School voor Speciaal Basisonderwijs De Klimop

Rossinistraat 5 1323 BP Almere

  • gebouwfoto 1
  • Gebouwfoto 1
  • Leerwand IPC bij de unit Brrr, wat is het koud van de kleutergroep.

Resultaten eindtoets

Toelichting van de school

De leerlingen van De Klimop maken de Eindtoets van Route 8. Binnen het schoolverlaterstraject krijgen de leerlingen i.s.m. Passend Onderwijs Almere een passend advies voor het vervolgonderwijs. Hierbij wordt rekening gehouden met kindkenmerken en didactische resultaten van de leerlingen.

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Toelichting van de school

Voor iedere leerling wordt op De Klimop een ontwikkelingsperspectief opgesteld. Hierin worden, vanaf DL 20, de leerroutes en doelen op het gebied van Rekenen, Begrijpend Lezen, Technisch Lezen en Spelling vastgelegd. Het ontwikkelingsperspectief wordt jaarlijks geëvalueerd, met ouders besproken en waar nodig bijgesteld.

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Toelichting van de school

 BIJLAGE – HOE HET SCHOOLADVIES TOT STAND KOMT                       

1. Inschatting van schoolniveau (gr. 6) In groep 6 wordt voor alle leerlingen een inschatting van schoolniveau geformuleerd. Deze inschatting van schoolniveau mag bestaan uit één schoolsoort of uit twee naastgelegen schoolsoorten. Door vanaf groep 6 het gesprek met leerlingen en hun ouders aan te gaan over de wederzijdse verwachtingen neemt de duidelijkheid over het schooladvies toe.  

2. Inschatting van schoolniveau en (eventuele) ondersteuningsbehoefte (gr. 7) In groep 7 stelt de PO-school een nogmaals een inschatting van schoolniveau op. Bij leerlingen waarbij dit van toepassing is wordt tevens de inschatting van extra ondersteuningsbehoefte besproken. Ook deze inschatting van schoolniveau wordt uiteraard weer met ouders en leerling besproken. Dit gesprek is ook bedoeld om leerlingen en ouders te informeren over het verdere verloop van het traject.  

3. Voorlopig schooladvies (gr. 8) In groep 8 ontvangen leerlingen en hun ouders in januari het voorlopige schooladvies. Dit voorlopige schooladvies wordt door de basisschool voorafgaand aan de afname van de doorstroomtoets vastgesteld. Bij leerlingen waarbij dit van toepassing is wordt tevens de inschatting van extra ondersteuningsbehoefte besproken.              

4. Definitief schooladvies (gr. 8) In de eerste twee weken van februari wordt de doorstroomtoets afgenomen. Op basis van de resultaten wordt een toetsadvies voor het best passende vervolgonderwijs geformuleerd. Als dit toetsadvies hoger uitvalt dan het voorlopige schooladvies, dan neemt de basisschool in principe dit toetsadvies over in het definitieve schooladvies. Alleen als dit in het belang van de leerling is, kan de basisschool besluiten het advies niet te verhogen. Leerlingen en hun ouders ontvangen uiterlijk 24 maart het definitieve schooladvies. Het schooladvies moet worden vastgelegd in het Onderwijskundig Rapport (OKR) in DigiDoor en voor 15 april zijn geregistreerd in BRON. Het schooladvies Praktijkonderwijs (PrO) en het schooladvies VSO hebben een aparte status. Niet de PO- of VO-school, maar het samenwerkingsverband Passend Onderwijs Almere bepaalt of een leerling een toelaatbaarheidsverklaring krijgt voor praktijkonderwijs of VSO.

Verder vewijzen we naar hte PO-VO protocol Almere 2023-2024.

Weergave Schooladvies

Bron

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
In het derde jaar

Bron

Sociale ontwikkeling

Hoe denkt deze school over sociale ontwikkeling?

Naast de primaire taak van onze school, het ontwikkelen van kennis en vaardigheden, is onze school ook een leergemeenschap. We leren onze leerlingen dat de samenleving aan een ieder een zinvolle plaats moet geven. Het onderwijs op De Klimop is zo ingericht dat leerlingen hun sociale vaardigheden verder kunnen ontwikkelen.

Dit schooljaar 2023-2024 starten we met Vreedzaam.

Kernwaarden uit de visie op sociale ontwikkeling

  • enthousiasme en creativiteit
  • bekwaamheid en samen werken
  • Openheid en samenhang

Wat zegt de inspectie over de school?

De Inspectie van het Onderwijs onderzoekt minimaal één keer in de vier jaar het bestuur van een school. De inspectie kijkt dan of de kwaliteitszorg, de onderwijskwaliteit en de financiële zaken bij het schoolbestuur op orde zijn. Daarnaast bezoekt de inspectie een aantal scholen die bij het schoolbestuur horen en onderzoekt deze scholen nader. De gegevens van het laatste onderzoek van de inspectie zijn beschikbaar op de website van de onderwijsinspectie.

Terug naar boven