Basisschool De Klaverweide

Rietmeent 136 1357 CM Almere

Schoolfoto van Basisschool De Klaverweide

Het team

Toelichting van de school

Het team van De Klaverweide is zeer divers. Een aantal nieuwe leerkrachten met ervaring, een aantal net afgestudeerde leerkrachten en een aantal leerkrachten die al langere tijd op De Klaverweide werken vormen ons warme en professionele team.

We zijn een opleidingsschool voor PABO Windesheim. Ook vanuit het ROC Flevoland en de opleiding voor leerkrachten bewegingsonderwijs komen studenten hun praktijkervaring opdoen. Dit betekent dat er wekelijks een grote groep studenten in de school aanwezig is. Hun aanwezigheid zorgt voor meer handen in de groep en daarnaast brengt het dynamiek en kennis van nieuwe ontwikkeling binnen onze school.

De vakleerkrachten bij ons op school worden ingehuurd vanuit de werkdrukmiddelen:

Groep 1-2 krijgt 2x p.w. een gastles van één uur.

Groep 3 t/m 4 1 x p.w. één uur.

Er worden meerdere “kunst” disciplines in het jaar aangeboden in blokken van 8 á 10 weken. De leerkracht kan in het kader van werkdrukverlichting andere werkzaamheden uitvoeren. De leerkracht moet wel in de buurt blijven als back-up van de gastdocent.

Vakleerkrachten op deze school

Hoe wordt vervanging geregeld?

De opvang van de leerlingen 

Bij afwezigheid van de leerkracht kan het op verschillende manieren geregeld worden: 

  • Kleine groepen worden samengevoegd.
  • Leerlingen worden verdeeld over andere groepen en nemen hun werk van die dag mee naar de opvanggroep.
  • De jongste kleuters die niet leerplichtig zijn kunnen eventueel een dag vrij krijgen.
  • Wanneer in meerdere groepen leerkrachten afwezig zijn kan ook verzocht worden om de kinderen thuis te houden.

Directie van de school

Medewerkers op deze school (instellingsniveau)

Hoe is de verdeling mannen en vrouwen?

Bron

Wat is de leeftijd van de teamleden?

Bron

Hoe zijn de teamleden verdeeld over de verschillende functiegroepen?

Bron

Hoe zijn de leerlingen gegroepeerd?

Het onderwijs kan op verschillende manieren georganiseerd worden. De school kiest zelf hoe leerlingen worden gegroepeerd en wat de invulling is van de beschikbare onderwijstijd. Soms zijn er op de school extra middelen die helpen bij het organiseren van het onderwijs.

Klasindeling

  • Leerstofjaarklassen
  • Combinatiegroepen

Hoe wordt de tijd op school besteed?

Leerjaar 3 t/m 8

Bron

Extra ondersteuning van de leerlingen

Toelichting van de school

De Klaverweide is een reguliere basisschool, die waar mogelijk gedifferentieerd onderwijs verzorgt. 

Voor de basisvaardigheden hebben wij een aanbod dat voor leerlingen met extra ondersteuningsbehoeften aangepast kan worden.

Wij geven instructie op drie niveaus volgens het activerende directe instructie model (ADIM). Samen werken en samen leren heeft een duidelijke positie binnen het onderwijs op De Klaverweide, we maken gebruik van de coöperatieve werkvormen.

Voor leerlingen met een risico op een dyslectische leesontwikkeling bieden wij extra leestijd buiten de groep. De leerlingen die moeite hebben met het rekenonderwijs krijgen in de groep extra aandacht middels verlengde instructie. 

Door het werken met PBS is binnen de school een duidelijke en eenduidige pedagogische lijn, waarin heldere gedragsverwachtingen centraal staan.  In de school is daardoor een rustig, gestructureerd en veilig klimaat.

In de groepen 1/2 en 3 werken we met het planbord. We hanteren een opbouw in het werken met de week/dagtaak waarvan ook verplichte werkjes deel uitmaken. Keuzes maken en de werkjes plannen en registreren worden geoefend en daarmee wordt de eigen verantwoordelijkheid gestimuleerd.

Welke specialisten ondersteunen op deze school?

Kwaliteitszorg en schoolplan

Download het schoolplan

Aanbod voor het jonge kind

Het is mogelijk dat de school extra aanbod organiseert voor het jonge kind. Die extra aandacht is bijvoorbeeld beschikbaar in samenwerking met de peuterspeelzaal, het kinderdagverblijf of in de groepen 1 en 2 van de basisschool. Het doel is om te zorgen voor een goede start op de basisschool.

Terug naar boven