SWS Noorderlicht

Meijmaweg 9 A 9955 VC Rasquert

  • Schoolfoto van SWS Noorderlicht
  • Schoolfoto van SWS Noorderlicht
  • Schoolfoto van SWS Noorderlicht
  • Schoolfoto van SWS Noorderlicht
  • Schoolfoto van SWS Noorderlicht

Het team

Alle personeelsleden van de school vormen samen het team. Zowel de leerkrachten voor de klas, als het niet onderwijzend personeel. Vaak zijn er op een school specialisten aanwezig die extra ondersteuning bieden aan leerlingen die dit nodig hebben. Elke school kent daarin een eigen aanpak. Hoe het team is samengesteld en hoe de school bijvoorbeeld vervanging regelt? Dat kan alleen de school je vertellen.

Vakleerkrachten op deze school

Hoe wordt vervanging geregeld?

Bij ziekte of scholing maken we gebruik van de invallerspool van SLIM.. In geval er geen vervanging mogelijk is onderzoeken we de volgende mogelijkheden:

- inval door een leerkracht die die dag normaal gesproken vrij is.

-Een stagiaire of onderwijs-assistent die onder verantwoordelijkheid van een leerkracht de groep kan draaien.

- het onderbrengen van de kinderen in andere groepen (dit kan maximaal gedurende 1 lesdag en alleen als de groepsgrootte en groepssamenstelling dit toelaten)

- het vrijgeven van de kinderen (dit zullen we alleen doen als de voorgaande opties niet mogelijk zijn)

Directie van de school

Medewerkers op deze school (instellingsniveau)

Hoe is de verdeling mannen en vrouwen?

Bron

Wat is de leeftijd van de teamleden?

Bron

Hoe zijn de teamleden verdeeld over de verschillende functiegroepen?

Bron

Hoe zijn de leerlingen gegroepeerd?

Het onderwijs kan op verschillende manieren georganiseerd worden. De school kiest zelf hoe leerlingen worden gegroepeerd en wat de invulling is van de beschikbare onderwijstijd. Soms zijn er op de school extra middelen die helpen bij het organiseren van het onderwijs.

Klasindeling

  • Leerstofjaarklassen
  • Combinatiegroepen

Hoe wordt de tijd op school besteed?

Leerjaar 1 en 2

Bron

Leerjaar 3 t/m 8

Toelichting van de school

De ingevulde urentabel is van 2019-2020. In schooljaar 2020-2021 is de Ichthus over gegaan naar drie lange schooldagen (tot half 3) en twee korte schooldagen (tot half 1). Hiermee zluiten we aan op de schooltijden van de Noordewier, de school waarmee wij een gebouw delen. 

Bron

Extra mogelijkheden op deze school

Extra ondersteuning van de leerlingen

Toelichting van de school

Toelatingsbeleid
Kinderen kunnen op onze school worden toegelaten op het moment dat zij 4 jaar zijn geworden. Tot inschrijving kan worden overgegaan nadat er een intakegesprek heeft plaatsgevonden tussen de directeur en de ouders. Ouders en leerlingen dienen de identiteit van de school te respecteren en bij voorkeur te onderschrijven en ondersteunen. De school moet zich een beeld kunnen vormen van de leerling, om te kijken of er voldaan kan worden aan de onderwijs- en ondersteuningsbehoefte. 

Op 1 augustus 2014 is de wet Passend Onderwijs van kracht geworden. Kernpunten uit deze nieuwe wet zijn dat: reguliere en speciale scholen op het gebied van ondersteuning aan leerlingen samenwerken; scholen zorgplicht hebben (de school waar de leerling schriftelijk is aangemeld dient te zorgen voor een passende plek); scholen en gemeenten/jeugdhulpverlening werken samen aan de integrale ondersteuning aan leerlingen vanuit onderwijs en zorg; er minder regelgeving vanuit Den Haag komt, maar dat we meer in de eigen regio kunnen regelen.

Alle schoolbesturen primair en speciaal (basis) onderwijs in alle gemeenten in de provincie Groningen en de gemeente Noordenveld vormen samen het Samenwerkingsverband Primair Onderwijs 20.01. Om het werkbaar te houden is het gebied voor de uitvoering opgedeeld in 4 sub regio’s , de scholen onder de VCPO Noord-Groningen vallen binnen de sub regio Noord. Onze voornaamste partners voor samenwerking in dit gebied zijn de besturen van Noordkwartier, Marenland, Ten Boer en Lauwers en Eems.

Ondersteuning aan leerlingen 
Alle scholen hebben met elkaar vastgesteld welke ondersteuning er tenminste op alle scholen en locaties geleverd wordt, de zogenaamde basisondersteuning. Daarnaast hebben alle scholen vastgesteld welke extra ondersteuning zij kunnen bieden aan leerlingen. De basis- en extra ondersteuning hebben scholen beschreven in een ondersteuningsprofiel. U kunt dit profiel bij ons opvragen. Is de school handelingsverlegen, m.a.w. kan de school niet voldoen aan de ondersteuningsbehoefte van uw kind, dan dient de school een andere, beter passende plek te zoeken. Dat kan ook het speciaal (basis) onderwijs zijn. Voor een plaatsing in het speciaal (basis) onderwijs moet de school, in afstemming met u als ouders/verzorgers, een toelaatbaarheidsverklaring aanvragen bij de Commissie van Advies van het samenwerkingsverband. Hierbij is het zo dat de school de toelaatbaarheidsverklaring aanvraagt (en niet de ouder zoals in de situatie van voor Passend Onderwijs). Meer informatie over het aanvragen van een toelaatbaarheidsverklaring vindt op u de website van het samenwerkingsverband (www.passendonderwijsgroningen.nl, onder de button ‘Commissie van Advies’). U kunt uiteraard ook bij de school terecht voor meer informatie.

Informatie voor ouders/verzorgers
Voor u als ouders/verzorgers geldt dat school de belangrijkste informatiebron is als het gaat om Passend Onderwijs en extra ondersteuning aan uw kind. De school heeft dagelijks contact met uw kind en vervult daarmee in de ogen van het samenwerkingsverband een belangrijke rol in de adequate informatievoorziening aan ouders. Voor meer algemene vragen hebben we met een aantal samenwerkingsverbanden een Centraal Informatiepunt Passend Onderwijs ingericht. Hier kunt u terecht met uw vragen over extra ondersteuning aan uw kind of een verwijzing naar het speciaal onderwijs. Dit Centraal Informatiepunt is te bereiken via telefoonnummer: 050 - 520 91 20 en via de mail: info@cigroningen.nl of op de website www.passendonderwijsgroningen.nl/SWV-PO20-01  

Tot slot heeft iedere school een eigen intern begeleider (ib-er). Deze onderwijsmedewerker is in staat verdere vragen van u te beantwoorden over de uitvoer van Passend Onderwijs op de school. U bent van harte welkom contact op te nemen.

Welke specialisten ondersteunen op deze school?

Kwaliteitszorg en schoolplan

Download het schoolplan

Terug naar boven