Interne communicatie
- de schoolapp Social Schools
- inloopavond voor ouders en kinderen aan begin van het schooljaar
- de kalender
- spreekuur *
- ouderavonden ( zakelijke ouderavond en informatieve ouderavonden)
- huisbezoek door de leerkracht van groep 1 voor vierde verjaardag
- oudercontact bij halen en brengen
- sporadisch gaat er nog eens een briefje mee
Externe communicatie
- onze website; www.drjbotkeskoalle.nl (met name voor nieuwe ouders)
- Vensters PO; scholen op de kaart
Interne en externe communicatie
- Facebook (ook intern)
- open dag en open avond (extern)
* We organiseren vier keer per jaar een spreekuur voor ouders. Het derde spreekuur is op uitnodiging van de leerkrachten wanneer de leerkracht dit nodig acht. Ouders worden ten minste eenmaal per jaar op het spreekuur verwacht. Tijdens de midden- en eindspreekuren worden de CITO toetsen met de ouders besproken.Naast de vaste spreekuren is het voor ouders altijd mogelijk om een afspraak met de leerkracht te maken of deze even aan te schieten na schooltijd.
Gescheiden ouders
Indien beide ouders belast zijn met het ouderlijk gezag zijn zij gezamenlijk verantwoordelijk voor de opvoeding van hun kind(eren) en moeten zijn samen de beslissingen nemen aangaande de opvoeding. Dit betreft o.a. de in- en uitschrijving op onze school. School dient na te gaan of dit het geval is. Als één van beide ouders het niet eens is met de inschrijving dan mag school de inschrijving niet accepteren. Ouders moeten zelf zorgen voor instemming van de andere ouder. Indien dit leidt tot onnodig thuis zitten van de leerling schakelt school de leerplichtambtenaar in. Indien slechts één van beide ouders gezag heeft, is de met het gezag belaste ouder verantwoordelijk voor beslissingen over het kind.
Wanneer beide ouders het gezag hebben mag school er in beginsel op vertrouwen dat één van beide ouders als contactpersoon fungeert, en deze de andere informeert over de voortgang van het kind. Als er geen contactpersoon bij de school bekend is moet school beide ouders informeren. Indien bij school bekend is dat ouders elkaar niet informeren dient de school mondelingen en schriftelijke informatie in gelijke mate aan te bieden aan beide ouders. (bijvoorbeeld tijdens het spreekuur/rapportgesprek) School heeft hierin een actieve informatieplicht. School is onpartijdig in evt. conflicten tussen ouders onderling.
Wanneer één ouder het gezag heeft kan de school volstaan met informatievoorziening aan de ene ouder. In het Burgerlijk Wetboek (art.1:377b) is namelijk bepaald dat de ouder met gezag, de ouder zonder gezag moet informeren over belangrijke zaken die het kind aangaan, waaronder de voortgang van het kind op school. School mag er in beginsel op vertrouwen dat de ouders elkaar informeren over de voortgang van de leerling. Indien dit niet gebeurt kan de ouder zonder gezag zelf om informatie omtrent de voortgang van zijn of haar kind verzoeken. De school is verplicht deze informatie vervolgens te verstrekken (art.1:377c BW). De informatie hoeft niet te worden verstrekt als deze ook niet aan de met het gezag belaste ouder is verstrekt óf als het belang van het kind zich verzet tegen het verschaffen van informatie. De school is niet verplicht de ouder zonder gezag uit te nodigen voor het spreekuur/rapportgesprek, maar kan volstaan met het toezenden van het rapport.
Nieuwe partners worden niet geïnformeerd zonder toestemming van de met gezag belaste ouder. Als beide ouders het gezag hebben mag één van beide ouders niet zonder toestemming van de ander de nieuwe partner ('de 'derde partij) meenemen naar een oudergesprek. Ook als beide ouders akkoord zijn met de aanwezigheid van de derde partij mag school dit weigeren.
Wanneer de nieuwe partner gezien moet worden als de verzorger of voogd van het kind heeft deze persoon wel recht op informatie en mag hij/zij dus deelnemen aan ouderavonden. De school hoeft hiervoor geen toestemming te vragen van de andere ouder.
Klachtenregeling
Zie pagina 21
Omgaan met moderne communicatiemiddelen
We leven in een tijd waarin internet en social media kansen bieden voor leerlingen om de wereld te ontdekken. We vinden het belangrijk dat kinderen leren hoe ze deze media verstandig kunnen gebruiken. Hieraan wordt in lessen aandacht besteed, zodat ook in dit opzicht leerlingen begeleid worden in het nemen van verantwoordelijkheid. Soms is het goed om toch bepaalde afspraken te maken. Daarom hebben we een aantal dingen op papier gezet voor medewerkers en leerlingen, in een social media reglement. Zo zorgen we er samen voor dat internet leuk en leerzaam blijft.
Gebruik van digitaal leermateriaal en tablets
Bij Stichting ROOBOL maken we gebruik van divers digitaal leermateriaal. Zo zijn in onze scholen veel materialen rondom programmeren en robotica te vinden. Ook werken alle scholen met iPads als een middel om leerlingen de wereld en hun talent te laten ontdekken. Soms kan de vraag ontstaan of de aandacht voor dit soort materialen niet ten koste gaat van andere vaardigheden die kinderen ook op school krijgen. Ook is er veel te doen rondom eventuele oogschade bij het gebruik van tablets en computers door kinderen. Onderzoek van het Erasmus MC wijst uit dat de eventuele oogschade veroorzaakt door intensief gebruik van tablets niet méér is dan bij het inspannend lezen van een boek.
Privacy
Stichting ROOBOL vindt de privacy van leerlingen en medewerkers belangrijk. Daarom wordt al geruime tijd gewerkt aan maatregelen die ervoor zorgen dat deze privacy zo goed mogelijk beschermd wordt. Naast het laten opstellen van een kloppend beleid betekent dit ook dat we afspraken maken met leveranciers. Ook werken we binnen onze scholen aan bewustwording bij onze medewerkers. Het privacybeleid staat centraal gepubliceerd op de website van Stichting ROOBOL. Dit beleid omvat: - Opgave verwerkte gegevens van leerlingen -Privacyreglement voor leerlingen - Sociale media-reglement voor leerlingen. Iedere onderwijsstichting is verplicht een functionaris gegevensbescherming aan te stellen. Deze functionaris ziet toe op het naleven van het beleid en de bewustwording bij medewerkers. Voor Stichting ROOBOL is dit Femke Jacobs. Heeft u vragen of tips over de manier waarop wij met dit onderwerp omgaan? Dan kunt u een bericht sturen naar privacy@roobol.frl
Bedrijfshulpverlening (BHV) en preventiemedewerker
Elke school heeft meerdere opgeleide en bevoegde bedrijfshulpverleners. ROOBOL biedt jaarlijks een herhalingscursus aan, om de bevoegdheid te garanderen en de kennis op peil te houden. Op school is bekend welke medewerkers de BHV-er zijn. Naast kennis van zaken van EHBO zijn BHV-ers ook getraind om in geval van nood (b.v. brand) snel te handelen. Hiervoor stelt de beheerder van het pand een ontruimingsplan op. Bovenschools zijn vier personen opgeleid tot preventiemedewerker. Dit betreft twee medewerkers van personeelszaken, één directeur en een leerkracht. Deze stellen samen met de directeuren de RI&E op en voeren deze uit. Daarnaast dragen zij zorg voor de arbeidsomstandigheden binnen de scholen en het arbobeleid