Sws de Brandaris ziet ouders als partner. Partner in de opvoeding, partner in gesprekken en partner in educatie. Ouders zijn ervaringsdeskundigen wanneer het over hun kind gaat, leerkrachten zijn pedagogische en didactische deskundigen wanneer het over hun leerlingen gaat. Educatief partnerschap betreft het aannemen van een passende grondhouding van alle betrokkenen in de school: open staan voor elkaar, wederzijds respect op basis van gelijkwaardigheid en de intentie om samen te werken. Deze grondhouding vormt de basis die nodig is, om een gezamenlijke visie te kunnen ontwikkelen en te investeren in de daarvoor noodzakelijke onderlinge dialoog en activiteiten. De school werkt graag samen met ouders aan de ontwikkeling van het kind, ieder met een eigen rol en verantwoordelijkheid. Wij geven aan wat ouders van de school kunnen verwachten en wat daarbij de grenzen zijn. Daarnaast geven wij aan wat we van de ouders verwachten. Wij zijn open in ons handelen en communiceren. In de communicatie tussen school en ouders brengen beide partijen op basis van gelijkwaardigheid hun kennis, ervaringen en bevindingen in. Uiteindelijk gaat het erom, dat ouders en school eenzelfde perspectief krijgen op de ontwikkeling en de mogelijkheden van het kind. Daarbij is er niet alleen oog voor de ontwikkeling en de vorderingen die het kind op school laat zien, maar bijvoorbeeld ook voor diens functioneren thuis en in de vrije tijd. Uiteindelijk levert een goede samenwerking tussen school en ouders een bijdrage aan de ontwikkeling van de kinderen op school. Laten we hier samen voor gaan!
1) Waarom vinden wij de samenwerking met ouders zo belangrijk?
Wanneer school en ouders elkaar kennen en vertrouwen en wanneer de communicatie tussen beiden goed verloopt, kan de school het onderwijs voor elk kind zo goed mogelijk inrichten. Het leren kan dan thuis verder gaan, doordat u ernaar vraagt en erover praat met uw kind. Kinderen presteren beter op een school die een goed contact heeft met de ouders. En dat is wat wij graag willen: “eruit halen wat erin zit”, zowel wat betreft het leren als ook in de sociaal-emotionele ontwikkeling van uw kind. In de samenwerking met ouders vinden wij het van belang dat de onderlinge verwachtingen helder zijn. Wat u van ons mag verwachten als school alsmede onze eigen verwachtingen, treft u daarom hieronder aan.
2) Wat mag u als ouders van school verwachten?
Ieder kind is uniek en heeft een eigen onderwijsbehoefte. U mag van ons verwachten dat wij het leerstofaanbod afstemmen op de ontwikkeling van uw kind om zo het beste uit uw kind te halen. De school richt zich op de emotionele en verstandelijke ontwikkeling, maar daarnaast ook op het gebied van creativiteit en de noodzakelijke vaardigheden op sociaal, cultureel en lichamelijk gebied. U mag van school verwachten dat zij op een respectvolle manier omgaat met leerlingen en ouders. Verder mag u van ons verwachten:
- Dat we het onderwijsaanbod zo nauwkeurig mogelijk afstemmen op de behoefte van de leerlingen.
- Dat u op de hoogte wordt gehouden van de vorderingen van uw kind.
- Dat u op de hoogte wordt gebracht van activiteiten of veranderingen.
- Dat de school aan de bel trekt als zij zich zorgen maakt over uw kind.
- Dat bij langdurige ziekte van een leerling, toch adequaat onderwijs gevolgd kan worden.
- Dat de school het kind helpt om een kritische en onderzoekende houding te verwerven.
- Dat de school de kinderen verantwoordelijkheidsbesef wil bijbrengen, leert zelfstandig te werken en te worden en leert samen te werken en samen te leren.
- Dat de school een omgeving en sfeer creëert waar het kind zich veilig en prettig voelt.
- Dat de school uw kind de kans geeft zichzelf te ontwikkelen en zelf ontdekkend te werk kan gaan.
- Dat uw kind leert omgaan met (nieuwe) media, zoals internet en sociale media.
- Dat we werken met uitdagende en moderne leermiddelen en apparatuur.
- Dat we een open, eerlijke en respectvolle dialoog met ouders aangaan over de cognitieve en sociaal- emotionele ontwikkeling van de kinderen.
- Dat we ons bewust zijn van onze professionaliteit en van daaruit, in de dialoog met ouders, oog hebben voor de diversiteit van de ouders.
- Dat we van formele gesprekken met ouders een verslag maken en afspraken vastleggen.
Daarnaast mogen de ouders van onze school verwachten dat er kwalitatief goed onderwijs wordt gegeven. Indien nodig het onderwijs ook aangepast wordt in het belang van het kind en dat de ouders daarvan op de hoogte worden gesteld. Ook willen we ouders het gevoel geven dat zij WELKOM zijn en dat basisschool Sws de Brandaris een laagdrempelig, open instituut is waar zij al hun vragen kunnen stellen. Onze grenzen betreffen de klassenorganisatie en het onderwijsprogramma, dit is en blijft primair de verantwoordelijkheid van de school. Wij hechten dan ook veel waarde aan onze eigen autonomie als het gaat om het maken van gefundeerde keuzes op basis van deze aspecten.
3) Wat verwachten wij als school van ouders?
Weet u hoe u het beste kunt bijdragen aan de leerprestaties van uw kind? Door uw kind regelmatig te vragen hoe het was op school en wat hij/zij die dag het leukst of het minst leuk vond. En door zo nu en dan een handje te helpen bij het oefenen van leerstof. Maar ook door de leerkracht van uw kind te informeren wanneer u zich zorgen maakt over uw kind, of wanneer u grote veranderingen in gedrag signaleert. Daarnaast verwachten wij van u een aantal zaken die vanzelfsprekend lijken, maar die we toch graag willen benoemen, zoals:
- Dat uw kind elke dag op tijd op school aanwezig is.
- Dat uw kind voldoende slaap krijgt.
- Dat u ons iets laat weten als uw kind ziek is of om een andere reden niet naar school kan komen.
- Dat uw kind gymkleding mee naar school neemt op de dagen dat er gymnastiekonderwijs is.
- Dat u wacht op het plein als u uw kind komt ophalen en in ieder geval het klaslokaal verlaat bij het belsignaal als u uw kind komt brengen.
- Dat u waar mogelijk meewerkt aan/zich opgeeft voor activiteiten op school.
- Dat u niet met vragen blijft zitten, maar ze aan ons komt stellen. Zo kunnen we ervoor zorgen dat uw kind goed onderwijs krijgt en dat alle mogelijkheden die uw kind heeft ook worden gebruikt.
- Dat u kennis heeft genomen van de uitgangspunten en de visie van de school, deze tevens ondersteunt en uitdraagt naar uw kind.
- Dat u een open, eerlijke en respectvolle dialoog wilt aangaan met de leerkracht over de ontwikkeling van uw kind.
- Dat u samen wilt werken aan een doelgerichte aanpak en de afspraken die met elkaar gemaakt worden nakomt.
- Dat u relevante informatie over het welzijn van uw kind met de leerkracht deelt.
Daarnaast verwachten we dat ouders op (rapport)gesprekken en op informatie/ouderavonden aanwezig zullen zijn. Ook verwachten we, dat ouders open staan over het gedrag van hun kind en dat ze tevens meewerken wanneer hun kind extra (externe) hulp nodig heeft.
4) Criteria en acties voor goede ouderbetrokkenheid:
Voor ons vormen de onderstaande criteria de ‘peilers’ voor een optimale ouderbetrokkenheid:
- Onze school heeft een heldere visie op ouderbetrokkenheid. Uit alle informatie van de school aan ouders blijkt hoe belangrijk wij ouderbetrokkenheid vinden. Ook in het gedrag van de medewerkers van de school is de visie op ouderbetrokkenheid zichtbaar.
- Onze school laat zien dat leraren, leerlingen en ouders actief betrokken worden bij het schoolbeleid. Wanneer leraren, leerlingen of ouders met voorstellen of vragen aangaande ons beleid komen, wordt daar altijd zorgvuldig op gereageerd.
- Op onze school is aan alles te merken dat alle leraren, ouders en leerlingen welkom zijn bij ons.
- Leraren, leerlingen en ouders zijn samen verantwoordelijk voor het onderwijs en de leerresultaten. Wij stimuleren onderwijsondersteunend gedrag van ouders.
- Gesprekken tussen leraren, leerlingen en ouders worden vanuit gelijkwaardigheid gevoerd. Iedereen heeft zijn eigen inbreng. Leerlingen worden in de loop der jaren, waar zinvol, ook uitgenodigd deel te nemen aan de gesprekken over hun vorderingen. Wij gaan uit van gelijkwaardigheid en realiseren ons de verschillende rollen die we in de gesprekken innemen. En natuurlijk streven we naar kwaliteit in onze gesprekken.
- Leraren, leerlingen en ouders voelen zich verantwoordelijk voor elkaar en zijn daarop aanspreekbaar. Zo wordt er respectvol over elkaar gesproken zowel binnen als buiten de school. Voor leraren, leerlingen en ouders die buiten de groep dreigen te vallen voelt iedereen zich verantwoordelijk.
- Bij bijeenkomsten met ouders en leerlingen streven we naar een hoog deelnamepercentage. De mate van verantwoordelijkheid, betrokkenheid en samenwerking komt onder meer tot uiting in dit criterium.