Bij ons op school geldt het klachtrecht. Dit houdt in dat iedereen die bij de school betrokken is: kinderen, ouders, leerkrachten, studenten, OOP-ers, (o.a. conciërges) een klacht kan indienen bij de interne contactpersoon (i.c.p.-er) van de school, die de klager in eerste instantie opvangt. Wanneer kan er een klacht worden ingediend? Bij seksuele intimidatie en seksueel machtsmisbruik; bij overige vormen van intimidatie en machtsmisbruik;
Uiteraard zullen de meeste klachten gewoon terecht blijven komen bij de eigen basisleerkracht van het kind of bij het management van de school, maar wanneer men de klacht niet met hen wil of kan bespreken kan men terecht bij de interne contacpersoon (i.c.p.er).
Interne contactpersoon op de Meiboom: Marina Gielen
Wat gebeurt er met een klacht? Dit hangt af van het soort klacht en de zwaarte ervan. In overleg tussen de klager en de i.c.p.-er zal bekeken worden waar de klacht thuishoort. Als blijkt dat er sprake is van (seksuele) intimidatie of machtsmisbruik kan de klacht worden doorgespeeld naar de externe vertrouwenspersoon van de Stichting Conexus.
De vertrouwenspersoon is onpartijdig en onafhankelijk van de stichting. Met deze externe vertrouwenspersoon kan de klager bekijken hoe de klacht verder afgehandeld moet worden: door als tussenpersoon op te treden tussen klager en aangeklaagde; door de klacht door te spelen naar de externe klachtencommissie: De landelijke commissie van VOS/AB. Stichting Conexus heeft zich aangesloten bij deze onafhankelijke stichting, die de klacht dan verder afhandelt in overleg met de klager; door, als er sprake is van een misdrijf, de klacht door te spelen naar politie/justitie;
Wat is seksuele intimidatie? Dit is seksueel getint gedrag dat als ongewenst ervaren wordt. Met "gedrag" wordt o.a. bedoeld: taalgebruik, gebaren of daadwerkelijke lichamelijke contacten. "Ongewenst" betekent dat je er last van hebt. Je voelt je ongemakkelijk, bedreigd of misbruikt. "Intimidatie" geeft aan dat de "dader" een zekere macht heeft over zijn "slachtoffer". Het slachtoffer kan zich niet verdedigen; durft dat niet of weet niet hoe hij/zij moet reageren.
Wat doet onze school daaraan? In overleg met het bestuur van Stichting Conexus is er een gedragscode opgesteld die in de documentenmap (op iedere school aanwezig) ingezien kan worden en waarin een aantal regels staan waar iedereen die bij de school betrokken is zich aan dient te houden.
Daarnaast is ons uitgangspunt: respect hebben voor elkaar en jezelf. Elkaar wijzen op ongewenst gedrag hoort daarbij, net zoals "nee" leren zeggen tegen elke vorm van (seksuele) intimidatie.
Overal waar gewerkt wordt ontstaan wel eens misverstanden en worden fouten gemaakt. Dat is op onze school niet anders. U bent altijd welkom om dergelijke problemen te bespreken, ofwel met de directeur en/of met een van de teamleden. Samen streven we naar een goede oplossing.