurd.

Directie van de school

Medewerkers op deze school (instellingsniveau)

Hoe is de verdeling mannen en vrouwen?

Bron

Wat is de leeftijd van de teamleden?

Bron

Hoe zijn de teamleden verdeeld over de verschillende functiegroepen?

Bron

Hoe zijn de leerlingen gegroepeerd?

Toelichting van de school

Ons onderwijs is vertrouwd, veilig en voorspelbaar. De kinderen weten waar ze aan toe zijn en krijgen les van bevlogen leerkrachten die de kinderen volop motiveren en uitdagen. We vinden het belangrijk dat kinderen weten wat ze leren. Hier wordt elke les met ze over gesproken.

Alle leerlingen krijgen de leerstof aangeboden horend bij het leerjaar waar in ze zitten. Bij het geven van een uitleg verdeelt de leerkracht de leerlingen in een basisgroep, een groep kinderen die meer aan kan en een groep kinderen die moeite hebben met de stof. Deze laatstgenoemden krijgen meer en andere instructie van de leerkracht dan de leerlingen die zich de stof met weinig uitleg eigen maken. Het kan ook voorkomen dat deze kinderen ander werk doen. Dit staat allemaal beschreven in de groepsplannen die voor een bepaalde periode worden opgesteld.

Meer- en hoogbegaafdheid

Wanneer uw kind meer- of hoogbegaafd is, doen we er als PCBO Apeldoorn alles aan om passend onderwijs te bieden. Dit doen we door middel van het PCBO PlusProgramma. Hiermee bieden we onderwijs op maat voor meer- of hoogbegaafde kinderen. Het PCBO Plusprogramma bestaat uit drie pijlers waar vanuit we het kind, jou als ouder en onze PCBO-scholen ondersteunen:

1. Plusbegeleiding op school  Wanneer uw kind meer- of hoogbegaafd is, ontvangt het in eerste instantie plusbegeleiding op school. Op onze school hebben we dit georganiseerd door middel van [aanvullen]. Deze begeleiding vult de school zelf in en wordt gegeven door leerkrachten en in de omgeving die uw kind kent.

2. De Plusvoorziening PCBO Apeldoorn  Naast de plusbegeleiding op de scholen, hebben we bij PCBO Apeldoorn een plusvoorziening waar uw kind een dagdeel in de week naar toe kan. Afhankelijk van de onderwijsbehoeften van uw kind neemt uw kind hier 1 of meer dagdelen in de week aan deel. Deze voorziening vindt plaats op PCBO De Regenboog – Osseveld. Middels deze voorziening gaan we nog verder en dieper in op de specifieke ondersteuningsbehoefte van uw kind, aanvullend op de Plusbegeleiding op school. We hebben aandacht voor leer- en werkstrategieën en uw kind gaat samen met andere kinderen aan de slag met filosofie, expressie, emotionele training voor bijvoorbeeld het vergroten van de motivatie, het zelfbeeld en diverse spelonderdelen. Ook ontmoet uw kind in deze klas andere meer of hoogbegaafde leerlingen. Fijn voor uw kind omdat het merkt dat er meer kinderen zijn zoals hij/zij. 

3. Ondersteuning vanuit PlusBegeleiding en Kenniscentrum PCBO  De PlusBegeleiding is het netwerk van PCBO Apeldoorn dat scholen ondersteunt in onderwijs aan begaafde leerlingen op school. We ondersteunen bijvoorbeeld leerkrachten en intern begeleiders bij de Plusbegeleiding die ze op school geven en zijn er voor u als ouder bij specifiekere vragen over begaafdheid.

Daarnaast hebben we een Kenniscentrum PCBO Apeldoorn. Naast de bovengenoemde meedenk- en adviesfunctie zijn in de orthotheek van het Kenniscentrum materialen te vinden die leerkrachten kunnen gebruiken. Vanuit dit Kenniscentrum organiseren we ook een interne kwaliteitskring hoogbegaafdheid waar alle leerkrachten en coördinatoren van de scholen kennis kunnen delen en halen. Ook zijn we te vinden in de netwerken van het Samenwerkingsverband, in contact met voortgezet onderwijs en andere externe, relevante partners. Zo laten we ons ook vanuit PCBO gelden op het vlak van begaafdheid. Meer weten? Stuur dan (in overleg met de leerkracht of intern begeleider van uw kind) een mail naar de coördinator van het PCBO Plusprogramma, Annet Klaver via: aklaver@pcboapeldoorn.nl.

Kinderen met een taalachterstand

Taalondersteuning voor kinderen met een taalachterstand

Wanneer uw kind een taalachterstand heeft, kan hij/zij gebruik maken van de intensieve taalklas. De Intensieve Taalklassen zijn verbonden aan tien scholen in Apeldoorn. De PCBO-scholen die verbonden zijn aan dit initiatief zijn: PCBO De Wegwijzer, PCBO Emmaschool en PCBO Het Kompas. PCBO Prinses Margriet heeft een eigen taalklas.

De school bepaalt of een kind hiervoor in aanmerking komt. Deze intensieve ondersteuning wordt georganiseerd in de groepen 1 en 2. Taalklas voor nieuwkomers Kinderen die net in Nederland zijn, starten in de eerste opvangklas. Deze kinderen gaan naar de Vlinder. 

In deze taalklas wordt uw kind taalvaardiger gemaakt. Het accent ligt op ontwikkeling van de basiswoordenschat. Er wordt veel aandacht besteed aan mondelinge communicatie, klankonderwijs en leren lezen. Voor nieuwkomers zijn de leerlijnen vastgesteld voor de onderdelen: woordenschat, technisch lezen, begrijpend lezen, spellen en rekenen. Doel is om de kinderen zodra het kan in een reguliere groep onderwijs te laten volgen. Na het onderwijs in de eerste opvangklas stromen de kinderen naar de basisschool in de buurt van hun woonadres.

De Intensieve Taalklas is een initiatief van de gemeente Apeldoorn in samenwerking met de drie grote besturen voor basisonderwijs in Apeldoorn (waaronder PCBO Apeldoorn). Kijk voor meer informatie op de website van Intensieve taalklassen: www.intensievetaalklassen-apeldoorn.nl of mail met info@intensievetaalklassen-apeldoorn.nl.

Klasindeling

  • Leerstofjaarklassen

Hoe wordt de tijd op school besteed?

Leerjaar 1 en 2

Toelichting van de school

In de groepen 1 en 2 leren de kinderen veel tijdens kringactiviteiten en door te spelen en te werken in de verschillende hoeken. Doordat kinderen veel leren over het thema dat centraal staat tijdens het spel, leren ze extra veel woorden.

De kinderen van groep 1 en 2 spelen ook nog veel buiten. Minimaal een keer per week gymmen ze in het speellokaal van onze school.

Leerjaar 3 t/m 8

Toelichting van de school

We streven ernaar om in de ochtenden vooral de vakken lezen, taal en rekenen te geven. In de middag is er tijd voor Kanjertraining, bewegingsonderwijs, creatieve vorming en wereldoriëntatie. 

Bron

Extra mogelijkheden op deze school

Extra ondersteuning van de leerlingen

Toelichting van de school

Het merendeel van de leerlingen komt uit de wijk Zevenhuizen. Mede omdat in principe iedere leerling welkom is, is de leerlingenpopulatie een afspiegeling van de wijk. Binnen school zijn 2 peutergroepen met Voor- en Vroegschoolse Educatie gehuisvest en een reguliere peuterspeelzaal. Onze school heeft ook een eigen Intensieve Taalklas (ITK). Er is voor twee dagen per week een extra leerkracht aan onze school verbonden die ondersteuning biedt aan kinderen uit groep 2 met een taalachterstand. De school heeft een intern begeleider en meerdere onderwijsassistenten. Daarnaast wordt er expertise ingehuurd om kinderen te helpen die even extra ondersteuning nodig hebben. Verder telt de school verschillende andere specialisten op één of meerder vakgebieden, zoals een rekenspecialist en een gedragsspecialist.

De Prinses Margriet beschikt over een aantal kleine ruimtes waar kinderen in kleine groepjes kunnen worden begeleid. We werken intensief samen met peuterspeelzaal "Hansje Pansje". Schoolmaatschappelijk werk is intensief betrokken bij de school.

Grenzen van de zorg

Als school willen we ons graag inzetten voor het realiseren van goed onderwijs voor elk kind, maar we realiseren ons ook dat er grenzen zijn aan wat we kunnen bieden. Wanneer we merken dat de grens in zicht komt, gaan we in gesprek met ouders en zoeken we hoe we ons onderwijsaanbod nog verder kunnen versterken. Wanneer dit niet meer mogelijk is, zoeken we samen met ouders naar een school die beter tegemoet kan komen aan de onderwijsbehoeften van het kind.

Communiceren met zorgverleners doen wij middels OZO. OZO is een persoonlijk communicatieplatform voor ouders (of wettelijk vertegenwoordigers), waarin onderwijs, jeugdhulp, huisartsen en zorg- en welzijnsorganisaties samenwerken in een onlinenetwerk rondom uw kind. OZO is eenvoudig te gebruiken en een volkomen veilig systeem.

PCBO Plusprogramma

Wanneer uw kind meer- of hoogbegaafd is doen we er als PCBO Apeldoorn alles aan om passend onderwijs te bieden. Dit doen we door middel van het PCBO PlusProgramma. Hiermee bieden we onderwijs op maat voor meer- of hoogbegaafde kinderen. Het PCBO Plusprogramma bestaat uit drie pijlers waar vanuit we je kind, jou als ouder en onze PCBO-scholen ondersteunen namelijk Plusbegeleiding op school, De plusklassen van PCBO en Ondersteuning vanuit PlusBegeleiding en Kenniscentrum PCBO

Meer weten? Stuur dan (in overleg met de leerkracht of intern begeleider van uw kind) een mail naar de coördinator van het PCBO Plusprogramma, Annet Klaver via: aklaver@pcboapeldoorn.nl.

Intensieve taalklas

Wanneer uw kind een taalachterstand heeft, kan het gebruik maken van de intensieve taalklas. De Intensieve Taalklassen zijn verbonden aan tien basisscholen in Apeldoorn. De PCBO-scholen die verbonden zijn aan dit initiatief zijn: PCBO De Wegwijzer, PCBO Emmaschool en PCBO Het Kompas. Wanneer uw kind nog niet zo lang in Nederland is en een grote taalachterstand heeft, volgt het taalonderwijs in een bovenschoolse taalklas. Als er plaats is, kan uw kind vanaf groep 3 naar deze bovenschoolse Intensieve Taalklas. De taalklas wordt gegeven op Wereldschool De Vlinder, Markerichtersveld 1, 7327 JH Apeldoorn. In deze taalklas wordt uw kind taalvaardiger gemaakt. Het accent ligt op ontwikkeling van de basiswoordenschat.

Centrum voor Jeugd en Gezin

Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) is er voor ieder gezin voor vragen over gezondheid, opgroeien en opvoeden. De schoolarts en schoolverpleegkundige werken vanuit het CJG en komen regelmatig op onze school.

Het CJG volgt de groei en ontwikkeling van uw kind. Vanaf de geboorte van uw kind bent u op het consultatiebureau geweest bij de jeugdverpleegkundige en jeugdarts. Ook op de basisschool ziet uw kind regelmatig de jeugdverpleegkundige. In het jaar dat uw kind vijf jaar is, wordt u uitgenodigd om samen naar het CJG te komen. De schoolverpleegkundige meet en weegt uw kind en bespreekt de groei, ontwikkeling en gezondheid. Ook wordt er een ogentest en gehoortest gedaan. U kunt uw vragen stellen en eventuele zorgen delen. Eventueel maakt het CJG dan nog een extra afspraak met u en uw kind of maken ze een afspraak met de schoolarts van het CJG. Als uw kind in groep 2 zit, krijgt u een vragenlijst van de logopediste van het CJG. Dit gaat over taal en praten. Ook de leerkracht van uw kind krijgt een vragenlijst. Het kan zijn dat ze u uitnodigen voor een afspraak bij de logopediste als dat voor uw kind helpend kan zijn. Als uw kind in groep 7 zit wordt u uitgenodigd om samen met uw kind naar het CJG te komen. Ze meten en wegen uw kind. Ook nemen ze tijdens dit onderzoek de tijd om vragen te beantwoorden en kunt u eventueel uw zorgen delen. In dit gesprek bespreekt u ook met elkaar de lichamelijke veranderingen van uw kind in de (komende) puberteit.

Maakt u of de leerkracht van uw kind zich zorgen over uw kind? Vraag dan gerust via de intern begeleider van onze school advies aan het kernteam. In dit kernteam zitten verschillende professionals. Zij kijken op een aantal verschillende vlakken met u en uw kind mee. Samen kunt u bespreken en bekijken wat er eventueel nodig is aan advies, hulp, ondersteuning of zorg.

Onderwijs aan langdurig zieke kinderen

De Stichting Onderwijs aan Zieke Kinderen Apeldoorn (SOZKA) verzorgt onderwijs voor kinderen die in het ziekenhuis liggen of thuis worden verpleegd. SOZKA werkt samen met Onderwijs Zieke Leerlingen IJsselgroep. Wanneer dit voor uw kind geldt kunt u samen met de groepsleerkracht of intern begeleider van onze school contact opnemen met SOZKA. SOZKA heeft altijd nauw contact met de school. Meer informatie vindt u op: www.sozka.apeldoorn-onderwijs.nl.

Kids College Apeldoorn Kids

Kids College Apeldoorn (KCA) is de weekendschool voor nieuwsgierige, gemotiveerde kinderen van 10 tot 14 jaar. Bij KCA kunnen zij op zondagmiddag kennismaken met de boeiende wereld van professionals op het gebied van onder andere techniek, cultuur, wetenschap en ondernemen. De kinderen maken kennis met interessante mensen uit het bedrijfsleven en gaan met hen aan het werk. Zo leren de kinderen hun talenten ontdekken, krijgen zij een bredere kijk op hun mogelijkheden en ontwikkelen meer zelfvertrouwen. Dit alles met als doel hen te ondersteunen en motiveren in hun keuze voor een vervolgopleiding. Voor meer informatie: www.kidscollegeapeldoorn.nl. Aanmelden kan via de school of de website.

Toekomstig aanbod aan extra ondersteuning

.

Welke specialisten bieden extra ondersteuning op deze school?

Kwaliteitszorg en schoolplan

Download het schoolplan

Aanbod voor het jonge kind

Het is mogelijk dat de school extra aanbod organiseert voor het jonge kind. Die extra aandacht is bijvoorbeeld beschikbaar in samenwerking met de peuterspeelzaal, het kinderdagverblijf of in de groepen 1 en 2 van de basisschool. Het doel is om te zorgen voor een goede start op de basisschool.

Terug naar boven