Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Ziekte
Dit kan door een melding te maken via de app PARRO (doe dit s.v.p. voor 08.30 uur). Met betrekking tot infectieziekten vindt u hieronder belangrijke informatie.
Het doormaken van een aantal veel voorkomende infectieziekten hoort tot de normale ontwikkeling van een kind. Deze ziekten zijn over het algemeen eenvoudig van mens op mens overdraagbaar. Op plaatsen waar veel kinderen samen komen, zoals op school, is er daarom een grote kans op verspreiding van dergelijke ziekten. Maar ook een aantal meer zeldzame en ernstige infectieziekten kunnen via scholen worden verspreid. De Infectiewet in Nederland bepaalt onder meer dat de directeur van de school een ongewoon aantal zieken onder de kinderen en leerkrachten moet melden bij de GGD. Het gaat dan om een ongewoon aantal zieken met diarree, geelzucht, huidaandoeningen of andere (mogelijk) besmettelijke aandoeningen. In het belang van de kinderen, maar ook van het personeel, kunnen dan op advies van de GGD maatregelen genomen worden om verdere verspreiding van de ziekte te helpen voorkomen. Wanneer bij uw kind door de huisarts of specialist een besmettelijke aandoening is vastgesteld, stellen wij het op prijs dat u dit meldt aan de leerkracht of de directeur van de school. Deze informatie zal vanzelfsprekend door ons vertrouwelijk worden behandeld. Wij houden ons verder aan de richtlijnen van de GGD Zeeland zoals die zijn opgenomen in het Handboek Infectieziekten. Dit Handboek is op school aanwezig en wordt geraadpleegd zodra er sprake is van besmettelijke ziekten. Ouders worden dan digitaal op de hoogte gebracht van de ziekte, de verschijnselen, hoe het wordt overgedragen, wat u moet doen en of thuis houden nodig is of niet. Wilt u wat uitvoeriger worden geïnformeerd over (besmettelijke) ziekten of aandoeningen, dan is de GGD internetsite een aanrader. Het adres is: www.ggdzeeland.nl.
De werkwijze van de jeugdarts van de GGD is meestal als volgt:
- preventief onderzoek op spraak- en taalstoornissen van alle vijfjarigen door de logopedist
- preventief gezondheidsonderzoek van alle vijfjarigen door de jeugdarts en de –assistente
- screening van ogen, oren, lengte en gewicht en preventief gezondheidsonderzoek van alle 10- jarigen door de jeugdverpleegkundige
- voor- en nabesprekingen van deze onderzoeken
- de uit de vorige onderzoek voortvloeiende controles
- onderzoeken op indicatie zoals deze noodzakelijk blijken te zijn uit contacten met de kinderen, de ouders en de leerkrachten
- schoolgezondheidsbeleid
De jeugdgezondheidszorg richt zich meer en meer op het opsporen van gezondheidsrisico's bij kinderen en jongeren en wil daarvoor preventieprogramma's ontwikkelen, die bijdragen aan het verkleinen van deze risico's (denk aan CARA, gezond binnenklimaat enz.)
Jeugdgezondheidszorgteam
De medewerkers van het Jeugdgezondheidszorgteam GGD Zeeland, 0113 - 249420
Hoofdluis
Op onze school werken we met een hoofdluisprotocol. Ouders melden hoofdluis bij de intern begeleider of directeur van de school. De ouders van de groep(en) worden geïnformeerd hierover. De kinderen die het betreft blijven anoniem. De ouders zijn verantwoordelijk voor de controle op hoofdluis en de behandeling hiervan. De school gebruikt de informatiedeling die op de site van het RIVM wordt aangegeven. Na behandeling zijn kinderen welkom op school. Blijven kammen en controleren is belangrijk. Er kunnen altijd neten achterblijven, die zich later tot een luis zullen ontwikkelen. We vragen ouders waakzaam te zijn en te blijven.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
Extra Vakantie en Verlof
In de Leerplichtwet 1969 staat dat uw kind de school moet bezoeken als er onderwijs wordt gegeven. Uw kind mag dus nooit zomaar van school wegblijven. In een aantal gevallen is er een uitzondering op deze regel mogelijk.
Op vakantie onder schooltijd
Vakantie onder schooltijd is alleen mogelijk als uw kind(eren) door de specifieke aard van uw beroep niet tijdens de schoolvakanties op vakantie kan gaan. In dat geval mag de directeur van de school één keer per schooljaar uw kind vrij geven, zodat er toch een gezinsvakantie kan plaatsvinden. Het moet dan wel gaan om de enige gezinsvakantie tijdens dat jaar. Bij uw aanvraag moet u een werkgeversverklaring overleggen, waaruit naast de specifieke aard van uw beroep ook de reden aangegeven moet zijn waarom u niet tijdens een schoolvakantie verlof op kunt nemen.
Daarnaast moet u met de volgende voorwaarden rekening houden:
- u kunt maar voor maximaal 10 schooldagen aaneengesloten verlof krijgen;
- verlof tijdens de eerste 2 weken van het schooljaar is wettelijk niet toegestaan;
- het verlof moet ten minste 8 weken van tevoren schriftelijk bij de directeur van de school worden aangevraagd (dit i.v.m. een eventuele bezwaarprocedure).
Het kan voorkomen, dat u wegens ziekte niet tijdig van uw vakantieadres kunt terugkeren. U dient dan een doktersverklaring uit het vakantieland mee te nemen, waaruit de aard, de ernst en de duur van de ziekte blijkt. Op deze manier kunt u namelijk misverstanden voorkomen.
Verlof wegens andere gewichtige omstandigheden
Hiermee worden situaties bedoeld die buiten de wil van u en/of uw kind liggen. Voor bepaalde gewichtige omstandigheden kan vrij worden gevraagd. U moet hierbij denken aan:
- verhuizing van het gezin;
- bijwonen van het huwelijk van een bloed- of aanverwant;
- ernstige ziekte van een bloed- of aanverwant;
- overlijden van een bloed- of aanverwant;
- viering van een 25-, 40- of 50-jarig ambtsjubileum of 12½-, 25-, 40-, 50-, of 60 jarig huwelijksjubileum van bloed- of aanverwanten.
De volgende situaties zijn GEEN “andere gewichtige omstandigheden”
- familiebezoek in het buitenland;
- vakantie in een goedkopere periode of i.v.m. een speciale aanbieding;
- een uitnodiging van familie om buiten de schoolvakantie mee op vakantie te gaan;
- eerder vertrek of latere terugkeer om zodoende verkeersdrukte te kunnen mijden;
- verlof voor uw kind omdat uw andere kinderen (die op een andere school zitten) al wel vrij zijn.
Indien u toch op vakantie gaat, zonder toestemming van de directeur van de school of de leerplichtambtenaar zal er een proces-verbaal opgemaakt worden door de leerplichtambtenaar. Deze zal u dan horen en vervolgens het proces-verbaal toezenden naar de Officier van Justitie, waarnaar een uitspraak volgt. De straf bestaat meestal uit een (fikse) geldboete.
Aanvragen van verlof
U dient uw verzoek voor verlof altijd in te dienen bij de directeur van de school. Tot een periode van maximaal 10 schooldagen neemt de directeur zelf een beslissing op uw aanvraag. Alleen bij verlof voor “andere gewichtige omstandigheden” kan het voorkomen dat een verlofperiode noodzakelijk is, die langer dan 10 schooldagen duurt. In dat geval stuurt de directeur van de school uw aanvraag door aan de leerplichtambtenaar van de gemeente en neemt deze, na overleg met de directeur van de school, een beslissing op uw verzoek. Houdt er rekening mee dat u uw aanvraag 8 weken voor aanvang van het gewenste verlof bij de directeur van de school indient.
Niet eens met het besluit?
Als uw aanvraag voor verlof wordt afgewezen en u bent het niet eens met dat besluit, dan heeft u de mogelijkheid om hier schriftelijk bezwaar tegen te maken. U dient dan een bezwaarschrift in bij de persoon die het besluit heeft genomen. In uw bezwaarschrift moeten de volgende gegevens vermeld staan:
- uw naam en adres;
- de datum waarop u het bezwaarschrift schrijft;
- de omschrijving van het besluit waartegen u bezwaar maakt;
- uw argumenten die duidelijk maken waarom u het niet eens bent met het besluit;
- uw handtekening. De behandeling van uw bezwaarschrift mag maximaal 6 weken duren. Het besluit waar u bezwaar tegen maakt, blijft zolang van kracht.
Extra verlof
Voor bezoek aan orthodontist/tandarts/arts behoeven geen aanvraagformulieren te worden ingevuld. Hierbij kan worden volstaan met een melding aan de groepsleerkracht. Wel verzoeken we u deze consulten zoveel als mogelijk buiten schooltijd te laten plaatsvinden. Voor 4-jarigen geldt de leerplicht nog niet. Verlofaanvragen zijn dan ook niet van toepassing. U begrijpt dat omwille van de voortgang van het onderwijs aan uw kind het van groot belang is dat er zo min mogelijk wordt verzuimd.
Op de website van de school staan onder het kopje ‘Informatie’ de formulieren om extra verlof en/of vakantie aan te vragen. Ook is de eerder genoemde werkgeversverklaring te printen.