School voor Speciaal Basisonderwijs De Windroos

Zuiderkruis 740 3902 XX Veenendaal

Schoolfoto van School voor Speciaal Basisonderwijs De Windroos

Resultaten eindtoets

Alle leerlingen maken in groep 8 van de basisschool een eindtoets. De school kiest per schooljaar welke toets wordt gebruikt. Er zijn verschillende goedgekeurde eindtoetsen om uit te kiezen. Met de toets wordt gekeken hoeveel kennis de leerlingen hebben van taal en rekenen. De toets geeft een extra uitslag naast het schooladvies dat een leerling krijgt van de leerkracht.

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Toelichting van de school

SBO De Windroos streeft ernaar de kinderen te begeleiden bij een zo optimaal mogelijke ontwikkeling. Daar hoort ook een verantwoorde schoolkeuze bij. Het is in het belang van iedere schoolverlater dat zij/hij zich ook in het voorgezet onderwijs gelukkig voelt en zich zo goed mogelijk verder ontwikkelt.

Vergeleken met het landelijk gemiddelde gaan veel kinderen van SBO De Windroos naar het praktijkonderwijs (PrO). De uitstroomrichting wordt in grote mate bepaald door de ontwikkelingsmogelijkheden die kinderen bij instroom blijken te hebben. Dit kan per samenwerkingsverband en dus per SBO-school fors verschillen.

De inspectie van het Onderwijs heeft vastgesteld dat de uitstroom en de op de eindtoets behaalde resultaten in overeenstemming was met de capaciteiten van de schoolverlaters. Ook hier is het SBO De Windroos er alles aan gelegen de kinderen toe optimale ontwikkeling te brengen. Kinderen die naar de mening van de school naar VMBO kunnen gaan, zullen dan ook zeker een daarop gericht advies en de juiste begeleiding krijgen.

Weergave Schooladvies

Bron

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
In het derde jaar

Bron

Wat zegt de inspectie over de school?

Toelichting van de school

Bij het laatste kwaliteitsonderzoek door de Inspectie van het Onderwijs ontving SBO De Windroos het arrangement basistoezicht. De rapportge van de inspectie geeft niettemin een aantal verbeterpunten aan. SBO De Windroos is in het schooljaar 2013-2014 intensief bezig met de adviezen die aan het inspectierapport kunnen worden ontleend. In het kader van kwaliteitszorg werkt de school nu met een landelijk erkend systeem. Er is een nieuwe taalbeleidsplan ontwikkeld, dat in de loop van het schooljaar wordt ingevoerd. De vervanging van het leerlingvolgsysteem in de kleutergroep zal dit schooljaar worden gerealiseerd. Het document dat de ondersteuing van kinderen systematisch beschrijft wordt voortdurend geoptimaliseerd en binnen de units wordt de afstewmming van de leerstof meerdere keren per schooljaar besproken en vastgelegd in de unitplanning.

Terug naar boven