obs De Schakel

Kerkweg 82 2935 AK Ouderkerk aan den IJssel

  • Schoolfoto van obs De Schakel
  • Schoolfoto van obs De Schakel
  • Schoolfoto van obs De Schakel
  • Schoolfoto van obs De Schakel
  • Schoolfoto van obs De Schakel

Resultaten doorstroomtoets

Toelichting van de school

Onze school heeft gekozen voor de Doorstroomtoets van IEP. De leerlingen uit groep 8 maken deze digitale toets in februari. Daarna krijgen de groep 8 leerlingen een definitief schooladvies. 



De resultaten van de toets worden geanalyseerd en tijdens een schoolbespreking in het team besproken. Hieruit volgen concrete doelen die in het nieuwe jaarplan worden meegenomen. 


Welk percentage leerlingen behaalt het fundamentele niveau en welk percentage het streefniveau?

Fundamenteel niveau

Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zouden moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets / doorstroomtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.

Bron

Streefniveau

Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.

Bron

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Toelichting van de school

Klaar voor het voortgezet onderwijs 

Voor de overgang naar het voortgezet onderwijs verstrekt de leerkracht informatie over de gang van zaken gedurende het schooljaar. Deze informatie krijgen ouders tijdens de informatieavond en per brief in groep 7 en 8. 

In gr 7 bespreekt de leerkracht met de ouders de verwachtingen voor het voortgezet onderwijs. De aard van deze gesprekken zijn verkennend en oriënterend, worden geen besluiten genomen.

In gr 8 heeft de leerkracht een adviesgesprek voortgezet onderwijs in de maand december van dat schooljaar. De school (directeur, clz, leerkrachten gr 7 en 8) kijkt voor het bepalen van welk type onderwijs het beste bij de leerling past onder andere naar leerprestaties, aanleg en ontwikkeling van de hele basisschoolperiode. In okt. t/m febr. kunnen de kinderen en/of hun ouders de open dagen en avonden van het voortgezet onderwijs bezoeken. Vervolgens melden de ouders aan bij de school van voortgezet onderwijs van hun keuze. De school maakt gebruik van de doorstroomtoets die is ontwikkeld door IEP. 

  

Weergave Schooladvies

Bron

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
In het derde jaar

Bron

Wat zegt de inspectie over de school?

De Inspectie van het Onderwijs onderzoekt minimaal één keer in de vier jaar het bestuur van een school. De inspectie kijkt dan of de kwaliteitszorg, de onderwijskwaliteit en de financiële zaken bij het schoolbestuur op orde zijn. Daarnaast bezoekt de inspectie een aantal scholen die bij het schoolbestuur horen en onderzoekt deze scholen nader. De gegevens van het laatste onderzoek van de inspectie zijn beschikbaar op de website van de onderwijsinspectie.

Terug naar boven