Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Wanneer uw kind ziek is of om een andere reden niet naar school kan komen bent u verplicht dit ons kenbaar te maken: We verzoeken u dit te melden via de ouderportal Social Schools. De melding komt dan direct bij de leerkracht van uw kind terecht. We hebben maar een paar dagen per week administratieve ondersteuning en daarom heeft het melden op de portal onze voorkeur. Eventueel kunt u uw kind ook telefonisch afmelden tussen 08.15 en 08.30 uur; 036-5312333
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
Verlof
Een kind is leerplichtig als het de leeftijd van vijf jaar heeft bereikt. U mag uw kind daarom niet zomaar zonder geldige reden thuishouden. Alleen om dringende redenen kunt u voor uw kind vrij vragen. Wij mogen geen vrij geven voor tweede vakanties. Een verzoek voor vrije dagen moet u altijd schriftelijk, met redenen omkleed, indienen bij de directeur. Soms zal deze uw verzoek doorsturen naar de leerplichtambtenaar van de gemeente Almere.
In een aantal situaties mag de directeur van de school uw verzoek inwilligen. Dit mag als:·
De specifieke aard van het beroep van één van de ouders daartoe aanleiding geeft. Hier valt te denken aan ouders uit de agrarische sector of ouders werkzaam in de horeca. ·
Andere gewichtige omstandigheden zijn:· Verhuizing, maximaal 1 dag· Godsdienstige verplichtingen· Huwelijksfeest, maximaal 1 dag· Ernstige ziekte van bloed- of aanverwanten· Overlijden van bloed- of aanverwanten, max. 4 dagen· Ambtsjubileum of huwelijksjubileum van ouders of grootouders, maximaal 1 dag·
In situaties waarbij naar oordeel van de directeur sprake is van een situatie zoals bedoeld in de Leerplichtwet onder andere gewichtige omstandigheden.
Afspraken met collega’s, vakantieroosters door werkgevers vastgesteld of andere organisatorische zaken die met uw werk samenhangen zijn geen reden om toestemming te verlenen om vakanties buiten de schoolvakanties te plannen. Toestemming voor extra verlof mag door de directie voor ten hoogste tien dagen gegeven worden. De eerste twee weken van een schooljaar mag geen verlof worden verleend.
Een aanvraagformulier voor extra verlof is bij de administratie en de directie te verkrijgen. Deze regels rondom leerplicht en buitengewoon verlof zijn niet door de school of het schoolbestuur bedacht. Ze zijn in de wet vastgelegd. De leerplichtambtenaar controleert of wij de regels naleven. Doen wij dit niet, dan kan het schoolbestuur een boete krijgen. Bij ongeoorloofde afwezigheid van uw kind moeten wij de leerplichtambtenaar informeren. Ook u kunt dan een boete krijgen via de officier van justitie. Wilt u meer lezen over buitengewoon verlof, leerplicht en ongeoorloofd schoolverzuim? Kijk op de website van de gemeente Almere.