Praktijkschool Westfriesland Hoorn

Gording 124 1628 JG Hoorn

  • Schoolfoto van Praktijkschool Westfriesland Hoorn
  • Schoolfoto van Praktijkschool Westfriesland Hoorn

Schooladvies en plaatsing

Toelichting van de school

Aanmelding en toelating.

De meeste leerlingen komen van het (speciaal) basisonderwijs en een klein aantal leerlingen komt van het VMBO. Een leerling is toelaatbaar tot het praktijkonderwijs als er sprake is van:
- een leerachterstand van drie jaar of meer in twee of meer domeinen (inzichtelijk rekenen, begrijpend lezen, technisch lezen en spellen)
- een IQ tussen minimaal 55 en maximaal 75-80.
Een leerling wordt door zijn ouders aangemeld bij de Permanente CommissieLeerlingzorg van de Praktijkschool Westfriesland (PCL). 
Een aanmeldingsformulier kan wordengedownload van de website of telefonisch worden aangevraagd bij de voorzittervan de PCL, mevrouw E.A. Bosch (0229-219487). Na een intakegesprek vindt er, zo nodig, psychologisch en/of pedagogisch-didactisch onderzoek plaats. Deze informatie wordt aangevuld met gegevens van de school van herkomst. De onderzoeksresultaten worden samen met een advies vastgelegd in het startbladvan het OPP. Naast deze speciale procedure is er een toelaatbaarheidsverklaring nodig om te kunnen worden toegelaten tot het praktijkonderwijs. Deze wordt door de school bij het samenwerkingsverband aangevraagd.

Hoeveel leerlingen zitten in leerjaar drie boven, op of onder het basisschooladvies?
Weergave Schooladvies en plaatsing

Bron

Diploma's en certificaten praktijkonderwijs

Toelichting van de school

Het arbeidstrainingscentrum (ATC) biedt de mogelijkheid om op de volgende onderdelen certificaten te behalen: 
- magazijnmedewerker
- kassavaardigheden
- etaleren
- gebruik van de platenzaag
- ramenlappen
- banden wisselen en balanceren
- autocleanen. 
Tevens worden op het ATC (Arbeids Trainings Centrum) de praktijklessen en het praktijkexamen verzorgd voor de heftruckopleiding. Wanneer tevens het theorie-examen wordt gehaald ontvangt de kandidaat het landelijk erkende heftruckrijbewijs.

Te behalen certificaten:
Naast het Praktijkschooldiploma zijn op dit moment in de bovenbouw (klassen 3, 4 en 5) mogelijkheden om onder andere de volgende certificaten/ diploma’s te behalen:
- heftruckcertificaat
- lasdiploma
- Vca-certificaat
- branchegerichte certificaten per stagerichting

Het praktijkschooldiploma:
Het streven van de school is om alle leerlingen op te leiden voor het praktijkschooldiploma.  Het examen bestaat uit een assessment gesprek met examinatoren van een andere school. De leerling toont alle behaalde certificaten en bewijzen die door de leerling verzameld zijn tijdens de hele schoolloopbaan in een examendossier. In het handboek voor het examen worden de eisen voor het diploma nader omschreven.

Zijn er leerlingen die de school verlaten met een diploma en/of certificaat?
Weergave Diploma's en certificaten

Bron

Na het praktijkonderwijs

Toelichting van de school

In het vijfde leerjaar gaat de leerling tenminste drie dagen per week op stage. Indien mogelijk gaat aan het eind van het vijfde leerjaar de stage over in een plaats op de arbeidsmarkt.
Wat doen de leerlingen na het praktijkonderwijs?
Weergave Uitstroom, na het praktijkonderwijs

Bron

Wat doen de leerlingen die in 2020-2021 de school verlieten, één en twee jaar na het praktijkonderwijs?
Weergave Uitstroom, één en twee jaar na het praktijkonderwijs

Bron

Wat zegt de inspectie over de school?

Alle scholen worden gecontroleerd door de Inspectie van het Onderwijs. Het doel van deze controle is om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van onderwijs goed is, goed blijft, of verbetert. In het rapport lees je wat de inspectie bij de laatste controle heeft gezien.

Terug naar boven