Willem van Oranjeschool

Rozenhagenstraat 15 2021 CG Haarlem

Modern onderwijs in een monumentaal schoolgebouw, in een rustige woonwijk.

Resultaten eindtoets

Toelichting van de school

Op onze school zitten leerlingen met grote verschillen. We vertegenwoordigen 30 nationaliteiten, ouders hebben verschillend opleidingsniveau en de leerlingen verschillen dus ook in de begeleiding die ze nodig hebben en de ontwikkeling die ze doormaken. Het uitstroomniveau van de leerlingen in groep 8 is dus ook per jaar verschillend.

Welk percentage leerlingen behaalt het fundamentele niveau en welk percentage het streefniveau?

Let op: In schooljaar 2023-2024 is de eindtoets vervangen door de doorstroomtoets. Op dit moment zie je nog de resultaten van de eindtoets van 2023.
De resultaten van de doorstroomtoets van 2024 zijn na de zomer voor het eerst zichtbaar. Dit is in lijn met de beoordeling van de Inspectie van het Onderwijs. Kijk voor meer informatie op de website van de inspectie.

Let op: Voor de beoordelingen in het schooljaar 2023-2024 hanteert de inspectie naast de ongewijzigde signaleringswaarden zogenaamde correctiewaarden bij de beoordeling van de leerresultaten. Meer informatie is te vinden op de website van de inspectie.

Fundamenteel niveau

Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.

Bron

Streefniveau

Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.

Bron

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Toelichting van de school

Op de Willem van Oranjeschool volgen we de vorderingen van de leerlingen met het leerlingvolgsysteem van CITO. Elk half jaar maken de leerlingen toetsen die we vervolgens uitgebreid analyseren. Het geeft ons informatie over in hoeverre de leerling vooruit is gekomen in zijn/haar ontwikkeling en of die vooruitgang naar verwachting is verlopen. We maken vervolgens een plan van aanpak voor het komende half jaar waarin we beschrijven wat de leerlingen nodig hebben, wat we als leerkrachten gaan aanbieden en op welke manier.

De leerlingen maken het hele jaar door methodetoetsen die laten zien of de leerlingen de aangeboden stof van het afgelopen blok beheersen. Hiermee kan de leerkracht direct reageren als de leerling een bepaald onderdeel van de stof nog niet begrepen heeft, door extra instructie en inoefening.

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Toelichting van de school

Op onze school zitten leerlingen met grote verschillen. We vertegenwoordigen 28 nationaliteiten, verschillend opleidingsniveau van ouders en verschil in de begeleiding die ze nodig hebben en de ontwikkeling die ze doormaken. Het uitstroomniveau van de leerlingen in groep 8 is daardoor per jaar ook heel verschillend.
Weergave Schooladvies

Bron

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
In het derde jaar

Bron

Wat zegt de inspectie over de school?

De Inspectie van het Onderwijs onderzoekt minimaal één keer in de vier jaar het bestuur van een school. De inspectie kijkt dan of de kwaliteitszorg, de onderwijskwaliteit en de financiële zaken bij het schoolbestuur op orde zijn. Daarnaast bezoekt de inspectie een aantal scholen die bij het schoolbestuur horen en onderzoekt deze scholen nader. De gegevens van het laatste onderzoek van de inspectie zijn beschikbaar op de website van de onderwijsinspectie.

Terug naar boven