Basisschool De Polderhof

Buitenhof 93 1354 GR Almere

  • Vroeger was hiernaast de hoofdingang. Tegenwoordig is het de zij-ingang
  • Tijdens de pauze-momenten wordt hier veel gebruik van gemaakt.
  • Voor de allerkleinsten staat er altijd een circuit klaar waar onder begeleiding van een vakdocent bewogen wordt
  • Schoolfoto van Basisschool De Polderhof
  • Voor musicals, optredens, maar ook als extra werkplek in te richten.

Het team

Toelichting van de school

Beweeglessen

Wij geven veel ruimte aan beweging en een vakleerkracht geeft daarom aan alle groepen 2x per week gymles. Daarnaast is de vakleerkracht gym ook veel op het plein te zien tijdens de pauzes, waar de kinderen datgene wat ze tijdens de beweeglessen hebben geleerd in de praktijk kunnen brengen evt. met aanwijzingen door de vakleerkracht. 

Kunst & Cultuur

Collage
Wij hebben 2 cultuurcoördinatoren die in samenspraak met het team jaarlijks een programma samenstellen voor alle groepen. We maken daarbij gebruik van het brede aanbod van Collage Almere op het gebied van beeldende kunst, drama, muziek, handvaardigheid, techniek etc. Voor groep 8 organiseren we jaarlijks een excursie naar het Anne Frankhuis in Amsterdam en onze groepen 6, 7 en 8 gaan naar het Stedelijk Museum, Van Gogh museum en Rijksmuseum in Amsterdam. 

Na-schools aanbod
In samenwerking met lokale partners zoals Kleur In Cultuur en Stichting De Schoor is er een uitgebreid aanbod na-schoolse activiteiten op uiteenlopende disciplines van kunst en cultuur, sport en bewegen. Het aanbod is kosteloos en voor verschillende leeftijdsgroepen, kinderen kunnen daar na schooltijd aan deelnemen.  

Almere Kenniscentrum Talent
Ook bieden we alle kinderen de mogelijkheid om gebruik te maken van na-schoolse sport- en beweeglessen van Almere Kenniscentrum Talent (AKT). Het AKT biedt op diverse locaties in Almere na-schoolse sport- en beweeglessen aan, waarvoor u uw kind vooraf kunt aanmelden. De AKT lessen Gym+ en Sport+ zijn in verschillende leeftijdsgroepen en staan open voor iedereen die extra wil sporten of bewegen na schooltijd. De lessen ASM Academie, KidsXtra en SportXtra zijn voor specifieke doelgroepen. Leerlingen die hiervoor in aanmerking komen, krijgen van de vakleerkracht gym een persoonlijke uitnodiging. 

Vakleerkrachten op deze school

Hoe wordt vervanging geregeld?

Als een leerkracht absent is, worden de volgende stappen gezet:

1. Er wordt gezocht naar een vervanger

2. Indien aanwezig, wordt er een onderwijsassistent ingezet.

3. Ouders van 4-jarigen worden benaderd om hun kind thuis te houden. Oudere kinderen (in andere groepen) worden verdeeld.

4. Als er bekend is dat een leerkracht ook een 2e dag absent zal zijn, worden ouders voor 19.00 uur 's avonds geïnformeerd of er wel of niet vervanging beschikbaar is en het kind om die reden thuis moet blijven.

De school heeft een opvangplicht voor die leerlingen waarvan de ouders geen opvang kunnen regelen. Wij rekenen op de bereidwilligheid van ouders om elkaar in voorkomende gevallen te helpen bij de opvang van hun kinderen. 

Tijdens een pandemie is het mogelijk dat kinderen niet verdeeld kunnen worden over andere groepen en is er voor kortdurende ziekte geen vervanging mogelijk. 

Directie van de school

Medewerkers op deze school (instellingsniveau)

Hoe is de verdeling mannen en vrouwen?

Bron

Wat is de leeftijd van de teamleden?

Bron

Hoe zijn de teamleden verdeeld over de verschillende functiegroepen?

Bron

Hoe zijn de leerlingen gegroepeerd?

Toelichting van de school

De voorkeur gaat uit naar homogene jaargroepen. Wanneer het leerlingenaantal onevenredig is verdeeld over de verschillende leerjaren, kan er een combinatiegroep gevormd worden. 

Klasindeling

  • Leerstofjaarklassen

Hoe wordt de tijd op school besteed?

Leerjaar 1 en 2

Bron

Leerjaar 3 t/m 8

Toelichting van de school

Het vakgebied Nederlandse taal krijgt, op basis van de leerlingenpopulatie, veel aandacht in ons curriculum. In de groepen 3 t/m 8 gaan we uit van ongeveer 12 uur per week taal/lezen waarvan twee uur voor begrijpend lezen of begrijpend luisteren (groep 3 en 4) wordt gereserveerd. Iedere dag staat er een half uur "vrij lezen" op het rooster van de groepen 4 t/m 8. Voor de groepen 1 t/m 3 is dit 15 minuten.

Verder werken wij met een duidelijke en herkenbare structuur. In de ochtend werken wij vooral aan de kernvakken (taal, lezen en rekenen). In de middag komen de creatieve vakken en de zaakvakken aan bod.

Bron

Extra mogelijkheden op deze school

Extra ondersteuning van de leerlingen

Toelichting van de school

Medium voorziening TOS

De Polderhof is één van de drie mediumvoorzieningen in Almere voor leerlingen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS). Leerlingen met een TOS hebben veel moeite met het leren van taal. De taalproblemen verschillen per leerling en leeftijd. Het is voor hun ontwikkeling en zelfvertrouwen erg belangrijk dat ze op school de juiste ondersteuning krijgen. Door de opgebouwde expertise en samenwerking met Passend Onderwijs Almere, Viertaal en de logopediste van de Praatmaatgroep hebben we de mogelijkheid om goed af te stemmen op de onderwijsbehoeften van de leerling qua auditieve en/of communicatieve beperking.
Leerlingen met een TOS worden in een reguliere groep geplaatst vanuit de visie op kansengelijkheid voor alle leerlingen. Zo bieden we alle leerlingen de kans om een rijkere (taal-)ervaring op te doen, om van en met elkaar te leren en om verschillen te accepteren. We brengen “Gewoon waar het kan, speciaal waar het moet” in de praktijk.
Op vaste momenten krijgen leerlingen met een TOS extra ondersteuning buiten de groep van een leerkracht die zich heeft gespecialiseerd in het ondersteunen van leerlingen met een TOS. 

Toekomstig aanbod aan extra ondersteuning

Leerlingen die daarvoor in aanmerking komen, kunnen na uitnodiging door de leerkracht en intern begeleider aangemeld worden voor deelname aan de ASG Zomerschool in de zomervakantie. 

Welke specialisten bieden extra ondersteuning op deze school?

Kwaliteitszorg en schoolplan

Download het schoolplan

Aanbod voor het jonge kind

Toelichting van de school

De Polderhof werkt nauw samen met GO! Kinderopvang. Dit is de overkoepelende organisatie van Peuterspeelzaal 't Hof. De peuterspeelzaal heeft een eigen ruimte in het schoolgebouw van de Polderhof en biedt Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) aan kinderen van 2-4 jaar. 

Bij Peuterspeelzaal 't Hof is het aanbod gericht op ontwikkelingsstimulering, waarin met name veel aandacht is voor taal en sociaal- emotionele ontwikkeling. Dit gebeurt aan de hand van een erkende VVE-methode. 

Kinderen van 2,5 jaar die een VVE-indicatie hebben gekregen van het consultatiebureau kunnen 4 tot 6 dagdelen gebruik maken van het VVE-aanbod. Peuters die geen VVE-indicatie hebben, kunnen maximaal 2 dagdelen geplaatst worden. Aanmelden voor de peuterspeelzaal verloopt via GO! Kinderopvang.

0/1-Groep

De Polderhof heeft een 0/1-groep waar peuters vanaf 3 jaar en kleuters op eerste indicatie van de peuterspeelzaal aan kunnen deelnemen.

De 0/1-groep is onderdeel van het VVE-beleid van de gemeente Almere. De ambitie is dat kinderen zich in deze groep optimaal ontwikkelen, zodat ze zonder (taal)achterstand naar groep 1 kunnen. De groep heeft max. 15 kinderen en wordt begeleid door een leerkrachtondersteuner van De Polderhof en een pedagogisch medewerker van Peuterspeelzaal 't Hof. Kinderen die 4 jaar zijn geworden kunnen nog max. 6 maanden deelnemen aan deze groep en integreren daarna in een reguliere kleutergroep.

Terug naar boven