Scholen kiezen per schooljaar een eindtoets. Ze kunnen kiezen uit vijf goedgekeurde eindtoetsen: de Centrale Eindtoets, ROUTE 8, de IEP Eindtoets, de Dia-eindtoets of de AMN Eindtoets">Resultaten eindtoets
Alle leerlingen maken in groep 8 van de basisschool een eindtoets. De school kiest per schooljaar welke toets wordt gebruikt. Er zijn verschillende goedgekeurde eindtoetsen om uit te kiezen. Met de toets wordt gekeken hoeveel kennis de leerlingen hebben van taal en rekenen. De toets geeft een extra uitslag naast het schooladvies dat een leerling krijgt van de leerkracht.
Let op: Voor de beoordeling van schooljaren 2021/2022 en 2022/2023 hanteert de inspectie naast de ongewijzigde signaleringswaarden zogenaamde correctiewaarden bij de beoordeling van de leerresultaten. Meer informatie is te vinden op de website van de inspectie.
Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.
Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.
De tussentijdse resultaten worden in januari en juni in alle groepen gemeten met CITO-toetsen.
De resultaten worden besproken op verschillende lagen in de organisatie:
op schoolniveau (interne schoolanalyse)
op groepsniveau in de groepsbespreking
op individueel niveau
Schooladvies: Deze informatie van het schooljaar kunt u ook lezen in de huidige schoolgids. In vervolggesprekken met het Voortgezet Onderwijs evalueren we de schooladviezen.
Onder sociale competentie wordt verstaan het vermogen om op een adequate manier sociaal en emotioneel te functioneren. Om sociaal competent te kunnen functioneren heeft een kind sociale kennis, vaardigheden en houdingen nodig. Elke week wordt er één les gegeven, gebaseerd op één van de acht gedragscategorieën die we aanleren en op de gedragsverwachtingen van PBS. De onderwerpen van de gedragscategorieën komen elk jaar terug, maar op een steeds hoger niveau.
Naast de methode gebruiken we ook de Sociale Competentie Observatie Lijst; de SCOL. Deze observatielijst brengt de sociale competenties van de kinderen in beeld, zodat we hun ontwikkeling nauwkeurig kunnen volgen. Ook de lessen seksuele voorlichting die we ieder jaar in alle groepen geven vallen onder Sociale competentie.
In groep 7 en 8 vullen de kinderen de SAQI in, een vragenlijst die informatie geeft over hoe de leerling de school ervaart.
Onze school beschikt over een basisarrangement (de inspectie heeft geen tekortkomingen vastgesteld die noodzaken tot een aangepast arrangement).