Basisschool Sint Martinus

Schoolstraat 1 6063 BW Vlodrop

Schoolfoto van Basisschool Sint Martinus

Resultaten eindtoets

Toelichting van de school

In de afgelopen jaren zijn de opbrengsten vanuit de eindtoetsen naar verwachting van de groepspopulatie geweest. Vanuit de opbrengsten zijn de volgende acties uitgezet: automatiseren rekenen, uitbreiding leertijd technisch lezen, extra aandacht taalbeschouwing bovenbouw.

De eindtoets wordt doorstroomtoets.

In groep 8 maken alle leerlingen aan het einde van het schooljaar een eindtoets. Deze eindtoets is altijd een belangrijk onderdeel geweest van de overgang van de basisschool naar de middelbare school. Normaal wordt namelijk op basis van deze eindtoets het schooladvies voor de middelbare school bepaald. Vanaf schooljaar 2023/2024 gaat dit veranderen. De eindtoets wordt dan de doorstroomtoets. Maar wat verandert er nou precies?

De eindtoets in groep 8 wordt voortaan de doorstroomtoets. Deze naam past een stuk beter bij het doel van de toets. De toets markeert namelijk niet het einde van de ontwikkeling van een leerling, maar vormt een onderdeel in de doorstroom van de basisschool naar de middelbare school. De toets zelf zal inhoudelijk nauwelijks veranderen. De leerling hoeft zich dus niet ineens voor te bereiden op een andere toets. De leerkracht kan ervoor kiezen om de uitslag van de doorstroomtoets in het uiteindelijke schooladvies mee te nemen, maar dat gebeurt alleen wanneer dit in het belang van de leerling is.

Het kan dus voorkomen dat het schooladvies dus wel nog naar boven wordt bijgesteld op basis van de uitslag. De school zal voortaan in de schoolgids moeten opnemen hoe het schooladvies tot stand komt.

Aanmelden op een middelbare school. Als laatste verandert het aanmeldproces voor de middelbare school. Normaal gesproken kunnen leerlingen zich in heel de maand maart inschrijven voor een middelbare school. Voortaan komt er één aanmeldingsweek in de maand maart waarin alle leerlingen van groep 8 zich inschrijven voor een middelbare school die past bij hun voorkeur en schooladvies. Zo krijgt iedere leerling dezelfde kans om zich aan te melden voor een middelbare school die bij hem of haar past.

Met de komst van de doorstroomtoets ziet het tijdpad van het laatste jaar van de basisschool er ook wat anders uit.

* Leerlingen ontvangen tussen 10 en 31 januari hun voorlopig schooladvies.

* In de eerste of tweede volle week van februari maken leerlingen de doorstroomtoets.

* Uiterlijk 24 maart ontvangen leerlingen en hun ouders het definitieve schooladvies van school.

* Tussen 25 maart en 31 maart melden alle leerlingen zich aan op een middelbare school.

Vanaf schooljaar 2023/2024 zullen er dus een aantal dingen veranderen voor leerlingen in groep 8. De naam van de eindtoets verandert van naam, maar de inhoud daarentegen niet. Wel veranderen er een aantal dingen in het bepalen van het schooladvies en het aanmelden voor een middelbare school. Uiteindelijk moeten deze veranderingen zorgen voor een betere doorstroom en meer gelijke kansen voor alle leerlingen wanneer zij de overstap van de basisschool naar de middelbare school maken.

Welk percentage leerlingen behaalt het fundamentele niveau en welk percentage het streefniveau?

Let op: In schooljaar 2023-2024 is de eindtoets vervangen door de doorstroomtoets. Op dit moment zie je nog de resultaten van de eindtoets van 2023.
De resultaten van de doorstroomtoets van 2024 zijn na de zomer voor het eerst zichtbaar. Dit is in lijn met de beoordeling van de Inspectie van het Onderwijs. Kijk voor meer informatie op de website van de inspectie.

Let op: Voor de beoordelingen in het schooljaar 2023-2024 hanteert de inspectie naast de ongewijzigde signaleringswaarden zogenaamde correctiewaarden bij de beoordeling van de leerresultaten. Meer informatie is te vinden op de website van de inspectie.

Fundamenteel niveau

Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.

Bron

Streefniveau

Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.

Bron

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Toelichting van de school

De leerkracht van groep 8 geeft samen met de intern begeleider een definitief schooladvies aan de leerlingen die de school verlaten. Dit advies komt tot stand d.m.v. de volgende gegevens:

  • Toetsgegevens
  • Werkhouding
  • Zelfstandigheid
  • Huiswerkattitude
  • Interesse

In groep 7 ontvangen leerlingen al hun voorlopig advies. Voorafgaand hieraan vindt er overleg plaats met de leerkracht(en) van groep 7, de intern begeleider en de leerkracht(en) van groep 8. In groep 8 zullen de leerlingen nogmaals een voorlopig advies krijgen, waarna ze in februari de doorstroomtoets maken. Uiterlijk 24 maart ontvangen de leerlingen hun definitief advies. Mocht het advies van de doorstroomtoets hoger zijn dan het gegeven advies van de school, kan dit wanneer het passend is in overleg met ouders en leerling worden aangepast. 


Weergave Schooladvies

Bron

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
In het derde jaar

Bron

Sociale ontwikkeling

Hoe denkt deze school over sociale ontwikkeling?

Kinderen leren en ontwikkelen thuis en op school competenties die nodig zijn om in allerlei situaties op een goede en respectvolle manier om te gaan met anderen om zo een bijdrage te gaan leveren aan de hele samenleving. We hebben het over vaardigheden als samenwerken, zelfredzaamheid en conflicten kunnen oplossen. Goede sociale competenties dragen bij aan een positief prettig en veilig klimaat op het school, binnen zulk klimaat verbeteren de leerprestaties en de ontwikkeling van burgerschap.

Wij vinden het heel erg belangrijk dat kinderen, ouders en leerkrachten zich veilig voelen op de Martinusschool!

Dat gevoel van veiligheid willen we realiseren door kinderen te leren op een goede manier met elkaar en met elkaars spullen om te gaan. We beseffen ons goed dat 'school' de plek is waar je als kind verplicht bent om samen met andere kinderen te leren, te delen en te spelen. Dat zal de ene keer soepel verlopen en een andere keer zal dat wat lastiger kunnen zijn.

We vinden het belangrijk dat kinderen weerbaar zijn en blijven en met tegenslagen leren omgaan. Waar het nodig is lossen we samen met het kind het probleem op en daar waar het mogelijk is leren we kinderen om zelfstandig problemen aan te pakken en op te lossen.

Kernwaarden uit de visie op sociale ontwikkeling

  • veilig
  • respect
  • samen

Wat zegt de inspectie over de school?

De Inspectie van het Onderwijs onderzoekt minimaal één keer in de vier jaar het bestuur van een school. De inspectie kijkt dan of de kwaliteitszorg, de onderwijskwaliteit en de financiële zaken bij het schoolbestuur op orde zijn. Daarnaast bezoekt de inspectie een aantal scholen die bij het schoolbestuur horen en onderzoekt deze scholen nader. De gegevens van het laatste onderzoek van de inspectie zijn beschikbaar op de website van de onderwijsinspectie.

Terug naar boven