Kwaliteitszorg zien we als een cyclisch leerproces, waarbij we als school systematisch de kwaliteit van de door ons vastgestelde beleidsterreinen bespreken, beschrijven, realiseren, beoordelen en laten beoordelen. Hierdoor proberen we de behaalde kwaliteit te behouden of te verbeteren. Binnen kwaliteitszorg is het belangrijk om na te gaan wat de resultaten zijn van ons onderwijs. We stellen ons zelf daarom voortdurend vragen als: ‘Doen wij de goede dingen?’ en ‘Doen wij de goede dingen goed? ’We doen dit - het stellen van deze vragen -, omdat we ons onderwijs willen verbeteren en vernieuwen in het belang van de kinderen.
De borging van de kwaliteit is erop gericht om te voorkomen, dat de kwaliteit - die met zoveel inspanningen een kwaliteitsniveau hoger is gebracht - afglijdt naar een lager kwaliteitsniveau. Kwaliteitsborging omvat in onze school alle acties, maatregelen en inzet van systemen, methoden en technieken die nodig zijn om te blijven voldoen aan de kwaliteitseisen die we ons zelf opleggen en die door de omgeving worden gevraagd. Onze school onderscheidt kwaliteit en kwaliteitszorg.
Sinds september 2018 werkt de Wilhelminaschool met de 'LeerKRACHT-aanpak'. Met deze methode hebben we een verbetercultuur gerealiseerd waarbij we samen werken aan nog beter onderwijs. Een cultuur waarin je als leraren van elkaar leert en samen met je leerlingen en de schoolleiding het onderwijs verbetert. Hierbij hanteren we de vier basisinstrumenten van LeerKracht, te weten: de bordsessie, gezamenlijk lesontwerp, lesbezoek en feedback en de stem van de leerling. De vier LeerKRACHT-instrumenten worden structureel ingezet volgens een geplande ritmiek. Deze instrumenten en de ritmiek vormen de kern van de LeerKRACHT-aanpak waarmee we op de Wilhelminaschool verbetercultuur creëren onder het motto: 'Elke dag samen een beetje beter'.