De leerlingen zijn nummer één bij ons, maar voor de ouders is er een goede tweede plaats. Wij willen uw kind een goede en leerzame tijd bezorgen op de basisschool, maar kunnen dit niet zonder uw hulp. Het is belangrijk dat u beseft dat overleg met school, voor ouders, kinderen en leerkrachten belangrijk is. Als leerkrachten van ‘De Hoeksteen’ stellen we een goed contact met de ouders dan ook erg op prijs. We proberen dit op de volgende manieren te realiseren:
De activiteitenkalender
Alle ouders van De Hoeksteen ontvangen aan het begin van het nieuwe schooljaar een (digitale) activiteitenkalender. Hierop staat informatie betreffende de groepsverdeling, jaarplan, schooltijden, extra vrije dagdelen, vakanties, adressen, etc.
De nieuwsbrief
Een keer per maand verstrekt de school een digitale nieuwsbrief. Hierin worden verschillende mededelingen en activiteiten en belangrijke data genoemd die voor ouders van belang kunnen zijn.
Startgesprekken
Aan het begin van het schooljaar vinden de startgesprekken plaats in de groepen 3 t/m 8. Hierin kunt u, samen met uw kind, vertellen over uw zoon of dochter. Wat gaat er al heel goed, wat kan nog verbeterd worden en welke doelen zijn er voor het komende schooljaar? Hiervoor worden de kinderen van groep 3 t/m 8 samen met hun ouders uitgenodigd. Voorafgaand aan het gesprek krijgen de kinderen een vragenlijst mee. Deze wordt thuis ingevuld.
Portfoliogesprekken groep 1 t/m 7
In februari en juni zijn er portfoliogesprekken. Op deze momenten worden de portfoliomap en de ontwikkeling van de kinderen besproken. U krijgt voor deze momenten een uitnodiging met de datum en de tijd waarop u wordt verwacht. Voor elk kind hebben we 15 minuten gereserveerd. Vanaf groep 5 worden de ouders samen met hun kinderen verwacht.
Adviesgesprekken groep 8
In februari vinden de adviesgesprekken in groep 8 plaats. Hier worden de resultaten en de schoolkeuze samen met ouders en kind besproken.
Oudercontactmoment
In maart (groep 1 t/m 8) is er een extra contactmoment tussen de leerkracht en de ouders van leerlingen die extra zorg nodig hebben. Alle leerlingen met een handelingsplan worden uitgenodigd door de leerkracht. Deze gesprekken zijn facultatief.HuisbezoekenVoordat de kinderen in groep 1 komen vindt er een huisbezoek plaats.
Informatieavond
In de groepen 1/2, 3 en 8 wordt in september een informatieavond gehouden. De ouders worden hiervoor uitgenodigd. De ouders van de andere groepen krijgen een informatiebrief.
Inloopmiddag
In de eerste week na elke vakantie worden alle ouders uitgenodigd voor de inloopmiddag. Op deze middag worden ouders door hun kinderen rondgeleid door de school. De leerkrachten zijn beschikbaar voor enkele vragen.
Contacten na schooltijd
Natuurlijk is het altijd mogelijk om na schooltijd overleg te hebben met de groepsleerkracht en/of de schoolleider.
Ouder activiteiten commissie
Aan onze school is een oudercommissie verbonden. Deze commissie bestaat uit ouders.Deze commissie houdt zich o.a. bezig met het meehelpen en ondersteunen bij activiteiten op school (vieringen, projecten, schoolreisjes etc.) Op de website vindt u meer informatie.
Medezeggenschapsraad (MR)
In de medezeggenschapsraad van onze school zitten 2 ouders en 2 personeelsleden. De MR heeft speciale bevoegdheden: instemmingsrecht of adviesrecht m.b.t. beleid en organisatie die betrekking hebben op de eigen school. Deze rechten zijn vastgelegd in een MR-reglement op basis van de Wet Medezeggenschap Scholen.Voorbeelden van taken van de MR zijn advies geven of instemmen met betrekking tot:- verandering onderwijskundige doelstellingen van de school;- het schoolplan;- plannen voor nieuwbouw of een belangrijke verbouwing;- ingrijpende wijzigingen/ veranderingen.Er zijn verschillen in bevoegdheden van ouders in de MR en personeelsleden in de MR. Aan de MR wordt door de directeur advies gevraagd bijv. over inzet van financiële middelen, benoeming schoolleiding, zaken m.b.t. veiligheid en gezondheid. Aan de MR wordt door de directeur instemming gevraagd bijvoorbeeld over vaststelling of wijziging van het schoolplan, veranderingen van onderwijskundige doelstelling, het beleid m.b.t. ouderbetrokkenheid bij de school
Ouderpanel
Het ouderpanel bestaat uit een aantal ouders die actief willen meedenken en meedoen met de school, zij worden o.l.v. de MR actief betrokken bij de ontwikkelingen van het schoolgebouw, voorgenomen beslissingen en te nemen maatregelen. Het ouderpanel heeft een signalerende en adviserende rol.
Leerlingenraad
Uit de groepen (5 t/m 8) neemt 1 leerlingen zitting in de leerlingenraad. Deze leerlingen worden aan het begin van het schooljaar gekozen. Leerlingen kunnen zich aanmelden voor de leerlingenraad. In overleg met de leerkracht wordt uit elke groep één leerling gekozen.De leerlingenraad vergadert o.a. over:
- Zaken rondom schoolse activiteiten en vieringen
- Wensen van leerlingen (over bijv. schoolplein, klaslokaal etc.)
- Onderwerpen vanuit het team m.b.t. vernieuwingen of veranderingen
Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad (GMR)
De gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad functioneert op bovenschools niveau en bespreekt met het bestuur de zaken die meerdere scholen van de stichting aangaan. De GMR heeft net als de MR advies- en/of instemmingsrecht over zaken die genoemd zijn in het GMR-reglement. De GMR bestaat voor 50% uit ouders en voor 50% uit personeelsleden. De GMR wordt gekozen door de leden van de medezeggenschapsraden van de vijftien scholen.ContactoudersElk lokaal heeft 1 à 2 ouders die de leerkracht assisteert bij adhoc activiteiten. Deze ouders coördineren de ouderhulp van de groep bijv. bij: versiering van het lokaal en de gang met sint, kerst, Pasen, projecten en excursies etc. De leerkrachten benaderen elk schooljaar nieuwe ouders.OuderhulpHoofdluisbestrijdingZo nu en dan komt er bij enkele kinderen op school hoofdluis voor. Dit kan iedereen overkomen. Het is van groot belang de hoofdluis direct te behandelen om verdere verspreiding te voorkomen. Op “De Hoeksteen” is een ouderwerkgroep “Hoofdluis” ingesteld. Een controle, zodat er niets over het hoofd wordt gezien.De werkgroep bestaat uit ouders, die zorgen voor de uitvoering van de controles na de zomer, herfst, kerst, voorjaar en meivakantie.Ouders die bezwaar hebben tegen deze procedure kunnen dit melden bij één van de leerkrachten. Voor meer informatie, folders en praktische tips kunnen ouders terecht bij iemand van de werkgroep of bij één van de leerkrachten.SchoolschoonmaakAl heel wat jaren maken ouders tweemaal in het jaar met elkaar de lokalen, gangen, etc. schoon. Het doel van deze avonden is in een gezellige sfeer het lokaal van je kind extra schoon maken. De organisatie van de schoonmaak is in handen van de OR, vele handen maken licht werk!