Vrije School Almere

Lierstraat 7 1312 JZ Almere

  • Schoolfoto van Vrije School Almere
  • Schoolfoto van Vrije School Almere
  • Schoolfoto van Vrije School Almere
  • Schoolfoto van Vrije School Almere
  • Schoolfoto van Vrije School Almere

Het team

Toelichting van de school

Alle personeelsleden van de vrijeschool vormen samen het team. Zowel de leerkrachten voor de klas, als het onderwijsondersteunend personeel.
Het team van de Vrijeschool Almere heeft als doel gesteld om levend onderwijs te bieden aan kinderen, waarin zij bij ons op school de 'kunst van het samenleven’ kunnen oefenen op weg naar volwaardige wereldburger (terug te vinden in ons burgerschaps-document).

Vrijeschool Almere heeft een breed aanbod aan vaklessen. Naast de vreemde talen, teken, handenarbeid, muziek en bewegingsonderwijs bieden we ook lessen in euritmie, schilderen, vormtekenen en handwerken.

Vakleerkrachten op deze school

Hoe wordt vervanging geregeld?

Vervanging bij verlof wordt zoveel als mogelijk opgevangen door het team.

Directie van de school

Medewerkers op deze school (instellingsniveau)

Hoe is de verdeling mannen en vrouwen?

Bron

Wat is de leeftijd van de teamleden?

Bron

Hoe zijn de teamleden verdeeld over de verschillende functiegroepen?

Bron

Hoe zijn de leerlingen gegroepeerd?

Het onderwijs kan op verschillende manieren georganiseerd worden. De school kiest zelf hoe leerlingen worden gegroepeerd en wat de invulling is van de beschikbare onderwijstijd. Soms zijn er op de school extra middelen die helpen bij het organiseren van het onderwijs.

Klasindeling

  • Leerstofjaarklassen

Hoe wordt de tijd op school besteed?

Leerjaar 1 en 2

Toelichting van de school

De leeftijdsopbouw bij de kleutergroepen is verticaal, dat wil zeggen: in alle kleuterklassen zitten kinderen van 4, 5 en 6 jaar. Het samengaan en samen spelen van jongere en oudere kleuters biedt veel mogelijkheden voor de sociale ontwikkeling an de kinderen. Spel is een 'ontwikkelingsbehoefte' van het kind. Daarin kan zich het identificeren met de omringende wereld en deze vol overgave nadoen. In de kleuterklas scheppen we een omgeving, die het nabootsen waard is. Het kind ontmoet zinvolle gebaren en handelingen, die vormend werken op de eigen bewegingsimpuls. Spelenderwijs leert het kind allerlei begrippen die voorwaarden scheppen voor het reken- en taalonderwijs Het speelgoed is van natuurlijk materiaal omdat dit de zintuigontwikkeling stimuleert en duurzaam is. Het is ook zo gemaakt dat het een appèl doet op de fantasie. De dagindeling heeft een vast ritme van in- en ontspanning. Door het jaar heen herhaalt zich het ritme van de seizoenen en jaarfeesten. Ritme en regelmaat bieden het kind houvast en vertrouwen. Het geniet als het weet wat er komen gaat.

Leerjaar 3 t/m 8

Toelichting van de school

Wij bieden leertijd aan conform de richtlijnen. Deze leertijd willen we effectief besteden, daarom worden veel vakken geïntegreerd aangeboden in het periode onderwijs (+/- drie weken iedere dag hetzelfde vak in de ochtend).We beseffen dat leertijd een belangrijke factor is voor het leren van onze leerlingen. We evalueren en acteren daarom op effectief hanteren van de leertijd vanuit de autonomie van de leerkracht. We werken vanuit een jaarrooster, lessentabel/rooster, een periode-ontwerp en een dagplanning. We registreren en acteren op verzuim.

Bron

Extra mogelijkheden op deze school

Extra ondersteuning van de leerlingen

Toelichting van de school

De Vrije School Almere stelt zich als doel vrijeschoolonderwijs te bieden aan kinderen van 4 tot en met 12 jaar. Ons onderwijs is erop gericht om de kinderen, zelfbewust en zelfstandig te maken en om hen creatief en probleemoplossend te leren denken, voelen en handelen. Kinderen dienen ‘bij zichzelf te kunnen blijven’ in een snel veranderende samenleving, vol invloeden en signalen, maar tegelijkertijd de relatie met die samenleving wel aan te kunnen gaan door een positieve bijdrage te leveren aan culturele en maatschappelijke ontwikkelingen. Wij willen hen helpen hun levensloop in vrijheid vorm te geven, gebruik makend van hun talenten. Als vrije school proberen wie ieder kind datgene te geven wat hij nodig heeft op het gebied van socialisatie, kwalificatie en personificatie. Sommigen kinderen hebben extra hulp nodig om een ontwikkelingsstap op één van deze gebieden te kunnen maken. Deze extra hulpwordt geboden door de leerkracht, waar nodig ondersteund door de internbegeleider of door externe instanties, als Passendonderwijs. Er is één keer per vier weken overleg met de deskundige van Passendonderwijs, vier keer per jaar is er een zorgadviesteam met de schoolarts en de schoolmaatschappelijkwerker en regelmatig overleg met de jeugdverpleegkundige

Toekomstig aanbod aan extra ondersteuning

De ambitie is om op ieder aandachtsgebied gediplomeerde specialisten op school te hebben

Welke specialisten bieden extra ondersteuning op deze school?

Kwaliteitszorg en schoolplan

Download het schoolplan

Aanbod voor het jonge kind

Toelichting van de school

Brede school
Vrijeschool Almere werkt sinds februari 2012 samen binnen een convenant Brede School. Wij werken samen met BSO de Lentemorgen en Vrije Peuterspeelzalen Almere. Alle partners delen dezelfde, op de pedagogiek van Rudolf Steiner gebaseerde, visie en zijn gehuisvest in gebouwen aangrenzend aan ons schoolplein.

Kinderdagverblijf & Buitenschoolse Opvang Partners
Verschillende partners van de Vrijeschool Almere bieden kinderdagopvang aan kinderen van 0-12 jaar en buitenschoolse opvang voor kinderen van 4-12 jaar in een warme en huiselijke sfeer. 

Vrije Peuterspeelzalen
In Almere zijn drie Vrije Peuterspeelzalen die werken vanuit de principes van de vrijeschoolpedagogiek: Christoffeltje, Catrijntje en Catootje. Peuters kunnen twee tot drie ochtenden per week komen spelen in een huiselijke omgeving. De groep bestaat uit ongeveer 15 kinderen.Er wordt gespeeld met natuurlijk materiaal. De ochtend verloopt volgens een vast ritme. Het ritme van het jaar wordt beleefd in het vieren van seizoenen en jaarfeesten.

Informatie over de speelzalen vindt u op Catootje, Christoffeltje en Catrijntje

Terug naar boven