Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Ziekmelden
Als uw kind ziek is kan het niet naar school komen. Het is belangrijk dat u dit vóór 08.30u aan ons laat weten.
Doet u uw melding bij voorkeur via Social Schools, de betrokken leerkracht(en) zien uw ziekmelding. Meldingen die na 8.30 uur binnekomen in Social Schools kunnen niet altijd op tijd door de leerkrachten gelezen worden en zo voor misverstanden zorgen.
Als ziekmelden in Social Schools niet lukt, kunt u bellen (telefoon: 036-5310271). Spreekt u bij geen gehoor a.u.b. een boodschap in. Wanneer een kind zonder afmelding afwezig is, nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.
Bezoek aan dokter, tandarts en andere hulpverleners
Soms komt het voor dat uw kind onder schooltijd naar de dokter, tandarts of andere specialist moet. Wij vragen u dringend om deze bezoeken zoveel mogelijk buiten schooltijd te plannen, zodat uw kind zo min mogelijk lesuren hoeft te missen. Lukt dat niet en heeft u een afspraak voor artsenbezoek tijdens schooltijd? De leerkracht wil van tevoren bericht van u via Social Schools of een briefje. Vindt u het goed dat uw kind in de bovenbouw alleen naar huis gaat voor artsenbezoek? Daarvoor hebben wij uw schriftelijke toestemming nodig. Het is de bedoeling dat uw kind zelf de tijd in de gaten houdt als het eerder van school moet vertrekken.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
Leerplicht en bijzonder verlof
De directie is verplicht om verlof en verzuim te registreren vanuit de leerplichtwet.
Bijzonder verlof
Vanwege bijzondere familie-omstandigheden of bijvoorbeeld vanwege verplichtingen vanuit godsdienst of levensovertuiging kunt u bijzonder verlof aanvragen voor uw kind. Uw verlofaanvraag dient tenminste 4 weken voorafgaand aan de verlofaanvraag bij de directie te worden aangevraagd, zodat de directeur uw aanvraag in behandeling kan nemen.
Vrij buiten de schoolvakanties
In principe kunnen kinderen geen vrij krijgen voor vakantie buiten de schoolvakanties om. Er kan een uitzondering worden gemaakt voor ouders met bepaalde beroepen. Voor vrij buiten schoolvakanties dient u tenminste 8 weken voorafgaand aan het verlof aangevraagd te worden bij de directie. De directeur mag max. 10 schooldagen per jaar verlof verlenen volgens de wettelijke regels voor verlof buiten schoolvakanties. Wanneer uw verlofaanvraag voor meer dan 10 schooldagen is, zal u altijd worden doorverwezen naar de leerplichtambtenaar van de gemeente Almere.
Ziekte tijdens de vakantie
Het kan gebeuren dat uw kind of een ander gezinslid tijdens de vakantie ziek wordt en dat daardoor de leerling pas later op school terugkomt. Neem in dat geval een doktersverklaring uit het vakantieland mee. In de verklaring staan de duur, de aard en de ernst van de ziekte. Voor meer informatie over verlof: https://www.almere.nl/fileadmin/files/almere/leren/broch_extra_verlof_ouders_2012.pdf