Wij versterken de ouderbetrokkenheid door een verscheidenheid aan communicatiemiddelen in te zetten, maar ook door helder en eerlijk te zijn in onze communicatie naar buiten toe. Wij zijn ons ervan bewust dat de ouders een belangrijke ambassadeursrol vervullen.
Informeren
Op De Verwondering informeren wij ouders door middel van Social Schools. Dit is een compleet en veilig communicatieplatform voor scholen, kinderen en ouders. Social Schools biedt ons de mogelijkheid om de ouders van de school, klas of individueel te benaderen. Zo worden nieuwsbrieven, informatie over de praktijken en hulpvragen gedeeld. Voor korte mededelingen en/of vragen is er sinds schooljaar 2019-2020 per groep een app-groep beschikbaar. Aanmelding en beheer loopt via de groepsouders en is vrijwillig.
De Verwondering werkt daarnaast met het leerlingenadministratie en leerlingvolgsysteem ParnasSys. Hierin registeren wij onder andere (school)verzuim en de ontwikkeling van de kinderen. Ouders hebben recht op inzage van dit systeem.
Nieuwe leerlingen
Ongeveer 6 weken voor de eerste schooldag krijgen ouders een uitnodiging voor een intakegesprek met de groepsleerkracht. Tijdens dit gesprek wordt de informatie op het aanmeldformulier besproken. Kinderen uit Almere of kinderen die aan het begin van het nieuwe schooljaar starten, maken kennis tijdens het wenmoment in juni of juli, waarbij zij een dag(deel) met de nieuwe groep en leerkracht bij elkaar zijn. Deze kinderen beginnen na de zomervakantie in de nieuwe groep. U krijgt hiervoor een uitnodiging. Het intakegesprek met de groepsleerkracht wordt dan in de eerste schoolweken gepland.
Gesprekkencyclus
Op De Verwondering vinden wij het onze taak om ons onderwijs zo goed mogelijk af te stemmen op de onderwijsbehoeften van ieder kind, zonder dat er sprake is van individueel onderwijs. Altijd gaan we uit van de mogelijkheden van ieder kind.
De ontwikkeling van ieder kind wordt, via observaties en toetsen, vanaf groep 1 gevolgd.
- Dagelijks observeert, corrigeert en registreert de leerkracht het werk van de kinderen. Op basis van de resultaten kan de leerkracht gerichte leerlingbegeleiding geven.
- Bij de overgang naar de volgende groep (eind van het schooljaar) zorgen de leerkrachten voor een zorgvuldige schriftelijke en mondelinge overdracht en een plan van aanpak voor de volgende leerkracht.
- In de kleutergroepen worden de leerlingen in hun ontwikkeling gevolgd met observatiesysteem Leerlijnen ParnasSys, aangevuld met doelen vanuit het gedachtegoed van OGO. In dit observatiesysteem wordt bijgehouden wat de vorderingen van de kinderen zijn.
- Om inzicht te krijgen in de ontwikkeling van de sociale vaardigheden van kinderen wordt er in de groepen 3-8 voor elke leerling ZIEN! ingevuld.
- Wij gebruiken het BOOM Volgsysteem primair onderwijs. BOOM toetst op een methodeonafhankelijke wijze de leerresultaten over een langere periode (5 tot 6 maanden). Hierdoor kunnen wij zien hoe een kind zich in de afgelopen periode heeft ontwikkeld. We proberen we de gesignaleerde achterstand weg te werken middels extra hulp. Doordat de toetsen landelijk genormeerd zijn, kunnen we van de leerprestaties van ieder kind een objectieve inschatting maken en krijgen we inzicht in de ontwikkeling van de sociale competenties van kinderen.
- In groep 8 wordt in april de IEP eindtoets primair onderwijs afgenomen. De toets is een bevestiging van en een aanvulling op de reeds bestaande BOOM resultaten. Daarnaast wordt de toets gebruikt om ons eigen onderwijs te analyseren.
Om bovenstaande gegevens te bespreken met ouders voeren de kinderen en leerkrachten twee keer per jaar (november en mei) zogenaamde 'ambitiegesprekken' met ouders. Deze gesprekken worden in de klas voorbereid en in circuitvorm gehouden, vanaf groep 1. Aan de hand van een portfolio, waarin de voortgang van de leerdoelen is opgenomen, worden de vorderingen besproken en worden nieuwe afspraken gemaakt en doelen gesteld.
Aan het begin van ieder schooljaar wordt er een kennismakingsgesprek gepland. Doel van dit gesprek is wederzijds kennismaken en afspraken maken over bijvoorbeeld de communicatie tussen leerkracht en ouder. In februari/maart volgt er een ontwikkelgesprek, waarin de behaalde resultaten centraal staan.
Na schooltijd zijn leerkrachten beschikbaar voor eventuele extra gesprekken en/of vragen (op afspraak). Wanneer er redenen zijn om extra gesprekken te moeten voeren, waarbij bijvoorbeeld de intern begeleider aanwezig is, zal school contact opnemen met ouders om deze gesprekken in te plannen.