IKC Aventurijn

Tjerk Hiddesstraat 5 -1 8921 NM Leeuwarden

Schoolfoto van IKC Aventurijn

Het team

Toelichting van de school

Binnen IKC Aventurijn werken we met de inzet van vakleerkrachten voor Drama, Handvaardigheid, Wetenschap en Techniek en Spel- en bewegingsonderwijs. De vakdocenten met hun expertise worden zowel onder schooltijd als in het verplichte naschoolse aanbod ingezet.


Vakleerkrachten op deze school

Hoe wordt vervanging geregeld?

Via het stafbureau van Proloog wordt er gezocht naar een passende oplossing in de vorm van een vervanger. In sommige gevallen is er geen invaller, dan kan het zijn dat de kinderen een extra dag vrij zijn. Als dit zo is, horen ouders dit op tijd en we zorgen op school altijd dat een kind opgevangen kan worden als deze extra vrije dag problemen oplevert. 

Directie van de school

Medewerkers op deze school (instellingsniveau)

Hoe is de verdeling mannen en vrouwen?

Bron

Wat is de leeftijd van de teamleden?

Bron

Hoe zijn de teamleden verdeeld over de verschillende functiegroepen?

Bron

Hoe zijn de leerlingen gegroepeerd?

Het onderwijs kan op verschillende manieren georganiseerd worden. De school kiest zelf hoe leerlingen worden gegroepeerd en wat de invulling is van de beschikbare onderwijstijd. Soms zijn er op de school extra middelen die helpen bij het organiseren van het onderwijs.

Klasindeling

  • Leerstofjaarklassen
  • Combinatiegroepen

Hoe wordt de tijd op school besteed?

Leerjaar 1 en 2

Toelichting van de school

Bij de onderbouw wordt samengewerkt met de pedagogisch medewerkers van de kinderopvang. Samen werken ze de thema's uit en gebruiken methodes die op elkaar aansluiten. Hierdoor is de overgang van de peuters naar de kleuters niet groot omdat werkwijze en begeleiders bekend zijn bij de kinderen.  

Bron

Leerjaar 3 t/m 8

Toelichting van de school

We werken met enkelvoudige ofwel samengestelde groepen. Iedere (combinatie) groep heeft één of twee leerkrachten die op verschillende dagen lesgeven. Sommige groepen worden ondersteund door een onderwijsassistent die groepen leerlingen uit de klas haalt die extra begeleiding krijgen. 

Bron

Extra mogelijkheden op deze school

Extra ondersteuning van de leerlingen

Toelichting van de school

De basisondersteuning;

De leerkracht biedt per leerjaar 3 niveaus aan voor rekenen, lezen en spelling (voor instructie-afhankelijke kinderen, voor kinderen met een gemiddelde instructie behoefte en voor instructie-onafhankelijke kinderen). De continuïteit van de onderwijszorg voor alle kinderen wordt geborgd door een cyclisch proces van planperiodes, groeps- en leerlingbespreking en een analyse van de resultaten op individueel, groeps- en schoolniveau. Wij bieden in de groepen 1 t/m 8 verrijking d.m.v. vakleraren voor  verschillende vakken.

Extra ondersteuning

IKC Aventurijn heeft ondersteuning van een onderwijsadviseur die ook voor ons bestuur werkt. Zij kan meedenken/ adviseren als het gaat om extra ondersteuning. Ook heeft de school een gedragsspecialist en een specialist Jonge Risico Kind. Het IKC zit in een netwerk, waardoor speciale ondersteuning snel naar de school toe gehaald kan worden. Daardoor zijn kinderen met speciale onderwijsbehoeften welkom. We zullen met ouders bespreken hoe goed we kunnen aansluiten op hun kind. Mocht dit niet voldoende (lijken te) lukken, dan zoeken we met de ouders mee naar een juiste plek voor hun kind.

Grenzen aan ondersteuning

Soms zijn er grenzen aan de hulp die de school kan bieden. Dit kan verschillende oorzaken hebben zoals te weinig expertise of een groep met teveel zorgleerlingen. In samenwerking met de onderwijsadviseur worden grenzen bepaald en met ouders besproken. In het Schoolondersteuningsprofiel (te vinden op de website) staan ook onze grenzen aan de zorg op school beschreven. 

Toekomstig aanbod aan extra ondersteuning

De komst van de Jeugdondersteuner (2022-2023) is een belangrijke en wenselijke schakel die de verbinding vormt tussen school, ouders en het (jeugd)zorgaanbod. De verwachting is dat wanneer de Jeugdondersteuner langer verbonden is aan de school, de benodigde zorg nog sneller en efficiënter wordt gerealiseerd en dat de coördinatie tussen de betrokken instanties beter verloopt. 

Welke specialisten bieden extra ondersteuning op deze school?

Kwaliteitszorg en schoolplan

Download het schoolplan

Aanbod voor het jonge kind

Het is mogelijk dat de school extra aanbod organiseert voor het jonge kind. Die extra aandacht is bijvoorbeeld beschikbaar in samenwerking met de peuterspeelzaal, het kinderdagverblijf of in de groepen 1 en 2 van de basisschool. Het doel is om te zorgen voor een goede start op de basisschool.

Terug naar boven