Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Wanneer ouders hun kind willen ziekmelden, kan dit op twee manieren:
- Via Social Schools (administratie - absentiemeldingen). Dit heeft onze voorkeur. De ziekmelding komt niet alleen bij de administratie binnen, maar ook direct bij de groepsleerkracht.
- Telefonisch (voor 08.30 uur 's ochtends) via 036-7671730. Ouders kunnen, wanneer er niet wordt opgenomen, inspreken op het antwoordapparaat.
Wanneer een kind afwezig is en wij geen afmelding hebben gekregen, dan zullen wij voor 9 uur 's ochtends contact opnemen met ouders. Wanneer een leerling zonder opgave van een (geldende) reden afwezig is, dan registreren wij dit in onze administratie als ongeoorloofd afwezig. Op basis hiervan kan dan een melding worden gedaan bij Leerplicht.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
Formulieren voor het aanvragen van verlof zijn op te vragen via Caroline Sterk ([email protected]) of de downloaden op onze website.
Verlof voor vijfjarigen
In overleg met de schoolleiding kunnen vijfjarige kinderen vijf uur per week vrij krijgen wanneer zij het schoolgaan nog niet volledig aankunnen. Eventueel kan daarnaast vijf uur per week extra verlof gegeven worden. Een aanvraag hiertoe dient ingediend te worden bij de directie.
Verlof voor 6 t/m 17 jarigen
Voor kinderen tussen de zes en zeventien jaar kan verlof buiten de officiële schoolvakanties alleen worden toegestaan, wanneer er sprake is van gewichtige omstandigheden. Onder gewichtige omstandigheden vallen situaties die buiten de wil van de ouders en/of verzorgers liggen. Denk bijvoorbeeld aan: verhuizingen, huwelijk, ernstige ziekte, overlijden, jubilea van bloed- of aanverwanten. Vakantieverlof is geen gewichtige omstandigheid.
Vakantieverlof onder schooltijd kan alleen gegeven worden, als de leerling tijdens geen enkele van de reguliere schoolvakanties op vakantie kan. Dit ten gevolge van de specifieke aard van het beroep van (één van) de ouders. Het verlof betreft dan dus de enige (aantoonbare) gezinsvakantie van dat schooljaar. De verlofperiode mag maximaal 10 dagen beslaan en mag niet in de eerste twee weken van het schooljaar vallen.
Hieronder volgt nog een aantal belangrijke mededelingen rondom leerplicht en het aanvragen van bijzonder verlof:
- Vierjarige kinderen zijn niet leerplichtig. Wij vragen u de eventuele afwezigheid van uw vierjarige kind wel altijd vooraf te melden bij de leerkracht en de directie.
- Bijzonder verlof dient altijd te worden beperkt tot een zo kort mogelijke periode. Er bestaat geen 'recht' op 10 schooldagen.
- Schriftelijk bewijs dat de noodzaak kan aantonen voor het verlof dient altijd te worden overlegd (bijvoorbeeld een trouwkaart).
- De directie is verplicht ongeoorloofd verzuim te melden aan de leerplichtambtenaar. Ook het regelmatig en/of structureel te laat op school komen wordt door de leerplicht als ongeoorloofd verzuim aangemerkt.