Klachtenregeling, contact- en vertrouwenspersonen
Klachten
Het kan voorkomen dat er iets gebeurt op school of dat er iets aan de hand is, waarover iemand een klacht wil indienen.
Om een goede klachtenprocedure te waarborgen maken we onderscheid in het soort klachten: “gewone klachten” en “ernstige klachten”. Om de verhoudingen christelijk en juridisch zuiver te houden is het noodzakelijk de verschillende stappen, zoals hieronder beschreven, te volgen. Overigens gaan we er vanuit dat vrijwel alle problemen in een vroeg stadium in een gesprek opgelost worden. De school is gericht op samenwerking en wil open staan voor elkaar.
“Gewone klachten”
Onder “gewone klachten” vallen bijvoorbeeld klachten over de gang van zaken in een groep, het lesgeven, de algemene gang van zaken op school, contact tussen ouders en leerkrachten, en alle niet al te ernstige klachten die niet te maken hebben met het strafrecht. Hoe te handelen wanneer u zo’n klacht kwijt wilt?
Wanneer het de gang van zaken of een gebeurtenis in de groep betreft moet dit besproken worden met de groepsleerkracht.
Wanneer dit gesprek geen bevredigende oplossing biedt, of als het gaat om algemene schoolzaken, kan de zaak besproken worden met de directeur; een eventueel betrokken leerkracht moet hiervan wel door de “klager” op de hoogte zijn gesteld.
Wanneer een gesprek met de directeur onvoldoende oplevert, is het mogelijk te spreken met de directeur bestuurder van LEV-WN. Indien dit geen bevredigend resultaat oplevert, kunnen ouders met de externe vertrouwenspersoon spreken.
Blijft de klacht onopgelost, dan is er in uiterste instantie nog een beroepsmogelijkheid: de klachtencommissie voor het Gereformeerd Primair Onderwijs, een commissie met een wettelijke status (GCBO). Deze klachtencommissie zal dan het “bevoegd gezag” advies of aanwijzingen geven hoe verder te handelen.
“Ernstige klachten”
Hierbij valt te denken aan problemen in de sfeer van ongewenste intimiteiten, seksuele intimidatie, ontucht, geweld, extreme vormen van pesten e.d. Vaak zal het gaan om problemen in de sfeer van het strafrecht. Voor klachten over dit soort zaken kan de externe vertrouwenspersoon ingeschakeld worden. De externe vertrouwenspersoon zal de zwaarte van de klacht beoordelen en vervolgens bemiddelen of de klager helpen de klacht verder te brengen, bijvoorbeeld naar de klachtencommissie. De klachtencommissie zal dan het centraal bestuur aanwijzingen geven hoe verder te handelen. De externe vertrouwenspersoon kan ook helpen bij het doen van aangifte bij politie of justitie.
Wanneer het gaat om strafbare feiten geldt voor het personeel van de school en het bevoegd gezag, als men weet van dergelijke feiten, een meldingsplicht naar de vertrouwensinspecteur (een door de overheid aangestelde inspecteur om in het onderwijs op deze zaken toe te zien en te helpen bij een goede afwikkeling) en justitie.
Ook kinderen kunnen gebruik maken van deze regeling, bijvoorbeeld wanneer ze zich over een probleem thuis of op school onvoldoende kunnen uiten. Het is voor een kind natuurlijk erg moeilijk om de juiste weg te vinden. Daarom zijn er op school interne vertrouwenspersonen aangesteld om kinderen of ouders daarbij te helpen. Een interne vertrouwenspersoon bemiddelt zelf niet, maar functioneert dus alleen als “wegwijzer”.
Hoe dus te handelen bij een klacht over een ernstig feit?
Een leerling gaat met het probleem naar de interne vertrouwenspersoon.
Deze helpt het kind verder.
Vervolgens beoordeelt de externe vertrouwenspersoon de klacht, bemiddelt zonodig, of helpt om de klacht neer te leggen bij de klachtencommissie en/of bij het doen van aangifte.
De klachtencommissie beoordeelt de klacht, stelt het bestuur van de klacht in kennis en geeft aanwijzingen aan het bestuur hoe verder te handelen.
Adressen en informatie: De volledige klachtenregeling, met toelichting, is op school in te zien. In verband met de gevoeligheid van sommige zaken kan de regeling ook bij de vertrouwenspersoon worden aangevraagd.
Interne vertrouwenspersonen voor Het Kompas: Charlotte Dekker, [email protected] en Mariska van der Horst-Verhoeff, [email protected]
Externe vertrouwenspersoon: Guus Meuleman, [email protected] of 06-40700071
Vertrouwensinspecteur: (0900) 11 13 111 Landelijk meldnummer