De Brug School voor Praktijkonderwijs

Sportlaan 2 5301 PX Zaltbommel

  • Eén van de 8 profielen op De Brug.
  • Eén van de 8 profielen op De Brug.
  • Eén van de 8 profielen op De Brug.
  • Eén van de 8 profielen op De Brug.
  • Eén van de 8 profielen op De Brug.

Schooladvies en plaatsing

Toelichting van de school

De tabel laat zien dat het grootste gedeelte van de leerlingen conform het basisschooladvies geplaatst zijn op het Praktijkonderwijs. In het verleden hebben we ook leerlingen boven het basisschooladvies op het Praktijkonderwijs geplaatst.

Dit betrof een groep instromers, die met een VSO-ondersteuningsadvies niet op het VSO, maar op het Praktijkonderwijs zijn geplaatst. Voor extra ondersteuning is een arrangement aangevraagd bij het Samenwerkingsverband. Deze leerlingen ontwikkelen zich prima en kunnen succesvol het praktijkonderwijs doorlopen. Zie onderstaande bijlage.

Ieder jaar krijgen we ook zij-instromers.  Dit zijn leerlingen vanuit het vmbo (afstroom). Duiding van afstroom is lastig, omdat deze verschijnselen zowel het gevolg kunnen zijn van een niet-passend schooladvies als van een middelbare school die meer of minder goed weet aan te sluiten bij de capaciteiten en ondersteuningsbehoefte van een leerling. 

Hoeveel leerlingen zitten in leerjaar drie boven, op of onder het basisschooladvies?
Weergave Schooladvies en plaatsing

Bron

Diploma's en certificaten praktijkonderwijs

Toelichting van de school

Op De Brug kunnen leerlingen een Entree-diploma behalen. Daarvoor heeft De Brug een samenwerkingsovereenkomst met het ROC Rivor en AOC Yuverta. Dit betekent dat de leerlingen de opleiding volgen op De Brug en de examens worden afgenomen door het ROC/AOC. Alle leerlingen kunnen binnen het gekozen profiel een branchegericht certificaat/diploma behalen.

Om voor de leerling de aansluiting tussen onderwijs en de arbeidsmarkt te verbeteren, werkt De Brug met SBB. Het erkende leerbedrijf (stagebedrijf), de leerling en de school selecteren samen de werkprocessen, die de basis vormen voor de inhoud van het onderwijs voor die leerling.  Het resultaat van de leerling wordt bekroond met een praktijkverklaring van het leerbedrijf (stagebedrijf) met daarop de stempel van de bedrijfstak. Daarmee wordt de inzetbaarheid van de jongere op die werkzaamheden voor de hele sector erkend. Dat is een prima paspoort naar de arbeidsmarkt.

Vanaf schooljaar 2021-2022 kunnen leerlingen ook een landelijk erkend Praktijkonderwijs-diploma ontvangen. Hiervoor is een examenhandboek en examenreglement opgesteld. 


Zijn er leerlingen die de school verlaten met een diploma en/of certificaat?
Weergave Diploma's en certificaten

Bron

Na het praktijkonderwijs

Toelichting van de school

De ambitie van De Brug is dat wij met ons toeleidingstraject naar arbeid of een vervolgopleiding streven naar een 100% score op een passende uitstroom. Vanaf schooljaar 2015-2016 tot heden hebben we dit kunnen realiseren. In schooljaar 2018-2019 heeft 1 leerling bewust gekozen voor een sabbatical-jaar. 
Wat doen de leerlingen na het praktijkonderwijs?
Weergave Uitstroom, na het praktijkonderwijs

Bron

Wat doen de leerlingen die in 2020-2021 de school verlieten, één en twee jaar na het praktijkonderwijs?
Weergave Uitstroom, één en twee jaar na het praktijkonderwijs

Bron

Wat zegt de inspectie over de school?

Toelichting van de school

De Brug heeft van de onderwijsinspectie de waardering 'goed' gekregen (januari 2022) en heeft in 2022 het predicaat 'Excellent' ontvangen. Daar zijn wij erg trots op, maar desondanks blijven we met een kritische blik naar onszelf en ons onderwijsconcept kijken. Belangrijke reflectievragen hierbij blijven: Doen we anno 2020 nog steeds de goede dingen? Doen we de goede dingen ook goed? Wat vinden anderen daarvan? Wat doen we met die wetenschap?

Na de waardering 'goed' en het predicaat 'Excellent' heeft De Brug weer flinke stappen gemaakt en werkt de school op alle fronten aan kwaliteitsverbetering.


Terug naar boven