WereldKidz Veenendaal, bestaande uit de locaties Achtbaan, Balans, de Vlieger, Pimpelmees en Mozaïek Petenbos, kent twee medezeggenschapsraden en per locatie een ouderraad. De twee medezeggenschapsraden werken intensief samen.
Ouderraad
De ouderraad heeft geen wettelijke grondslag. Dankzij de ouderraad kunnen verschillende activiteiten georganiseerd worden. De ouderraad coördineert allerlei festiviteiten op school en voert het financiële beheer over de ouderbijdragen.
Ouderactiviteiten
Op onze school is een grote groep ouders actief. Elke groep heeft een klassenouder en er is er hulp bij een groot aantal activiteiten zoals preventie van hoofdluis, excursies, Sinterklaasfeest en kerstfeest. Het team, leerkrachten en schoolleiding, van onze school draagt zorg voor geregelde informatie, zowel mondeling als schriftelijk over de gang van zaken in de school, in de groep en over de vorderingen van uw kind.
Medezeggenschapsraad (MR)
De MR heeft een wettelijke grondslag. De MR is het forum voor ouders en ook leerkrachten om mee te praten en te beslissen over de belangrijkste ontwikkelingen op onze school. De MR vergadert minimaal 6 keer per jaar. De zittingstermijn is drie jaar. De MR bestaat uit twee gekozen ouders en twee leerkrachten. De oudergeleding van de MR heeft overigens geen zitting in de ouderraad, maar onderhoudt wel contacten met de ouderraad. In het reglement van de MR staan allerlei zaken die belangrijk zijn voor het goed functioneren van de MR. Belangrijke besluiten worden aan de MR voorgelegd ter instemming of ter advies. In de wet medezeggenschap op scholen (WMS) en in het MR-reglement is vastgelegd voor welke besluiten dit geldt.
De Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad (GMR) van de stichting WereldKidz gaat over de besluiten die gemeenschappelijk zijn of die meerdere scholen aangaan. De werkwijze is geregeld in het GMR-reglement en in de WMS.
Informatievoorziening en contact met ouders
Op WereldKidz Mozaïek Petenbos hechten we belang aan een goed contact tussen leerkrachten en ouders. Contact over de leervorderingen maar ook over gedragsproblemen, eventuele conflictsituaties, de 'gewone' stand van zaken gesprekken of zomaar een praatje tussendoor. Er zijn daarnaast drie vaste gespreksrondes:
- De startgesprekken aan het begin van het schooljaar, vanaf groep 5 samen met kinderen.
- De rapportgesprekken in februari/maart vanaf groep 5 samen met kinderen.
- De afsluitende (facultatieve) gesprekken aan het einde van het schooljaar
Bij alle gesprekken worden zowel ouders als kinderen uitgenodigd om samen over de doelen en voortgang te spreken. Als het op school goed gaat met uw kind is er minder overleg dan wanneer er extra aandacht aan uw kind besteed wordt. Wij houden er rekening mee dat ouders ook zelf initiatief nemen om afspraken met de leerkracht van hun kind te maken. Wacht niet af tot er wat fout zit, maar kom met vragen en opmerkingen, ook als het goed gaat. Vaak lukt het niet om onmiddellijk met een leerkracht te praten, maar het lukt zeker om een afspraak te maken.
In alle groepen vindt het contact over uw kind in principe met de leerkracht plaats. Hier geldt dat in specifieke situaties ook de schoolleider aanspreekbaar is. Ouders van kinderen op onze school worden regelmatig via Parro geïnformeerd over de meest uiteenlopende schoolzaken. Ook verschijnt jaarlijks een informatieboekje over huishoudelijke zaken.