De Startbaan praktijkcollege

Clematislaan 2 2803 AG Gouda

  • De Startbaan praktijkcollege is een school voor voortgezet speciaal onderwijs (zml) en onze missie is "hier leer je hoe het werkt".
  • "Hier leer je hoe het werkt"

Dit doen we vanuit de pijlers Eigenaarschap, Relatie en ontwikkeling.
  • Schoolfoto van De Startbaan praktijkcollege
  • Alle leerlingen hebben een toekomstige betekenisvolle rol in onze maatschappij. Via een vervolgopleiding, werk of in een dagbestedingsvorm.
  • Schoolfoto van De Startbaan praktijkcollege

Uitstroomprofiel

Toelichting van de school

Leerlingen in het praktijkcollege kennen als uitstroomrichting: 1) dagbesteding of 2) arbeid.

De diversiteit onder de leerlingen in het (voortgezet) speciaal onderwijs is enorm. In het ontwikkelingsperspectiefplan (OPP) legt de school vast wat de mogelijkheden zijn van de leerling en vanuit verschillende expertises en op verschillende momenten wordt er bepaald wat de leerling nodig heeft om op het gewenste niveau uit te stromen. Het Landelijk Doelgroepenmodel ondersteunt de school bij dit proces en goed beeld te schetsen van waar de leerling staat en wat het toekomstperspectief is.

Bron

Het schoolplan

Toelichting van de school

De Startbaan speciaal onderwijs en De Startbaan praktijkcollege zijn ambitieus. In het praktijkcollege leren de leerlingen "hoe het werkt". 

We willen de leerlingen goed voorbereiden op de toekomst en zien de school als experimenteerruimte waar de leerlingen in een betekenisvolle leeromgeving gemotiveerd en enthousiast leren. De leerlingen leren ook op locatie op stageplaatsen en externe leerplekken. We leren aan het behalen van optimale leerprestaties op de kernvakken Nederlands, Rekenen, Sociaal-emotionele ontwikkeling, Burgerschap en werknemers-/vakvaardigheden.

We willen dat onze leerlingen een onderscheidende plek in de samenleving gaan innemen en dat doen ze met een wettelijk erkend diploma dat op De Startbaan praktijkcollege behaald kan worden. Dit zijn de vso diploma's arbeidsmarktgericht en dagbesteding. De Startbaan is de trotse grondlegger van deze vso diploma's die door alle Nederlandse vso leerlingen behaald kan worden. 

Voor meer informatie over De Startbaan praktijkcollege ga naar de site van De Startbaan.


Download het schoolplan

Ondersteuning van de leerlingen

Toelichting van de school

De Startbaan praktijkcollege telt 7 groepen: 6 gewone ZML groepen (onderbouw, middenbouw en eindgroep) en een zeer intensieve begeleidingsgroep met leerlingen die vanuit hun onderwijs-/zorgbehoefte zeer intensieve nabijheid van de leerkracht nodig hebben.

We werken tijdens de lessen met het effectieve directe instructiemodel als lesmodel. Alle leerlingen hebben een ontwikkelingsperspectiefplan. Het uitstroomperspectief van de leerlingen bestaan uit een drietal bestemmingen: vervolgonderwijs (mbo1 of praktijkonderwijs), arbeid (vrije arbeidsmarkt of beschut) en een vorm van dagbesteding (arbeidsmatig, activiteitengericht of belevingsgericht).

Het team bestaat uit de directie, een intern begeleider, psycholoog en psychologisch assistent, logopedisten, leerkrachten, vakleerkracht bewegingsonderwijs, stagebegeleiders, leerkrachtondersteuners en onderwijs assistenten. Ook kunnen pb'ers (persoonlijk zorgbegeleiders) ingezet worden om in de zorgbehoefte van de leerlingen te kunnen voorzien. Dit doen we in samenwerking met Gemiva-SVG.

Download schoolondersteuningsprofiel

Terug naar boven