De Twijn/Dr Itardschool

Dokter Hengeveldweg 2 8025 AK Zwolle

  • Deze revalidatieruimte is binnen onze schoolmuren. Revalidatie wordt verzorgd door medewerkers van Vogellanden
  • Een kijkje in de klas

De oud-leerlingen in het voortgezet onderwijs

Toelichting van de school

Een school is niet alleen een plek is waar je kennis opdoet, maar ook een plek waar je als mens groeit. Een leerling is geen object waar je kennis in stopt, maar een subject, een persoon die in een proces naar volwassenwording zit. Wij gaan een relatie aan met die persoon en met hem of haar in gesprek. Dat binnen die ontmoeting en interactie niet alles beheersbaar is, is het prachtige risico van onderwijs (Gert Biesta).

Wij realiseren ons tegelijkertijd dat we maar een klein stukje van de leerling zien en zelf ook maar een klein stukje van zijn leven uitmaken. Leren doe je immers niet alleen op school, maar overal en op allerlei manieren. Daarom willen we als school vooral oefenplek zijn. Een plek waar we leerlingen opleiden voor een samenleving die er nog niet is. Als je zo naar leerlingen kijkt, past het niet om continu de nadruk te leggen op wat leerlingen moeten worden – meestal iets meer en iets anders. Wat daar wel in past is respect en ruimte voor wat de leerling is. Je mag zijn wie je op dat moment bent en hoeft niet te zijn wie je nog moet worden. Dit geldt overigens ook voor de medewerkers. We omarmen daarom de deugd van de doelloosheid. Niet alles behoeft een (economische) opbrengst of resultaat. De werkelijkheid heeft zijn eigen ritme en gelukkig is niet alles te managen.

Pieter Greidanus,algemeen directeur

Waar zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet (speciaal) onderwijs?

Leerlingen in het speciaal onderwijs stromen meestal door naar het voortgezet speciaal onderwijs. Daar kunnen ze blijven tot en met het schooljaar waarin ze 20 jaar worden. Wanneer een leerling in het speciaal onderwijs 12 jaar wordt, maken de school en de ouders samen die afweging. De vraag is dan of de leerling inderdaad doorstroomt naar het voortgezet speciaal onderwijs of naar een gewone middelbare school. Soms zijn leerlingen na het speciaal onderwijs niet meer te vinden in het bekostigde onderwijs in Nederland. Bijvoorbeeld omdat ze zijn verhuisd naar het buitenland, les krijgen op een particuliere school of geen onderwijs meer volgen. Deze leerlingen vallen in de categorie 'overig'.
In het derde jaar
Weergave Plaats in het voortgezet onderwijs in het derde jaar

Vanwege een klein leerlingaantal is hier geen (volledige) informatie zichtbaar (bescherming persoonsgegevens).

Bron

Wat zegt de inspectie over de school?

De Inspectie van het Onderwijs onderzoekt minimaal één keer in de vier jaar het bestuur van een school. De inspectie kijkt dan of de kwaliteitszorg, de onderwijskwaliteit en de financiële zaken bij het schoolbestuur op orde zijn. Daarnaast bezoekt de inspectie een aantal scholen die bij het schoolbestuur horen en onderzoekt deze scholen nader. De gegevens van het laatste onderzoek van de inspectie zijn beschikbaar op de website van de onderwijsinspectie.

Terug naar boven