De Baanbreker

Elboogstraat 68 2516 PV Den Haag

Schoolfoto van De Baanbreker

Resultaten eindtoets

Alle leerlingen maken in groep 8 van de basisschool een eindtoets. De school kiest per schooljaar welke toets wordt gebruikt. Er zijn verschillende goedgekeurde eindtoetsen om uit te kiezen. Met de toets wordt gekeken hoeveel kennis de leerlingen hebben van taal en rekenen. De toets geeft een extra uitslag naast het schooladvies dat een leerling krijgt van de leerkracht.

Welk percentage leerlingen behaalt het fundamentele niveau en welk percentage het streefniveau?

Let op: In schooljaar 2023-2024 is de eindtoets vervangen door de doorstroomtoets. Op dit moment zie je nog de resultaten van de eindtoets van 2023.
De resultaten van de doorstroomtoets van 2024 zijn na de zomer voor het eerst zichtbaar. Dit is in lijn met de beoordeling van de Inspectie van het Onderwijs. Kijk voor meer informatie op de website van de inspectie.

Let op: Voor de beoordelingen in het schooljaar 2023-2024 hanteert de inspectie naast de ongewijzigde signaleringswaarden zogenaamde correctiewaarden bij de beoordeling van de leerresultaten. Meer informatie is te vinden op de website van de inspectie.

Fundamenteel niveau

Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.

Bron

Streefniveau

Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.

Bron

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Toelichting van de school

Twee maal per jaar worden alle schoolresultaten, die in januari{M-toets} en juni {E-toets}gemeten worden aan de hand van Cito-toetsen, in kaart gebracht en met het hele team besproken. Deze resultaten geven weer of we onze doelstellingen{ op het landelijk gemiddelde} behalen of dat het vraagt om bijstelling. Dit wordt gezamenlijk vastgesteld. Ook kan het leiden tot nader onderzoek en/of aanpassingen in de lessen en/ of materialen bij bepaalde vakken of leeftijdsgroepen. Deze tussenmetingen  zijn voor eigen gebruik en worden gedeeld met iedere ouder afzonderlijk.

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

In groep 8 krijgt elke leerling een persoonlijk advies voor het voortgezet onderwijs. Het advies is voor het onderwijssoort dat past bij het niveau van de leerling. Leerprestaties, aanleg en ontwikkeling op de basisschool spelen hierbij een rol. Leerlingen krijgen eerst het voorlopige schooladvies en daarna volgt een toets. Heeft de leerling een hogere toetsuitslag dan het gegeven schooladvies? Dan stelt de school het advies bij, tenzij het in het belang is van de leerling om dit niet te doen.

Weergave Schooladvies

Bron

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
In het derde jaar

Bron

Wat zegt de inspectie over de school?

Toelichting van de school

De inspectie heeft in juni 2015 de school bezocht volgens het nieuwe inspectiekader. De conclusie van inspectie was dat basisschool De Baanbreker haar kwaliteit op orde heeft. De inspectie handhaaft het basisarrangement.

De belangrijkste oordelen van de inspectie waren:

  • De resultaten van de leerlingen op De Baanbreker zijn van een voldoende niveau, passend bij de kenmerken van de leerlingenpopulatie.
  • Het schoolklimaat op De Baanbreker kenmerkt zich door een grote veiligheid voor alle geledingen en in de groepen heerst een rustige,vriendelijke en uitdagende sfeer.
  • Het onderwijsproces is goed op orde, het aanbod voldoet in ruime mate en kent een grote variatie.
  • De (extra) ondersteuning van de leerlingen is professioneel georganiseerd en de leraren voeren deze gericht uit aan de hand van inhoudelijk goede ontwikkelingsperspectieven.
  • De kwaliteitszorg is goed georganiseerd. Directie en team streven continu naar verbetering van het onderwijs en voeren daarover een dialoog met alle interne en externe betrokkenen.

Terug naar boven