Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Ziek melden kan vóór 8:30u door naar school te bellen. Bij geen gehoor kunt u ook een bericht sturen via Social Schools. In geval van ongeoorloofd schoolverzuim is de directie verplicht de leerplichtambtenaar van de gemeente Het Hogeland in te schakelen.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
Verlof en vakantie aanvragen
Wanneer mogen we op vakantie of een vrije dag? U mag alleen met uw kind op vakantie tijdens de vastgestelde schoolvakanties. Uw kind mag nooit zomaar weg blijven van school als er geen schoolvakantie is. Het komt regelmatig voor dat ouders vrij vragen voor een ‘weekendje weg’. Hiervoor mag de school helaas geen vrij geven. Dit wordt door de overheid getypeerd als ‘luxeverzuim’. Hierop wordt streng gecontroleerd. Er is een aantal uitzonderingen:
- Als één van de ouders een beroep heeft waardoor jullie niet op vakantie kunnen tijdens schoolvakanties. Dit mag maar één keer per schooljaar en maximaal 10 aaneengesloten dagen. En het kan alleen als het de enige gezinsvakantie van het schooljaar is. U moet van tevoren toestemming vragen aan de directeur van de school. Vaak heeft de school daarvoor een aanvraagformulier.
- Als er een belangrijke gebeurtenis is waar uw kind bij moet zijn. Dit kan alleen in de volgende situaties:
- Verhuizing van het gezin
- Het huwelijk van (één van) de ouders, broer/zus, opa, oma, oom, tante of een kind van de broer of zus van uw kind
- Een ernstige ziekte van (één van) de ouders, broer/zus, opa, oma, overgrootouders, oom, tante of een kind van de broer of zus van uw kind
- Overlijden van een familielid tot de 4e graad: ouders, zus/broer, grootouder, oom/tante, neef/nicht (kind van broer of zus van uw kind), overgrootouder, oudoom/oudtante, neef/nicht (kind van broer of zus van de ouder), achterneef/achternicht of betovergrootouder
- Viering van een 25-, 40- of 50-jarig ambtsjubileum van één van de ouders, opa of oma van het kind
- Viering van een 12½-, 25-, 40-, 50- of 60-jarig huwelijksjubileum van de ouders of grootouders van uw kind
- Bij belangrijke religieuze feestdagen waar uw kind plichten moet vervullen. Voorbeelden hiervan zijn bid- en dankdag en het Suikerfeest. Belangrijk: kondig op de school altijd aan als uw kind vanwege een van deze redenen niet op school komt.
Leerplicht
De kinderen zijn leerplichtig op de eerste dag van de maand volgend op de maand waarin het kind vijf jaar is geworden. Na overleg met de directeur kunnen vijfjarige kinderen in totaal 10 dagdelen verlof krijgen. Leerplichtige kinderen kunnen alleen in bijzondere gevallen extra verlof krijgen. Wanneer u voor uw kind verlof buiten de schoolvakanties wilt aanvragen, moet u tenminste twee weken van tevoren een schriftelijk verzoek indienen bij de directeur van de school. De formulieren voor dit verzoek staan op onze website. Voor de beoordeling van aanvragen voor extra verlof moet de schoolleiding zich houden aan wettelijke richtlijnen. Dit betekent dat slechts in enkele gevallen verlof kan worden verleend. Er zal dan sprake moeten zijn van zogenaamde ‘gewichtige omstandigheden’. Een en ander moet nadrukkelijk vermeld staan op het aanvraagformulier. Verlof wordt niet toegestaan om bijvoorbeeld iets eerder op vakantie te kunnen gaan of als de aanvraag niet voldoende gemotiveerd is. Uw kind meenemen op vakantie buiten de vastgestelde schoolvakanties kan alleen als er sprake is van de enige familievakantie in het jaar èn de werkgever de ouder(s) geen vakantie kan toestaan in de reguliere perioden. Het besluit van de directie krijgt u schriftelijk aangereikt. Tegen de beslissing van de directie kunt u eventueel in beroep gaan.