Daltonschool Katwijk i.o.

van Lierestraat 2 2221 SC Katwijk

  • Schoolfoto van Daltonschool Katwijk i.o.
  • Schoolfoto van Daltonschool Katwijk i.o.
  • Schoolfoto van Daltonschool Katwijk i.o.
  • Schoolfoto van Daltonschool Katwijk i.o.
  • Schoolfoto van Daltonschool Katwijk i.o.

Het team

Toelichting van de school

Het team bestaat uit een directie, zeer bevlogen leerkrachten, een leerkrachtondersteuner en onderwijsassistenten. Op de website van Daltonschool Katwijk vindt u meer informatie: www.daltonschoolkatwijk.nl 

Vakleerkrachten op deze school

Hoe wordt vervanging geregeld?

We hebben op meerdere dagen in de week een leerkracht of onderwijsassistent ambulant in de school. Deze persoon vervangt bij verlof of ziekte. Mocht het organisatorisch niet mogelijk zijn om een leerkracht te vervangen, maakt de school gebruik van het bovenschools opgestelde vervangingsbeleid. 

Directie van de school

Medewerkers op deze school (instellingsniveau)

Hoe is de verdeling mannen en vrouwen?

Bron

Wat is de leeftijd van de teamleden?

Bron

Hoe zijn de teamleden verdeeld over de verschillende functiegroepen?

Bron

Hoe zijn de leerlingen gegroepeerd?

Het onderwijs kan op verschillende manieren georganiseerd worden. De school kiest zelf hoe leerlingen worden gegroepeerd en wat de invulling is van de beschikbare onderwijstijd. Soms zijn er op de school extra middelen die helpen bij het organiseren van het onderwijs.

Klasindeling

  • Leerstofjaarklassen
  • Combinatiegroepen
  • Groepsdoorbrekende niveaugroepen

Hoe wordt de tijd op school besteed?

Leerjaar 1 en 2

Toelichting van de school

In groep 1/2 werken we thematisch. Binnen een thema worden op een doelgerichte manier en spelenderwijs reken- en taalactiviteiten aangeboden. Daarnaast komen geïntegreerd de andere ontwikkelgebieden aan bod. In schooljaar 2022-2023 wordt de kleutermethode 'Kleuterplein' ingevoerd.

Bron

Leerjaar 3 t/m 8

Toelichting van de school

In de onderbouw wordt extra onderwijstijd gerealiseerd. Deze extra tijd wordt met name besteed aan de taalontwikkeling. Taal is meer dan lezen en schrijven. Voor rekenen heb je ook veel taal nodig! Ook het gebied 'kennis van de wereld om je heen', krijgt vanaf 2022-2023 meer aandacht, belangrijk voor de algemene ontwikkeling én een belangrijke voorwaarde om met begrip te kunnen lezen. Rekenen en Begrijpend lezen zijn belangrijke voorspellers voor succes op het VO. De woordenschat wordt o.a. ondersteund met Logo 3000, ook om de peuterspeelzaal Het Hummelhof, wordt deze methode al gebruikt. Logo 3000 wordt ingezet t/m groep 4, vanaf 2022-2023 wordt groep 5 en 6 daar ook bij betrokken. Leren is een complex proces en bewegen is daarvoor één van de voorwaarden. Naast het bevorderen van gezondheid, het bieden van een balans in inspanning en ontspanning, het samen spelen helpt het de hersenen om optimaal te functioneren. In 2022-2023 starten we met meer gym, door een vakleerkracht, in alle groepen.

Extra onderwijstijd wordt ook gerealiseerd door de facultatieve 'oefenklas': een keer per week kunnen kinderen vanaf groep 5 een half uur na schooltijd, extra, begeleid, komen oefenen. 

Ook is er voor groep 7 en 8 de 'zomerschool'. Kinderen die dat willen kunnen daaraan deelnemen in de laatste twee weken van de zomervakantie. De leerkracht verzorgt een interessant programma aan de hand van een thema waar zowel taal als rekenen, als kennis van de wereld en groepsvorming ontwikkeld worden. 

Bron

Extra mogelijkheden op deze school

Extra ondersteuning van de leerlingen

Toelichting van de school

Wij bieden onderwijs aan kinderen in de basisschool leeftijd. Sommige kinderen hebben een speciale vorm van onderwijs nodig, dat bieden wij niet. Bij het bespreken of een kind bij ons op school kan komen en/of blijven, kijken we naar: ontwikkelt het kind zich voldoende binnen de eigen mogelijkheden, is het welbevinden van het kind voldoende en zijn we als school in staat om de benodigde begeleiding te bieden. Om kinderen extra te kunnen begeleiden, hebben we verschillende specialisten op school: taalspecialist, een rekenspecialist, een PBS specialist en een specialist jonge kind. Ook hebben we een ondersteuningsteam die in of buiten de groep met kinderen kan werken. Daarnaast maken we gebruik van de schoollogopedist en is er een samenwerking met een fysiotherapeut die behandelingen op school uitvoert. Onderwijsspecialisten vanuit het SWV consulteren we voor advies en begeleiding wanneer daar aanleiding toe is. 

Toekomstig aanbod aan extra ondersteuning

Begin schooljaar 2022-2023 is het nieuwe dyslexieprotocol klaar. Belangrijk aspect daaruit is het voorkomen van ernstige lees-en/of spellingproblemen. Een ambitie daaruit is dat alle kinderen in groep 2, vanaf januari, preventief gebruik kunnen maken van het programma BOUW. 

Voor de nieuwkomers en/of 4 jarigen die nog geen Nederlands spreken willen we een duidelijke werkwijze formuleren met als doel de kinderen sneller te laten profiteren van het onderwijsaanbod door ze er meer bij te kunnen betrekken. We werken samen met de Taalklas, hebben afspraken over woordenschat e.d. en zijn in ontwikkeling. 

Welke specialisten bieden extra ondersteuning op deze school?

Kwaliteitszorg en schoolplan

Download het schoolplan

Aanbod voor het jonge kind

Toelichting van de school

De leerlingen op onze school hebben allemaal een andere beginsituatie. Om die beginsituatie goed in kaart te brengen, de ontwikkeldoelen te kunnen vaststellen en de ontwikkeling goed te kunnen volgen, maken we gebruik van het IEP observatie-instrument voor leerjaar 1 en 2. 

Om het aanbod aan de leerlingen eigentijds, breed, rijk en gevarieerd te laten zijn, zijn we in schooljaar 2022-2023 gestart met een nieuwe kleutermethode 'Kleuterplein'. Het aanbod is thematisch, geeft herhalings- en/of verdiepingsmogelijkheden en besteed aandacht aan alle ontwikkelgebieden. Het sluit ook aan op het aanbod vanaf groep 3, waardoor een voorwaarde voor een doorgaande lijn, gerealiseerd is.

Daltonschool Katwijk en de peuterspeelzaal van KOK kinderopvang werken met Logo3000 om de kinderen met een zo groot mogelijke woordenschat aan de basisschool te laten beginnen. Binnen Daltonschool Katwijk beschikt een leerkracht over de jonge kind specialisatie. Daltonschool Katwijk werkt intensief samen met de peuterspeelzaal van KOK. Beide partijen nemen in januari 2024 hun intrek in een integraal kindcentrum.

Terug naar boven