School voor Speciaal Basisonderwijs De Klimop

Rossinistraat 5 1323 BP Almere

  • gebouwfoto 1
  • Gebouwfoto 1
  • Leerwand IPC bij de unit Brrr, wat is het koud van de kleutergroep.

Het team

Toelichting van de school

Leerkrachten en onderwijsondersteunend personeel op De Klimop hebben veel affiniteit met het werken met kinderen met extra ondersteuningsbehoeften. Als er personeel wordt geworven, wordt vooral gekeken of de leerkrachten, naast hun bevoegdheid, over vaardigheden beschikken (of willen ontwikkelen) om onze leerlingen in hun ontwikkeling te ondersteunen. 

Op De Klimop doen we veel aan scholing (teamscholing en individuele scholing). Zo leren we steeds beter ons onderwijs af te stemmen op de onderwijsbehoeften van de leerlingen. 

Vakleerkrachten op deze school

Hoe wordt vervanging geregeld?

Wanneer een leerkracht niet kan lesgeven vanwege verlof of ziekte, wordt er met ouders gecommuniceerd dat leerlingen thuis blijven. Het protocol Thuisonderwijs gaat dan in werking. Als een collega een week ziek is, dan nemen we de eerste dag om thuisonderwijs op te zetten. Elke leerling kan dan een chrome book op school komen halen om zo efficiënt thuis te kunnen werken. Als de ziekte of uitval van de leerkracht langer dan een week is, gaan we intern zoeken naar een zo goed mogelijke oplossing, soms met één dag thuisonderwijs.

Directie van de school

Medewerkers op deze school (instellingsniveau)

Hoe is de verdeling mannen en vrouwen?

Bron

Wat is de leeftijd van de teamleden?

Bron

Hoe zijn de teamleden verdeeld over de verschillende functiegroepen?

Bron

Hoe zijn de leerlingen gegroepeerd?

Het onderwijs kan op verschillende manieren georganiseerd worden. De school kiest zelf hoe leerlingen worden gegroepeerd en wat de invulling is van de beschikbare onderwijstijd. Soms zijn er op de school extra middelen die helpen bij het organiseren van het onderwijs.

Klasindeling

  • Leerstofjaarklassen

Hoe wordt de tijd op school besteed?

Leerjaar 1 en 2

Toelichting van de school

Dit schooljaar (2020-2021) implementeren we Logo 3000, een methode om op een speelse manier de woordenschat van kinderen te verhogen. Hiervoor besteden we extra onderwijstijd aan taalontwikkeling. 

Bron

Leerjaar 3 t/m 8

Toelichting van de school

Jaarlijks bekijkt de school of er naar aanleiding van de analyses van de leerlingresultaten extra onderwijstijd naar een bepaald vakgebied moet gaan. Dit schooljaar (2020-2021) stoppen we extra onderwijstijd in rekenen omdat we een nieuwe rekenmethode (Pluspunt) gaan implementeren. 

Bron

Extra mogelijkheden op deze school

Extra ondersteuning van de leerlingen

Toelichting van de school

De school wordt bezocht door kinderen met een toelaatbaarheidsverklaring TLV-SBO. 

De kinderen die onze school bezoeken zijn kinderen die extra ondersteuning nodig hebben bij zich eigen maken van de leerdoelen. De extra ondersteuning bestaat uit:

  • kleinere groepen (max. 16 leerlingen);
  • expertise in de school: orthopedagogen, logopedisten, Intern Begeleiders met veel expertise op het gebied van afstemming van onderwijs voor kinderen met een extra ondersteuningsbehoefte, JGD, Jeugdarts, etc.;
  • leerkrachten met expertise op het gebied van kinderen met extra ondersteuningsbehoeften.

Toekomstig aanbod aan extra ondersteuning

In schooljaar 2023-2024 gaan wij van start met specialisatie op het gebied van spraaktaal moeilijkheden en TOS. We werken in de jongste groepen al met Nederlands ondersteund met Gebaren en LOGO3000. Verder gaan we aan de slag met Ondersteunend tekenen (bij TOS) en communicatieve zelfredzaamheid.

Wij zijn gestart met Vreedzaam. Dit is een sociaal emotionele methodiek. Binnen Vreedzaam wordt er in elke groep aandacht besteed aan burgerschap. Thema’s als sociale veiligheid, omgaan met (ongewenst) gedrag, conflictoplossing, ouderbetrokkenheid en de democratische samenleving komen aan de orde. Vreedzaam werkt met verschillende blokken (thema’s) waardoor leerlingen in aanraking komen met de verschillende onderdelen die onder burgerschap vallen.

Welke specialisten bieden extra ondersteuning op deze school?

Kwaliteitszorg en schoolplan

Download het schoolplan

Aanbod voor het jonge kind

Toelichting van de school

Op SBO De Klimop hebben we één kleutergroep voor maximaal 12 leerlingen op locatie buiten en twee kleutergroepen voor maximaal 12 leerlingen op locatie stad.. De groepen hebben 5 dagen per week naast een leerkracht ook een onderwijsassistent en krijgen extra begeleiding voor spraak- taalontwikkeling van een logopedist.

Terug naar boven