PCBO Het Kompas

1e Wormenseweg 460 7333 GZ Apeldoorn

  • Ik ben proactief (ik kan kiezen en neem mijn verantwoordelijkheid voor mijn keuzes).
  •  Ik begin met het eind in gedachten (ik heb een doel voor ogen).
  • Ik doe belangrijke dingen eerst (eerst werken dan spelen).
  • Ik denk win-win (niet alleen ik, niet alleen jij, maar beter voor ons allebei).
  • Eerst begrijpen, dan begrepen worden (ik luister niet alleen met mijn oren, maar ook vooral met mijn ogen en hart om jou te begrijpen).

Het team

Alle personeelsleden van de school vormen samen het team. Zowel de leerkrachten voor de klas, als het niet onderwijzend personeel. Vaak zijn er op een school specialisten aanwezig die extra ondersteuning bieden aan leerlingen die dit nodig hebben. Elke school kent daarin een eigen aanpak. Hoe het team is samengesteld en hoe de school bijvoorbeeld vervanging regelt? Dat kan alleen de school je vertellen.

Vakleerkrachten op deze school

Hoe wordt vervanging geregeld?

Bij afwezigheid van een leerkracht zal de directie altijd proberen om een vervangende leerkracht te vinden. Als dat niet lukt, zoeken we intern naar een andere oplossing. Het kan zijn dat een groep wordt verdeeld over andere groepen. In het uiterste geval kan een groep een dag of een dagdeel extra vrij hebben. De ouders worden hiervan vooraf op de hoogte gesteld. Hierbij is het belangrijk te weten, dat indien ouders niet voor opvang kunnen zorgen, de school voor opvang zorgt.

Directie van de school

Medewerkers op deze school (instellingsniveau)

Hoe is de verdeling mannen en vrouwen?

Bron

Wat is de leeftijd van de teamleden?

Bron

Hoe zijn de teamleden verdeeld over de verschillende functiegroepen?

Bron

Hoe zijn de leerlingen gegroepeerd?

Toelichting van de school

Op onze school werken leerkrachten met specifieke expertise op:

  • Lezen
  • Rekenen
  • Taal: Nederlands en Engels
  • Informatie- en communicatietechnologie (ICT)
  • Cultuur
  • Zorg en sociale veiligheid

Passend onderwijs

Elk kind in Nederland heeft recht op goed onderwijs, passend bij wat hij of zij nodig heeft. Dat heet passend onderwijs. Zoveel mogelijk kinderen gaan naar een reguliere basisschool, ook wanneer uw kind extra ondersteuning nodig heeft. Alleen wanneer het écht nodig is, gaat een kind naar speciaal (basis)onderwijs.

Alle scholen hebben zorgplicht. Meld u uw kind bij onze school aan dan kijken wij of wij naar de onderwijsbehoeften van uw kind, eventueel met extra ondersteuning vanuit school of het Samenwerkingsverband. Soms is een plek op een andere school beter passend. Dit bepalen we aan de hand van gesprekken met u en met evt. andere gegevens en informatie van vorige scholen, wanneer dit van toepassing is.

Samenwerkingsverband
In Apeldoorn werken schoolbesturen en de bijbehorende basisscholen en scholen voor speciaal (basis)onderwijs nauw samen in een Samenwerkingsverband. Wanneer onze school niet kan bieden wat uw kind nodig heeft of we vragen hebben over de begeleiding van een kind, nemen we contact op met het Samenwerkingsverband. Binnen het Samenwerkingsverband delen we kennis en overleggen we met elkaar. Ook winnen we hier advies in of kunnen we bijvoorbeeld een orthopedagoog of gedragswetenschapper inzetten om de juiste ondersteuning voor een kind te bepalen. Zo werken we samen aan de beste ondersteuning voor ieder kind.

Meer informatie: http://www.swvapeldoornpo.nl of www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/passend-onderwijs

Meer- en hoogbegaafdheid

Wanneer uw kind meer- of hoogbegaafd is, doen we er als PCBO Apeldoorn alles aan om passend onderwijs te bieden. Dit doen we door middel van het PCBO PlusProgramma. Hiermee bieden we onderwijs op maat voor meer- of hoogbegaafde kinderen. Het PCBO Plusprogramma bestaat uit drie pijlers waar vanuit we het kind, jou als ouder en onze PCBO-scholen ondersteunen:

1. Plusbegeleiding op school

Wanneer uw kind meer- of hoogbegaafd is, ontvangt het in eerste instantie plusbegeleiding op school. Op onze school hebben we dit georganiseerd door middel van extra instructie. Deze begeleiding vult de school zelf in en wordt gegeven door leerkrachten en in de omgeving die uw kind kent.

2. De Plusvoorziening PCBO Apeldoorn

Naast de plusbegeleiding op de scholen, hebben we bij PCBO Apeldoorn een plusvoorziening waar uw kind een dagdeel in de week naar toe kan. Afhankelijk van de onderwijsbehoeften van uw kind neemt uw kind hier 1 of meer dagdelen in de week aan deel. Deze voorziening vindt plaats op PCBO De Regenboog – Osseveld. Middels deze voorziening gaan we nog verder en dieper in op de specifieke ondersteuningsbehoefte van uw kind, aanvullend op de Plusbegeleiding op school. We hebben aandacht voor leer- en werkstrategieën en uw kind gaat samen met andere kinderen aan de slag met filosofie, expressie, emotionele training voor bijvoorbeeld het vergroten van de motivatie, het zelfbeeld en diverse spelonderdelen. Ook ontmoet uw kind in deze klas andere meer of hoogbegaafde leerlingen. Fijn voor uw kind omdat het merkt dat er meer kinderen zijn zoals hij/zij.

3. Ondersteuning vanuit PlusBegeleiding en Kenniscentrum PCBO

De PlusBegeleiding is het netwerk van PCBO Apeldoorn dat scholen ondersteunt in onderwijs aan begaafde leerlingen op school. We ondersteunen bijvoorbeeld leerkrachten en intern begeleiders bij de Plusbegeleiding die ze op school geven en zijn er voor u als ouder bij specifiekere vragen over begaafdheid.

Daarnaast hebben we een Kenniscentrum PCBO Apeldoorn. Naast de bovengenoemde meedenk- en adviesfunctie zijn in de orthotheek van het Kenniscentrum materialen te vinden die leerkrachtenkunnen gebruiken. Vanuit dit Kenniscentrum organiseren we ook een interne kwaliteitskring hoogbegaafdheid waar alle leerkrachten en coördinatoren van de scholen kennis kunnen delen en halen. Ook zijn we te vinden in de netwerken van het Samenwerkingsverband, in contact met voortgezet onderwijs en andere externe, relevante partners. Zo laten we ons ook vanuit PCBO gelden op het vlak van begaafdheid.

Meer weten?

Stuur dan (in overleg met de leerkracht of intern begeleider van uw kind) een mail naar de coördinator van het PCBO Plusprogramma, Annet Klaver via: aklaver@pcboapeldoorn.nl.

Taalondersteuning voor kinderen met een taalachterstand

Wanneer uw kind een taalachterstand heeft, kan hij/zij gebruik maken van de intensieve taalklas. De Intensieve Taalklassen zijn verbonden aan vijf scholen in Apeldoorn waaronder PCBO Het Kompas.

Taalachterstand

Wanneer uw kind een taalachterstand heeft, kan het gebruik maken van de intensieve taalklas. De school bepaalt of een kind hiervoor in aanmerking komt. Deze intensieve ondersteuning wordt georganiseerd in groep 2 op onze locatie.

Wereldschool De Vlinder
In Apeldoorn werken schoolbesturen en de gemeente samen aan een duurzaam en kwalitatief goed aanbod voor onderwijs aan nieuwkomers in de leeftijd van 4-12 jaar (n.b. voor 4-jarige kinderen wordt sterk geadviseerd hen in te laten stromen in het regulier onderwijs). Dit onderwijs wordt gegeven op Wereldschool de Vlinder.

Onder nieuwkomers verstaan we alle kinderen die vanuit een ander land naar Nederland zijn gekomen en geen Nederlands spreken, zoals kinderen van asielzoekers, statushouders, arbeidsmigranten en expats.

Kinderen die in Apeldoorn komen wonen melden zich eerst aan bij een school in de buurt van hun woning. Dit wordt de Stamschool. De stamschool meldt daarna de kinderen aan bij Wereldschool de Vlinder. Na een jaar onderwijs op Wereldschool de Vlinder, stromen de kinderen uit naar de vooraf gekozen stamschool. Zij kunnen op elke school in Apeldoorn terecht. Contact Wereldschool De Vlinder is een initiatief van de drie grote besturen voor basisonderwijs in Apeldoorn (waaronder PCBO Apeldoorn). Kijk voor meer informatie op de website van Wereldschool De Vlinder: www.wereldschooldevlinder.nl – of mail voor meer informatie naar: info@wereldschooldevlinder.nl 

Contact

De Intensieve Taalklas is een initiatief van de gemeente Apeldoorn in samenwerking met de drie grote besturen voor basisonderwijs in Apeldoorn (waaronder PCBO Apeldoorn). Kijk voor meer informatie op de website van Intensieve taalklassen: www.intensievetaalklassen-apeldoorn.nl of mail met info@intensievetaalklassen-apeldoorn.nl.

Klasindeling

  • Leerstofjaarklassen
  • Groepsdoorbrekende niveaugroepen

Hoe wordt de tijd op school besteed?

Leerjaar 1 en 2

Toelichting van de school

In de groepen 1 en 2 werken we aan verschillende thema's. Alle vakken komen hier geïntegreerd aan de orde. Het accent ligt naast het voorbereidende basisvaardigheden (taal/lezen en rekenen) op spelend en onderzoekend leren. De kinderen kunnen kiezen uit persoonlijke leiderschapsrollen, zoals bijvoorbeeld plantjes water geven of de tijd bewaken. Regelmatig maken we foto's voor ouders/verzorgers om het werk van hun kind te bewonderen. 

Bron

Leerjaar 3 t/m 8

Toelichting van de school

Onderwijstijd is kostbaar; daarom gaan we daar zorgvuldig mee om. De lessen beginnen op tijd en we proberen tijdverlies zo veel mogelijk te voorkomen. We vragen ouders nadrukkelijk ervoor te zorgen dat hun kind op tijd op school is. De inloop is vanaf 8.20 uur zodat we kunnen starten om 8.30 uur met de lessen. 

Bron

Extra mogelijkheden op deze school

Extra ondersteuning van de leerlingen

Toelichting van de school

We werken voortdurend aan de kwaliteit van ons onderwijs. We vinden het erg belangrijk dat onze leerlingen met veel plezier naar school gaan. In het schoolondersteuningsprofiel (SOP) leest u welke ondersteuning we bieden.

Toekomstig aanbod aan extra ondersteuning

We begeleiden ook leerlingen met onderwijsachterstanden, dyslexie, gedragsproblematieken, taalontwikkelingsstoornissen en medische aandoeningen.

Welke specialisten bieden extra ondersteuning op deze school?

Kwaliteitszorg en schoolplan

Download het schoolplan

Aanbod voor het jonge kind

Het is mogelijk dat de school extra aanbod organiseert voor het jonge kind. Die extra aandacht is bijvoorbeeld beschikbaar in samenwerking met de peuterspeelzaal, het kinderdagverblijf of in de groepen 1 en 2 van de basisschool. Het doel is om te zorgen voor een goede start op de basisschool.

Terug naar boven