Scholen kiezen per schooljaar een eindtoets. Ze kunnen kiezen uit vijf goedgekeurde eindtoetsen: de Centrale Eindtoets, ROUTE 8, de IEP Eindtoets, de Dia-eindtoets of de AMN Eindtoets">Resultaten eindtoets
De afgelopen 3 jaar, 2022-2023-2024, heeft gemiddeld 90% van de leerlingen het 1F niveau behaald. Dit is boven de signaleringswaarde van inspectie (85%), onder het landelijk gemiddelde, gecorrigeerd voor onze schoolweging (96%) en onder de ambitie die wij als school hebben gesteld (96%). In principe willen we dat alle leerlingen het 1F niveau behalen. Echter, voor sommige leerlingen met een eigen leerlijn op één of meerdere vakgebieden van de eindtoets is het behalen van het 1F niveau niet realistisch. Daarbij weegt de score van een individu relatief zwaar, gezien de kleine aantallen in groep 8. Met een gemiddelde score van 90% zijn we daarom relatief tevreden. De afgelopen 3 jaar, 2022-2023-2024, is er gemiddeld 54% van de leerlingen dat op 1S/2F niveau is gekomen. Dit is boven de signaleringswaarde van inspectie (51%), onder het landelijk gemiddelde, gecorrigeerd voor onze schoolweging (61%) en onder de ambitie die wij als school hebben gesteld (63%). De adviezen die we de afgelopen jaren hebben gegeven, zijn passend bij onze eindscores. We hebben de afgelopen jaren ingezet op de basisvaardigheden en rust in de school en klas. Ook de komende jaren is hier uitdrukkelijk aandacht voor. Daarnaast hebben we EDI geïmplementeerd, wordt er steeds meer onderwijskwaliteit geborgd (onderwijsplannen, werkplannen, zicht op ontwikkeling) en gewerkt volgens een doorgaande lijn. De ingezette interventies blijven we inzetten en breiden we uit waar nodig. Deze speerpunten zijn terug te vinden in ons school- en jaarplan.
Let op: In schooljaar 2023-2024 is de eindtoets vervangen door de doorstroomtoets. Op dit moment zie je nog de resultaten van de eindtoets van 2023.
De resultaten van de doorstroomtoets van 2024 zijn na de zomer voor het eerst zichtbaar. Dit is in lijn met de beoordeling van de Inspectie van het Onderwijs. Kijk voor meer informatie op de website van de inspectie.
Let op: Voor de beoordelingen in het schooljaar 2023-2024 hanteert de inspectie naast de ongewijzigde signaleringswaarden zogenaamde correctiewaarden bij de beoordeling van de leerresultaten. Meer informatie is te vinden op de website van de inspectie.
Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zouden moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets / doorstroomtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.
Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.
De tussenopbrengsten van de school worden gevolgd middels methodetoetsen en door methode onafhankelijke toetsen van IEP. Methode onafhankelijke toetsen worden ingezet vanaf groep 3. In groep 1-2 worden leerlingen gevolgd middels leerlijnen van IEP. In het kader van opbrengstgericht werken, worden 2 keer per jaar op schoolniveau de tussenopbrengsten van het leerlingvolgsysteem in het team besproken. Hier wordt bekeken of er bepaalde trends op schoolniveau zichtbaar zijn waarop geïntervenieerd dient te worden. Indien dit het geval is, worden afspraken gemaakt op teamniveau. Op groepsniveau en leerlingniveau worden opbrengsten (zowel cognitieve als sociaal emotionele opbrengsten) minstens 2 keer per jaar besproken met de betreffende groepsleerkracht(en) en de intern begeleider. De ontwikkeling van de leerling en van de groep wordt op deze manier gevolgd en indien nodig worden ook hier interventies gepleegd. Daarnaast wordt de informatie die besproken wordt in deze bijeenkomsten omgezet in de werkplannen waarmee de leerkrachten werken. Indien nodig, zullen er vervolggesprekken plaatsvinden met de leerkracht, intern begeleider en eventueel ook met ouders en de betreffende leerling(en).
Volgens afspraken op school wordt het schooladvies vormgegeven. In groep 6 wordt een voorzichtige richting gegeven. In groep 7 volgt het pré-advies, waarna in groep 8 het definitieve advies wordt gegeven. Het advies vanuit school is leidend. Uiteraard is het uitgangspunt om in overleg met ouder(s)/ verzorger(s) en de leerling een passend advies te formuleren.
In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
Kinderen leren en ontwikkelen op school vaardigheden die nodig zijn om op een goede manier met anderen om te gaan. En om bij te dragen aan de samenleving. Het gaat om vaardigheden zoals samenwerken, ruzies oplossen en jezelf weten te redden. Door deze vaardigheden is het fijn en veilig op school en verbeteren de leerprestaties. Kinderen nemen op een positieve manier deel aan de maatschappij.
De Inspectie van het Onderwijs onderzoekt minimaal één keer in de vier jaar het bestuur van een school. De inspectie kijkt dan of de kwaliteitszorg, de onderwijskwaliteit en de financiële zaken bij het schoolbestuur op orde zijn. Daarnaast bezoekt de inspectie een aantal scholen die bij het schoolbestuur horen en onderzoekt deze scholen nader. De gegevens van het laatste onderzoek van de inspectie zijn beschikbaar op de website van de onderwijsinspectie.