Kwaliteitszorg
Scholen werken met een plan om de kwaliteit van hun onderwijs te verhogen. Het plan helpt hen om onderwijs te blijven bieden waar alle betrokkenen tevreden mee zijn. Kwaliteitszorg gaat over de manier waarop de doelen in het plan worden bereikt.
Doelen in het schoolplan
Onze school onderscheidt kwaliteit en kwaliteitszorg. Wij streven kwaliteit na en wij zorgen ervoor dat de kwaliteit op peil blijft. Wij beoordelen de ambities systematisch en cyclisch en op basis van de bevindingen verbeteren of borgen wij onze kwaliteit. Van belang is ook dat onze kwaliteitszorg gekoppeld is aan het integraal personeelsbeleid. Wij streven ernaar dat onze medewerkers competenties ontwikkelen die gerelateerd zijn aan de beleidsterreinen die wij belangrijk vinden. Daardoor borgen wij dat de schoolontwikkeling en de ontwikkeling van onze medewerkers parallel verloopt.
Kenmerkend voor onze school is:
· Wij hebben inzicht in de kenmerken van onze leerlingenpopulatie.
· Wij beschikken over ambities bij diverse beleidsterreinen (zie schoolplan).
· Wij beschikken over een evaluatieplan waardoor geborgd is dat de verschillende ambities minstens 1x per vier jaar beoordeeld worden.
· Wij laten de kwaliteit van onze school cyclisch beoordelen door ouders/verzorgers, leerlingen en leraren.
· Wij werken planmatig aan verbeteringen (vanuit de documenten: schoolplan, jaarplan en jaarverslag).
· Wij evalueren stelselmatig of onze verbeterplannen gerealiseerd zijn.
· Wij borgen onze kwaliteit (o.a. door zaken op schrift vast te leggen).
· Wij rapporteren aan belanghebbenden (inspectie, bevoegd gezag, (G)MR en ouders/verzorgers).
· Wij waarborgen de sociale veiligheid van medewerkers en leerlingen.
· Wij worden geschouwd d.m.v. interne audits van Catent, waarbij gekeken wordt naar de hoofdthema’s:
o Resultaten onderwijs;
o Pedagogisch handelen;
o Onderwijsleerproces;
o Leerlingenzorg;
o Kwaliteitszorg;
o Condities;
o Opleiden in de school.
Kwaliteitsverbetering dankzij het schoolplan
In het schoolplan staat hoe de school wordt bestuurd, wat het onderwijsbeleid van de school is en hoe het onderwijs op onze school wordt ingevuld. Daarnaast is hierin opgenomen welke onderwijskundige veranderingen en plannen voor de toekomst wij voor ogen hebben. Tevens staat in het schoolplan hoe de zorg voor en begeleiding van leerlingen wordt vormgegeven. Ons huidige schoolplan is in 2020 vastgesteld en heeft een looptijd van max. vier jaar. Het schoolplan is te vinden op onze website; www.rkbstheresia.nl/ons-onderwijs.
Steeds op zoek naar kwaliteitsverbetering
Op een aantal manieren werkt onze school aan verdere kwaliteitsverbetering: werken met goede methoden, bekwaam personeel, collegiale consultatie, werken met protocollen en kwaliteitskaarten, persoonlijk ontwikkelingsplannen, het consequent volgen van de resultaten van de leerlingen en het verder ontwikkelen van het onderwijs met behulp van het schooljaarplan.
Kwaliteitsverbetering door goede methoden
In onze school geven wij les met behulp van moderne lesmethoden. Bij het kiezen van lesboeken en ander materiaal stellen wij ons de vraag: Kunnen leerlingen optimaal leren met behulp van deze methoden en ziet het materiaal er aantrekkelijk uit? Er zijn leerlingen die extra moeilijk werk aan kunnen en leerlingen die veel extra oefenstof nodig hebben. Wij letten er bij de aanschaf van methoden op of er voor beide groepen voldoende leerstof in de methode zit. Ook kijken wij of de methoden voldoen aan de kerndoelen/referentieniveaus die de overheid ons stelt.
Kwaliteitsverbetering dankzij goed onderwijs
Nog belangrijker dan de methoden die een school gebruikt, zijn de mensen die er werken. Aan hen heeft u uw kind toevertrouwd. Zij zorgen ervoor dat de materialen en de lesboeken zinvol gebruikt worden. De leerkrachten van St. Theresia werken niet op eigen houtje, maar besteden veel tijd aan samenwerking en overleg met behulp van collegiale consultatie, intervisie, teamvergaderingen en studiedagen. De maatschappij verandert voortdurend en dus ook het onderwijs. Nieuwe ontwikkelingen volgen wij op de voet. Daarom zijn er elk schooljaar studiedagen, vergaderingen voor de leerkrachten en volgen ze nascholingscursussen om hun taak beter te kunnen verrichten. In dit kader volgen de leerkrachten dit schooljaar (2022-2023) cursussen/scholing op het gebied van:
· BHV;
· Het jonge kind;
· KiVa (sociaal-emotioneel);
· Met sprongen vooruit (rekenen);
· Talentenbouwers;
· EDI (Effectieve Directe Instructie);
· Leiderschap;
· Scholing vanuit de Catent Academie op interesse van de individuele medewerker.
Kwaliteitsverbetering door een leerlingvolgsysteem Een derde manier om de kwaliteit van het onderwijs te bewaken en verder te verhogen is het werken met toetsen. Om onze leerlingen acht jaar lang zo goed mogelijk te kunnen volgen in hun ontwikkeling maken wij gebruik van het leerlingvolgsysteem IEP. Het systeem levert waardevolle aanvullende informatie op over een leerling. Het laat zien hoeveel een kind in een bepaalde periode heeft bijgeleerd. De resultaten van de toetsen worden besproken met directie, leerkrachten en de interne begeleider. Als het resultaat van de toetsen niet zo is als wij verwachten, betekent dat misschien wel dat wij consequenties moeten trekken m.b.t. onze manier van lesgeven of dat wij onderdelen van het onderwijsprogramma moeten verbeteren. Het leerlingvolgsysteem biedt ons een overzicht van de vorderingen van alle leerlingen. De talentenkaart met alle uitslagen van de IEP-LVS, wordt als bijlage toegevoegd aan het rapport.
Speerpunten voor het schooljaar 2022-2023
In 2022-2023 heeft de St. Theresia de volgende speerpunten:
· De vormgeving/format voor het nieuwe rapport is ontwikkeld en sluit ook qua vormgeving aan bij de visie en het nieuwe logo van de school.
· Het hele team is geschoold in EDI (Effectieve Directe Instructie).
· Er zijn concrete afspraken gemaakt wat betreft de leesbevordering in alle drie de combinatiegroepen. Deze zijn ook haalbaar en toepasbaar in het werken met drie combinatiegroepen.
· De St. Theresia heeft een nieuwe huisstijl/logo, waarmee de school zich naar buiten kan profileren. Dit is in samenwerking met de communicatieadviseur van Catent. Dit zal ook vertaald worden naar o.a. nieuwe vlaggen, fotobehang op het leerplein en raam bestickering.
· Ouders/verzorgers worden meer meegenomen in de onderwijsorganisatie van de St. Theresia met als doel dat ouders/verzorgers meer inzicht krijgen in het dagelijkse onderwijs en de onderwijsorganisatie. Een onderliggend doel is dat ouders/verzorgers dit inhoudelijker naar de buitenwereld kunnen vertalen (mond op mond reclame).
· Het podium op het leerplein zal een volwaardige plek krijgen binnen het onderwijs.
· Meer (groepsdoorbrekend) gebruik maken van tutoren (leerlingen) in het onderwijs. Er wordt meer gebruik gemaakt van het talent van leerlingen in het ‘moet gedeelte.
· Er zal worden onderzocht vanaf welke jaargroep een driehoeksgesprek plaatsvindt en op welke manier deze zal worden ingevuld. Een driehoeksgesprek is een gesprek waarbij leerkracht, ouders en kind samen om tafel zitten en het gesprek voeren.
· Een dekkend en kort School Ondersteunings Profiel (SOP) en een dekkend ondersteuningsbeleid.
· Alle leerkrachten zijn opgeleid in de KiVa methode.
· Scholing voor rekenen; invoering Met Sprongen Vooruit (MSV) in de middenbouw.
Actief burgerschap en sociale cohesie
Leerlingen groeien op in een steeds complexere, pluriforme maatschappij. Onze school vindt het van belang om haar leerlingen op een goede manier hierop voor te bereiden. Leerlingen maken ook nu al deel uit van de samenleving. Allereerst is kennis van belang, maar daar blijft het wat ons betreft niet bij. Vanuit onze identiteit vinden wij het belangrijk dat leerlingen op een bewuste manier in het leven staan, waarbij ze niet alleen respect hebben voor anderen, maar ook naar anderen omzien. In onze school leren wij leerlingen rekening te houden met elkaar. Wij willen leerlingen brede kennis en verantwoordelijkheidsbesef meegeven voor de samenleving. De leerkrachten hebben hierbij een voorbeeldfunctie. Wij komen daar aan tegemoet in ons dagelijks onderwijsaanbod, zoals Trefwoord, KiVa en de wereldoriëntatie vakken middels de methode Blink Wereld Geïntegreerd. De school zet zich in voor een actieve band met de verenigingen, de parochie en de ouderen in het dorp. Tevens wordt er elk schooljaar een activiteit georganiseerd om zoveel mogelijk geld op te halen voor een goed doel. Naast al deze activiteiten doen wij ook nog mee aan incidentele acties, waarvan wij vinden dat ze aansluiten bij onze ideeën van actie burgerschap.
Onze doelen zijn
- Wij voeden onze leerlingen op tot fatsoenlijke evenwichtige mensen die respectvol (vanuit duidelijke waarden en normen) omgaan met zichzelf, de medemens en de omgeving.
- Wij voeden onze leerlingen op tot personen die weten wat democratie inhoudt en die daar ook naar handelen. Ze leren hun mening over maatschappelijke thema's te verwoorden.
- Wij voeden onze leerlingen op tot mensen die "meedoen", die actief betrokken willen zijn in de samenleving en die gericht zijn op samenwerking.
- Wij voeden onze leerlingen op tot personen die kennis hebben van verschillende culturen en respect voor andere opvattingen en overtuigingen.
- Wij richten ons op de algemene ontwikkeling en wij geven onze leerlingen culturele bagage mee voor het leven.
(1) Wij vinden ‘t nodig dat onze school een bijdrage levert aan de sociaal-emotionele ontwikkeling van de leerlingen, omdat de leerlingen goed om moeten kunnen gaan met zichzelf, de ander en zijn/haar omgeving. Dit is de basis voor een kind om zich volledig te kunnen ontplooien en te ontwikkelen tot een evenwichtig persoon. Ze groeien op in een samenleving waarin dit constant van ze gevraagd wordt.
(2) Wij vinden ‘t nodig dat onze school een bijdrage levert aan het leren kennen van democratische principes, omdat ze in een democratische samenleving opgroeien, waarin de leerling zich staande moet leren en kunnen houden. De leerling moet zich er bewust van worden dat ook zijn of haar stem van belang is. Iedereen moet zijn of haar bijdrage kunnen leveren op basis van wederzijds respect. Ook moeten ze leren om hun mening over maatschappelijke thema’s te verwoorden.
(3) Wij vinden ‘t nodig dat onze school een bijdrage levert aan het leren deelnemen aan de maatschappij en maatschappelijke verbanden van de leerlingen, omdat wij willen dat ze belangeloos actief betrokken leren te zijn bij anderen. Ze moeten leren dat ze niet alleen een individu zijn, maar deel uitmaken van een veel grotere maatschappij. De betrokkenheid naar elkaar en naar de samenleving is hierbij van groot belang.
(4) Wij vinden ‘t nodig dat onze school een bijdrage levert aan het ontwikkelen van kennis van en respect voor diverse godsdiensten en levensbeschouwingen, omdat ze in een multiculturele samenleving opgroeien. Wanneer je kennis van de verschillende godsdiensten vergaart, zal er inzicht en wederzijds respect ontstaan.
(5) Wij vinden ‘t nodig dat onze school een bijdrage levert aan de culturele ontwikkeling van de leerlingen, omdat wij ze iets mee willen geven van ons erfgoed. Er moet een stukje bewustwording gecreëerd worden van de wereld om hen heen.
Onze basiswaarden hierbij zijn
- vrijheid van meningsuiting;
- gelijkwaardigheid;
- begrip voor anderen;
- verdraagzaamheid;
- autonomie;
- afwijzen van onverdraagzaamheid;
- afwijzen van discriminatie.