Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Wij willen u vragen om jullie kind vóór 08.15 uur telefonisch of via het formulier op de website af te melden bij ziekte of andere omstandigheden. Zo hebben wij voor de start van de activiteiten een duidelijk beeld van de kinderen die afwezig zijn. Onder schooltijd worden geen kinderen alleen naar huis gestuurd in verband met onze verantwoordelijkheid.
In ieder geval veel beterschap gewenst!
Indien kinderen onder schooltijd naar de dokter of tandarts moet stellen wij het bijzonder op prijs dat van te voren van u te vernemen. Als een dokters- of tandartsbezoek onder schooltijd moet plaatsvinden, is het de bedoeling dat u zelf de kind(eren) van school komt halen.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
Wanneer jullie extra verlof willen aanvragen vragen we jullie onderstaande informatie / richtlijnen door te nemen.
Wanneer jullie verzoek past bij een geldige reden, verzoeken we jullie minimaal 14 dagen voorafgaand aan de vrije dag, het verlofformulier in te leveren op school of digitaal te verzenden naar info@kcstip.nl
Vanaf de eerste schooldag van de maand, volgend op de maand waarin het kind 5 jaar is geworden, is het kind volledig leerplichtig. Dit betekent dat uw kind vanaf groep 2, vijf dagen per week onderwijs dient te volgen. Voor verlof van tien dagen en minder neemt de directeur hierover een beslissing en deelt dit ouders/ verzorgers schriftelijk mede, indien nodig met mededeling van de toekennings- of afwijzingsgrond. Voor meer dan tien dagen neemt het College van Burgemeester en Wethouders op advies van de leerplichtambtenaar een beslissing. De directeur zendt de aanvraag door naar de leerplichtambtenaar.
Omstandigheden waarbij een leerling in aanmerking kom voor extra verlof:
· bij een wettelijke verplichting, voor zover dat niet buiten de lesuren kan geschieden;
· bij verhuizing (1 dag);
· bij het huwelijk van bloed- of aanverwant t/m de 4e graad (1 of 2 dagen);
· bij een ernstige ziekte of overlijden van een bloed- of aanverwant t/m de 4e graad (duur in overleg met de directeur);
· bij de bevalling van moeder, verzorgster, voogdes, bij 12,5-, 25-, 40, 50-, 60- jarig ambts- of huwelijksjubileum van bloed- of aanverwanten t/m de 4e graad (1 dag);
· voor andere calamiteiten en naar het oordeel van de directeur belangrijke redenen (vakantie is nimmer een gewichtige omstandigheid).
Welke uitzondering van vakantieverlof kent de leerplichtwet (artikel 11 onder f. van de Leerplichtwet)? Wegens specifieke aard van het beroep van e´e´n van de ouders of verzorgers is het alleen mogelijk om buiten de schoolvakanties op vakantie te gaan. Een directeur kan verlof geven als de ouder/verzorger kan aantonen dat deze het merendeel van zijn inkomen alleen in de schoolvakantieperiodes kan verdienen. De ouder/verzorger dient de benodigde bewijsstukken bij de verlofaanvraag te overleggen. Indien er met deze reden verlof wordt verleend, mag: Dit maximaal e´e´n maal per schooljaar worden verleend en moet het ook de enige vakantie in dat schooljaar zijn voor ouder en kind. Dit mag niet langer duren dan tien schooldagen. Dit kan nimmer plaatsvinden in de eerste twee lesweken van het schooljaar en de laatste schoolweek. Het komt steeds vaker voor dat ouders een verzoek doen om de vakanties te verlengen. Het eerder starten of langer laten duren van een vakantieperiode is geen geoorloofde reden om uitstel van de leerplicht aan te vragen. Hiervoor kan de directeur geen verlof toekennen. Daarnaast merken we dat ouders van 4-jarigen regelmatig vakanties plannen buiten de vakantieperiodes. We vinden dit als team onwenselijk. Kinderen missen op deze wijze onderwijsaanbod. Deze kinderen vallen inderdaad niet onder de Leerplichtwet. Echter voor deze kinderen gelden ook de richtlijnen die de school voert over de aanwezigheid en het volgen van het onderwijsaanbod.