Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Ziekte of verhindering
Bij ziekte of verhindering ontvangen wij graag bericht voor schooltijd. Dit kan zowel telefonisch als via de mail bij de betreffende groepsleerkracht op de administratie. Krijgen wij geen bericht dan bellen wij de ouders op. Mocht uw kind onder schooltijd ziek worden, nemen wij uiteraard contact met u op. Wij stellen het zeer op prijs als u afspraken met dokters, tandartsen en dergelijke na schooltijd probeert te maken. Als het echt niet anders kan, dan hebben wij geen bezwaar tegen dergelijke afspraken onder schooltijd. Het is prettig als dit tijdig bij de administratie / leerkracht wordt gemeld.
Wij vragen u een schriftelijke bevestiging indien uw kind:
- bij ziekte zelf naar huis mag.
- zelf naar de dokter of tandarts mag.
Tijdens schooltijd zijn wij immers verantwoordelijk voor uw kind
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
Extra vrij buiten de schoolvakanties (verlof)
Buiten de schoolvakanties kan uw kind in speciale gevallen vrij krijgen. Hiervoor gelden de volgende regels van de leerplichtwet:
- Als uw kind ziek is, kan het niet naar school. Wij horen dat graag voor 8:30 uur, zodat wij weten waarom uw kind er niet is.
- Bij bijzondere familieomstandigheden zoals een huwelijk, ernstige ziekte of overlijden en voor het vervullen van bepaalde godsdienstplichten kunt u bij de directeur vrij vragen. U dient dat, indien mogelijk, tenminste twee dagen van tevoren aan te vragen. U kunt hiervoor een formulier bij de administratie krijgen. Wij ontvangen hierbij graag een document van u waaraan wij en de leerplichtambtenaar kunnen zien dat er daadwerkelijk verlof toegekend dient te worden.
- De leerplichtwet gaat er van uit dat u zich houdt aan de schoolvakanties. Extra vakantie mogen wij alleen in heel bijzondere gevallen toestaan. Als ouders vanwege hun beroep onmogelijk tijdens schoolvakanties verlof kunnen opnemen, mogen wij één keer per jaar, voor maximaal tien dagen vrij geven. Hiervoor dient u een werkgeversverklaring te overleggen. Dat mag echter nooit gedurende de eerste twee weken na de zomervakantie. • Als u meer verlof wilt dan tien dagen per schooljaar, dan dient u dat bij de leerplichtambtenaar aan te vragen. Dit wordt slechts in zeer bijzondere gevallen toegekend.
- Informatie m.b.t. tot leerlingen met veelvuldig of frequent (ziekte-) verzuim wordt gedeeld met het Passend Onderwijs, de jeugdarts en de leerplichtambtenaar.
- Wanneer een leerling wordt opgeroepen bij de jeugdarts en de betreffende leerling en ouders verschijnen niet op het spreekuur, dan koppelt de jeugdarts dit terug aan school. School meldt het niet verschijnen vervolgens bij leerplicht. Voor meer informatie omtrent de leerplicht verwijzen wij naar artikel 39 van de Wet op het Primair Onderwijs en de brochure “leerplicht” van de gemeente Haarlemmermeer.