Wat is het toelatingsbeleid?
Op onze website vindt u meer informatie over het aanmelden van uw kind.
Er vindt een gesprek en rondleiding plaats met de directeur of MT-lid.
Daarna kunt u een inschrijfformulier invullen voor de aanmelding.
Hieronder afspraken over aanname van leerlingen:
Sinds 1 augustus 2014 hebben alle schoolbesturen zorgplicht. Dat wil zeggen dat als de school waar het kind wordt aangemeld, concludeert dat zij het benodigde onderwijsaanbod niet kan bieden, deze in overleg met de ouders, een andere school moet vinden die wel een passend onderwijsaanbod kan realiseren. De onderwijsbehoefte en ondersteuningsvraag van het kind is daarbij leidend. In principe staat onze school open voor alle leerlingen tussen de 4 en 12/13 jaar. Natuurlijk verwachten wij dat ouders, die hun kinderen aan ons toevertrouwen, de uitgangspunten en doelstellingen van ons onderwijs onderschrijven.
Vooraf
Als u uw kind op onze school wilt aanmelden, vragen wij u om de drie delen van het inschrijfformulier en een bijlage in te vullen:
1. Het inschrijfformulier deel 1.
Hierop staan alle “zakelijke” gegevens die wij wettelijk nodig hebben om u kind in te schrijven op onze school.
2. Het inschrijfformulier deel 2.
Dit formulier geeft ons alle informatie die nodig is om te kijken wat uw kind nodig heeft om een goede start in het onderwijs en op onze school te maken.
3. Het inschrijfformulier deel 3.
Hierin verklaart u dit schrijven gelezen te hebben en de vorige 2 formulieren naar waarheid ingevuld te hebben. U ondertekent hier ook het inschrijfformulier.
Beoordeling aanmelding
De school leest de eerste twee formulieren en bekijkt op basis van deze formulieren of uw kind mogelijk bijzondere ondersteuning nodig heeft of dat nader onderzoek daarnaar gewenst is. Is er geen aanleiding voor bijzondere ondersteuning of onderzoek, dan laat de school u binnen 6 tot 10 weken weten of uw kind ingeschreven wordt. In overleg met de school wordt dan eventueel een datum voor een kennismakings- of intakegesprek afgesproken.
Blijkt uit de formulieren dat er wel redenen zijn om aan te nemen dat er bijzondere ondersteuning nodig is, dan wordt u op korte termijn uitgenodigd voor een intakegesprek. Daarin wil de school de precieze ondersteuningsbehoefte trachten vast te stellen om ervoor te zorgen dat uw kind optimaal opgevangen kan worden en vanaf het begin de juiste aanpak en zorg kan krijgen
Binnen 6 tot 10 weken nadat u uw kind hebt aangemeld*1, weet u dan of wij uw kind de juiste ondersteuning kunnen bieden of samen met u op zoek moeten naar een geschiktere school/vorm van onderwijs*2.
*1 Kinderen kunnen al voor hun derde jaar worden aangemeld. Om wettelijke redenen kan de aanmelding pas in behandeling genomen worden vanaf het moment dat het kind drie jaar is. Tot die tijd wordt de aanmelding beschouwd als een vóóraanmelding. Binnen 6 tot 10 weken nadat uw kind 3 geworden is neemt de school contact met u op zoals in de procedure hierboven beschreven.
*2 Veel publicaties in de media wekken de indruk dat door de komst van “Passend Onderwijs” een basisschool verplicht is om alle kinderen, ongeacht hun ondersteuningsvraag, toe te laten. Dit is zeker niet zo. De school moet aan de hand van het ondersteuningsprofiel onderbouwen waarom een kind wel of niet wordt toegelaten. In het laatste geval heeft de school wel een zorgplicht en zal de school samen met de ouders op zoek moeten gaan naar een vorm van onderwijs/een school waar die zorg wel geleverd kan worden. Ook al voldoet de ondersteuningsvraag van een kind aan het ondersteuningsprofiel van de school, dan nog kan het zo zijn dat een kind niet toegelaten kan worden. De school moet dan aantonen dat de gevraagde ondersteuning een onevenredige belasting voor de school vormt.
Zoals hierboven al geschetst, heeft de school wel een zorgplicht, d.w.z. dat de school verplicht is om samen met de ouders op zoek te gaan naar een andere school, dan wel naar een passende vorm van onderwijs. In deze is de contactpersoon van de school altijd de directeur of interne begeleider.
Geschillenregeling
Belangrijk is om geschillen te voorkomen. Een school moet de ouders meenemen bij het in kaart brengen van wat de ondersteunings-behoefte van een kind is en dit transparant toetsen aan het ondersteuningsprofiel en de mogelijkheden en onmogelijkheden van de school.
Mochten er toch geschillen zijn
Geschillen m.b.t. wel of niet toelaten. U kunt uw bezwaren kenbaar maken aan het bestuur van de school. Als het bestuur weigert een leerling toe te laten tot de school of besluit de leerling van de school te verwijderen, kunnen de ouders daartegen bezwaar maken. Het maken van bezwaar houdt in dat de ouders het bestuur schriftelijk vragen het besluit te heroverwegen en tot een andere beslissing te komen. Ouders hebben daarvoor een termijn van 6 weken nadat het bestuur haar beslissing heeft meegedeeld. Voordat het bestuur een besluit neemt naar aanleiding van het bezwaar, moet het de ouders uitnodigen hun bezwaren mondeling toe te lichten. Het bestuur beslist binnen 4 weken na ontvangst van de bezwaren. De beslissing kan inhouden dat het bestuur haar besluit handhaaft, of een ander besluit neemt. Bent u het niet eens met het besluit in tweede instantie, dan kunt u uw bezwaar voorleggen aan de “Landelijke geschillencommissie Passend Onderwijs” en in laatste instantie aan de civiele rechter. Tijdens het proces kan er m.b.t. bemiddeling een beroep gedaan worden op een landelijke onderwijsconsulent (www.onderwijsconsulenten.nl)
Geschillen m.b.t. de keuze voor Speciaal Basis Onderwijs of Speciaal Onderwijs (SBO/SO)
De procedure rondom de keuze voor een van deze schoolsoorten komt overeen met de procedure rondom verwijdering en toelating. Mocht het zo zijn dat school en ouders het eens zijn over de keuze voor SBO of SO en het samenwerkingsverband geeft geen toelaatbaarheidsverklaring af, dan kan de zaak voorgelegd worden aan de bezwaarcommissie van het samenwerkingsverband (zie website www.swv-peelland.nl).
Geschillen m.b.t. de bekostiging van onderzoeken
De klachtenprocedure van de school is van toepassing.
Belangrijk: Ondertekening van de formulieren betekent, dat u ze naar waarheid ingevuld hebt. Mocht achteraf blijken dat relevante informatie, waarvan u had kunnen weten dat de school die nodig had voor een goede besluitvorming, ontbrak, dan kan de school de benodigde extra zorg voor uw kind niet garanderen.
Deel 1 is zonder deel 2 en 3 niet geldig als inschrijfformulier.