Jenaplanschool In de manne

Steenstraat 30 9646 BA Veendam

  • Een leergesprek met stamgroepleider en kleuter. Waar ga je aan werken de aankomende tijd, wat wil je leren?
  • Wereldoriëntatie, het hart van het jenaplanonderwijs. Samen leren, onderzoeken en ontdekken!
  • In je stamgroep vergader je over hoe het gaat in de groep, je bespreekt ideeën en wensen, je geeft complimenten. Actief Burgerschap!
  • Bij ons vieren we successen, zowel klein als groot! En we laten tijdens de weekviering zien aan elkaar wat we geleerd hebben.
  • De ruimte als derde pedagoog, veel spelen en ontdekken en gebruik maken van natuurlijk materiaal en de leergierigheid van de kinderen!

Het team

Toelichting van de school

Jenaplanschool In de manne bestaat uit een team leerkrachten (wij noemen ze stamgroepleiders) die bijna allemaal Jenaplan-gecertificeerd zijn. Ook heel blij zijn we met onze vakleerkracht bewegingsonderwijs die elke week meerdere lessen voor de groepen verzorgt in de sporthal. Daarnaast hebben we twee onderwijsassistenten, die meehelpen in de middenbouw en bovenbouw. We hebben een interne begeleider (IB) die volgens ons zorgplan de specifieke zorg die sommige kinderen nodig hebben, coördineert. Als jenaplanschool willen we laagdrempelig zijn en hebben we mede daardoor een goed en nauw contact met de ouders. Ouders die ook actief zijn bij diverse activiteiten in de school..

Vakleerkrachten op deze school

Hoe wordt vervanging geregeld?

Bij ziekte of verlof van een medewerker zullen we eerst intern kijken of we een goede oplossing kunnen vinden. Mocht dit niet lukken dan zal er een aanvraag voor vervanging worden gedaan bij Slim Personeelsdiensten. Onze stichting heeft een aantal 'poolers' die staan ingeschreven bij Slim Personeelsdiensten, deze poolers zullen altijd als eerste worden ingezet op vervanging, zijn deze al ingepland op één van de andere scholen van Primenius dan zal Slim Personeelsdiensten een vervanger zoeken in hun eigen data-bank. 

Directie van de school

Medewerkers op deze school (instellingsniveau)

Hoe is de verdeling mannen en vrouwen?

Bron

Wat is de leeftijd van de teamleden?

Bron

Hoe zijn de teamleden verdeeld over de verschillende functiegroepen?

Bron

Hoe zijn de leerlingen gegroepeerd?

Toelichting van de school

Op onze school werken we met driejarige stamgroepen; drie onderbouwgroepen (0-1-2), drie middenbouwgroepen (3-4-5) en drie bovenbouwgroepen (6-7-8). In een driejarige stamgroep oefen en ervaar je, hoe het is om jongste te zijn in een groep en ook middelste en oudste. Iedere rol met een eigen verantwoordelijkheid. Kinderen leren hulp vragen en bieden. Daarnaast zitten kinderen in principe drie jaar bij dezelfde stamgroepleider, drie jaar de tijd om een relatie op te bouwen en elkaar te begrijpen. En die relatie is nodig voor de ontwikkeling van het kind, want ‘zonder relatie, geen prestatie.’ 

Klasindeling

  • Bouwgroepen/Stamgroepen/Heterogene groepen

Hoe wordt de tijd op school besteed?

Leerjaar 1 en 2

Toelichting van de school

Ook in de onderbouw werken wij vanuit onze jenaplanvisie met een ritmisch weekplan, met cursussen en met stamgroepwerk. Deze visie vullen we aan met de pedagogiek van Reggio Emilia waar men uitgaat van wat kinderen wel kunnen (en niet van wat kinderen niet kunnen).  

Leerjaar 3 t/m 8

Toelichting van de school

Als jenaplanschool werken wij met een ritmisch weekplan. In het ritmisch weekplan worden gesprek, spel, werk en viering zoveel mogelijk evenredig aangeboden. Natuurlijk zit er overlap tussen deze activiteiten want werken is ook in gesprek zijn met elkaar en een viering voorbereiden is ook werken. Tijdens het werken (blokperiode), werken we met cursussen en aan ons stamgroepwerk. Tijdens de cursussen leer je vaardigheden. Deze vaardigheden pas je vervolgens weer toe bij het stamgroepwerk. Voorbeelden van cursussen zijn; topografie, breuken, spelling etc. Een mooi voorbeeld van stamgroepwerk kun je vinden op https://www.jenaplan.nl/nl/media/films.

Extra mogelijkheden op deze school

Extra ondersteuning van de leerlingen

Toelichting van de school

Het samenwerkingsverband Passend Onderwijs 20.01

Alle basisscholen, speciaal basisonderwijs en speciaal onderwijs in de provincie Groningen zijn aangesloten bij het samenwerkingsverband Passend Onderwijs 20-01. Het samenwerkingsverband PO 20.01 is onderverdeeld in 5 deelverbanden: gemeente Groningen, West, Noord, Zuid-Oost en het gespecialiseerd onderwijs. Samen zorgen we er voor dat elke leerling in het samenwerkingsverband mee kan doen.  

Het onderwijs op de basisschool is zó ingericht, dat het past bij de mogelijkheden van een leerling.

Dit noemen we de basisondersteuning. Maar soms lukt het de school niet om dit onderwijs te geven. Dan volgt een gesprek met de ouder(s). Samen wordt gekeken wat nodig is, wat de school (niet) kan en waar dit eventueel wel mogelijk is.  

De school hoeft het niet alleen te doen.

De school kan een beroep doen op specialisten om duidelijk te krijgen wat nodig is. De intern begeleider van de school speelt hier een sleutelrol in. Er zijn binnen schoolbesturen expertiseteams om te helpen. En het is mogelijk voor de school om via het samenwerkingsverband en het eigen onderwijsondersteuningsteam hulp te vragen om mee te kijken. Het eigen onderwijsondersteuningsteam bestaat uit orthopedagogen en specialisten. Samen met ouders wordt gekeken wat een goede vervolgstap is voor de ontwikkeling van de leerling. Soms is de conclusie dat extra ondersteuning nodig is.  

Extra ondersteuning wordt gegeven in het gespecialiseerd onderwijs.

In het samenwerkingsverband zijn een aantal scholen gespecialiseerd om extra ondersteuning te geven aan leerlingen. We hebben het dan over het Speciaal Basis Onderwijs en het Speciaal Onderwijs.  Op deze scholen werken leerkrachten met speciale kennis, ervaring en tijd om een leerling te begeleiden. Bij de school werken ook deskundigen, die de leerkrachten ondersteunen. Zoals bijvoorbeeld een orthopedagoog. Of een psycholoog. De groepen zijn vaak iets kleiner dan op een gewone basisschool. Plaatsing op deze scholen kan alleen als de leerling een toelaatbaarheidsverklaring (TLV) heeft. Zo staat het in de wet. De TLV wordt aangevraagd door de basisschool.  

Als u meer wilt weten over het samenwerkingsverband, kunt u kijken op de website: swv 20-01. Natuurlijk kan de intern begeleider van de school u er ook meer over vertellen.

Toekomstig aanbod aan extra ondersteuning

We willen de expertise die onze HB-specialist heeft verder delen onder het team zodat we niet afhankelijk zijn van één persoon.

Welke specialisten bieden extra ondersteuning op deze school?

Kwaliteitszorg en schoolplan

Aanbod voor het jonge kind

Het is mogelijk dat de school extra aanbod organiseert voor het jonge kind. Die extra aandacht is bijvoorbeeld beschikbaar in samenwerking met de peuterspeelzaal, het kinderdagverblijf of in de groepen 1 en 2 van de basisschool. Het doel is om te zorgen voor een goede start op de basisschool.

Terug naar boven