Een sterke start voor peuters: voorbereiding op de basisschool
Het begin van de basisschool is een spannende tijd. Vooral voor de kleintjes die binnenkort voor het eerst naar groep 1 gaan. Een goede voorbereiding is de basis voor een positieve leerervaring. Wil jij weten of je peuter al klaar is voor de basisschool? Bekijk dan deze checklist, gericht op het verbeteren van de zelfstandigheid van je peuter. Zo weet je waar je nog aan kan denken voordat het zover is.
1. Zindelijkheidstraining
Een ongelukje kan natuurlijk altijd gebeuren, maar een leraar heeft geen tijd om dertig kleuters te verschonen. Daarom is het belangrijk dat je kind zelf naar de wc kan gaan voor hij naar school gaat. Begin op tijd met oefenen wanneer je kind daar interesse in lijkt te krijgen. GroeiGids geeft een aantal handige tips die je kunnen helpen bij de ‘potjestraining’ van je kind.
2. Ontdekken en Zelf Doen
Het aanmoedigen van zelfstandigheid bij je peuter is ontzettend belangrijk voor zijn ontwikkeling. Het stelt hem in staat om verantwoordelijkheid te nemen voor makkelijke taken. Geef je peuter dus de ruimte om dagelijkse taken zelf te doen. Denk hierbij aan aankleden, schoenen aantrekken en eigen speelgoed opruimen. Vertel hem hoe goed hij het doet en dat je trots op hem bent. Ook als het resultaat niet perfect is. Door dingen zelf te doen, wordt je peuter zelfstandiger en krijgt hij meer zelfvertrouwen. Stimuleer je peuter dus om dingen zelf te leren, ontdekken en kiezen.
3. Voorleesmomenten
Reserveer vaste dagelijkse moment om voor te lezen. Voorlezen vormt een basis voor de taalontwikkeling en woordenschat van je peuter en vergroot zijn verbeeldingskracht. Door vaak en veel voor te lezen, ontdekt je peuter ook hoeveel plezier hij kan halen uit boeken. Kies boeken met afbeeldingen en eenvoudige verhalen zodat hij goed zijn aandacht erbij kan houden. Laat je peuter ook zelf zijn favoriete boek(en) uit de kast halen om het extra leuk te maken.
4. Sociale vaardigheden
Op school is het belangrijk dat je kind (al een beetje) sociaal vaardig is en goed om kan gaan met leeftijdsgenootjes. Bij peuters betekent dat ze leren om vriendjes te hebben en om elkaar te helpen. Interactie met andere kinderen is goed voor de sociale vaardigheden van je kleintje. Hier heeft hij in de kleuterklas, en zijn latere schoolcarrière, zeker veel voordeel van.
5. Kennismaking met routine
Grote kans dat je thuis al een vaste routine hebt voor bepaalde bezigheden of momenten. Routineactiviteiten organiseren die vergelijkbaar zijn met die van een schooldag helpen je peuter zich voor te bereiden op de structuur van de schooldag. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vaste eettijden en bedtijden. Maar ook de momenten waarop hij zijn speelgoed opruimt en wanneer het tijd is om samen een boekje te lezen. Een schema of kalender kan helpen om het voor je peuter tastbaar te maken wat er wanneer gaat gebeuren.
6. Educatief speelgoed
Speelgoed met kleuren, vormen en cijfers helpt je kind om te leren verbanden te leggen, dingen begrijpen en oorzaak gevolg snappen. Het helpt hem om logisch na te denken. Blokken en puzzels zijn daarnaast ook goed voor de fijne motoriek. Lukt het bijvoorbeeld om kleine blokjes op elkaar te stapelen? Door speelgoed te kiezen dat past bij de leeftijd van je kind zal je zien dat hij snel uitgedaagd wordt om steeds meer te kunnen. Ook samen spelen met je peuter is erg waardevol. Kinderen spelen (nu nog) heel graag met hun ouders. Bespreek bijvoorbeeld kleuren en vormen of tel samen. Zo vergroot je niet alleen zijn kennis, maar dit is ook goed voor de band tussen jou als ouder en je kind.
7. Muziek en ritme
Peuters en kleuters zijn vaak dol op muziek en dans. Introduceer muziek en ritme in het dagelijks leven. Zing samen liedjes, dans in de woonkamer of gebruik muziekinstrumenten om samen een concert te geven. Muziek bevordert de taalontwikkeling van peuters. Door te luisteren naar liedjes en rijmpjes leert je kind nieuwe woorden en zinnen te begrijpen en gebruiken. Het dansen is dan weer goed voor de grove motoriek van peuters.
8. Creativiteit
Moedig je peuter aan om lekker creatief bezig te zijn. Door te tekenen, schilderen, knutselen kleuren en knippen kan hij zijn creatieve ei kwijt. Laat je peuter lekker kliederen, vingerverven, kleinen of met zand en water spelen. Dit is niet alleen leuk, je peuter ontwikkelt zo ook zijn fijne motoriek, geheugen, concentratie en creatieve denkvaardigheden. Het gebruik van verschillende materialen versterkt de spieren in de handen. Creatieve activiteiten bieden peuters een manier om zichzelf uit te drukken. Ze leren kleuren herkennen en ontwikkelen een eigen gevoel van wat ze mooi of niet mooi vinden. Laat je peuter vrij om te experimenteren met vormen en kleuren zonder je teveel te focussen op het eindresultaat.
9. Buitenspelen
Ga naar buiten! Peuters vinden het vaak heerlijk om met hun neus in de zon en handen in de zandbak te zitten. Je kan je kleintje leren fietsen, samen (bal)spelletjes doen of stoepkrijten. Misschien zijn er wel andere peuters in de buurt om samen mee te spelen. Door lekker buiten te spelen, kan je peuter zijn energie kwijt en ontwikkelt hij zijn grove motoriek en spieren. Win-win!
Naar school!
Is je kind klaar voor groep 1? Dan is het natuurlijk belangrijk dat je een basisschool hebt gevonden waar jij en je (bijna)kleuter zich goed bij voelen. Bekijk direct alle basisscholen bij jou in de buurt. Door bij verschillende scholen langs te gaan, ontdek je welke school het beste bij jou en je kind past. Meer tips om je kind voor te bereiden op de basisschool, vind je op de website van GroeiGids.