De Ontdekking

Kijkakkers 1 a-5 6026 ER Maarheeze

Schoolfoto van De Ontdekking

Resultaten eindtoets

Alle leerlingen maken in groep 8 van de basisschool een eindtoets. De school kiest per schooljaar welke toets wordt gebruikt. Er zijn verschillende goedgekeurde eindtoetsen om uit te kiezen. Met de toets wordt gekeken hoeveel kennis de leerlingen hebben van taal en rekenen. De toets geeft een extra uitslag naast het schooladvies dat een leerling krijgt van de leerkracht.

Welk percentage leerlingen behaalt het fundamentele niveau en welk percentage het streefniveau?

Let op: In schooljaar 2023-2024 is de eindtoets vervangen door de doorstroomtoets. Op dit moment zie je nog de resultaten van de eindtoets van 2023.
De resultaten van de doorstroomtoets van 2024 zijn na de zomer voor het eerst zichtbaar. Dit is in lijn met de beoordeling van de Inspectie van het Onderwijs. Kijk voor meer informatie op de website van de inspectie.

Let op: Voor de beoordelingen in het schooljaar 2023-2024 hanteert de inspectie naast de ongewijzigde signaleringswaarden zogenaamde correctiewaarden bij de beoordeling van de leerresultaten. Meer informatie is te vinden op de website van de inspectie.

Fundamenteel niveau

Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.

Bron

Streefniveau

Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.

Bron

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Toelichting van de school

In november worden in groep 8 de begin toetsen van Cito Leerling in beeld afgenomen.

In januari en februari worden vanaf groep 3 de midden toetsen van Cito Leerling in beeld afgenomen. In juni nemen we de eind toetsen af.

Op basis daarvan, de methodegebonden toetsen, de bevindingen van de leerkracht in de groep, gesprekken met ouders en kinderen worden de groeps-/ themaplannen bijgesteld.

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Toelichting van de school

Op onze school wordt gewerkt met een heldere procedure als het gaat om het samenstellen van het schooladvies voor het voortgezet onderwijs. In groep 7 starten we met de gesprekken met kinderen, ouders en leerkrachten om een passende keuze richting VO te kunnen maken. Bij de samenstelling van het schooladvies gaan we uit van een aantal beschikbare gegevens, die we in de schoolloopbaan van de leerlingen verzameld hebben. U kunt hierbij denken aan resultaten van tussentoetsen over de afgelopen 8 schooljaren, intelligentiegegevens en gegevens uit observaties van leerkrachten over bijvoorbeeld werkhouding en doorzettingsvermogen. Het advies wordt in overleg tussen leerkracht, kind, ouders en kwaliteitscoördinator samengesteld.
Weergave Schooladvies

Bron

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
In het derde jaar

Bron

Sociale ontwikkeling

Hoe denkt deze school over sociale ontwikkeling?

Bij De Ontdekking staan we voor een sociale en veilige leeromgeving. 

Op onze school hebben we onze grondwet centraal staan. Hier zijn we trots op en in alle groepen worden deze besproken. Dit zijn:

- Iedereen hoort erbij. Jij, ik, hij of zij, samen spelen en werken wij! 

- Wij zorgen voor rust in de school. In de klas en in de hal, rustig zijn we overal. De school is binnen een wandelgebied, buiten hoeft dat lekker niet. 

Wij gaan respectvol met elkaar, spullen en onze omgeving om. Voor groot en klein zullen we aardig zijn, voor alle spullen zorgen wij goed, omdat je ze vaker gebruiken moet. 

Kernwaarden uit de visie op sociale ontwikkeling

  • Samen
  • Veilig
  • Uniek

Wat zegt de inspectie over de school?

Toelichting van de school

De onderwijsinspectie heeft OBS Cranendonck/ De Ontdekking in mei 2020 bezocht. Onze school valt in het basistoezicht. Jaarlijks sturen we actuele informatie naar de inspectie, zodat de inspectie de kwaliteit van onze school op afstand kan monitoren.

Terug naar boven